Teze i sinteze 2860

Križ i neki simboli opet smetaju

Križ i neki simboli opet smetaju
ILUSTRACIJA

Prije nekoliko godina pisao sam o sramotnome pristanku nogometnih klubova Barcelone i Reala da se s njihovih službenih obilježja ukloni križ kako bi se dresovi tih klubova mogli prodavati u zemljama gdje ne žive u većini kršćani. To su učinili zbog njihove jedine „svetosti“ novca. Prodali su identitet, a možda i dušu ako su je imali.

Obračun s križem se i nakon toga nastavio. Poznati trgovački lanac „Lidl“ uklonio je križeve s fotografija grčkih crkvi koje se pojavljuju na proizvodima iz asortimana grčkih delicija. Neki mediji su tražili obrazloženje tog čina. Evo što su iz „Lidla“ njihovi medijski stručnjaci priopćili: “Nastojimo izbjeći uporabu vjerskih simbola jer ne želimo isključiti ničija vjerska uvjerenja. Mi smo tvrtka koja poštuje raznolikost i zato su naši proizvodi tako dizajnirani.“

Tako oni to pišu i misle u ime tolerancije zamazati oči. Ako vi iz „Lidla“ i slični njima, kako pišete, poštujete raznolikost što vam onda baš križ smeta? Čudne li raznolikosti! Što nam ne date da po križu budemo raznoliki od vas? Ako ćemo već o simbolima hoćete li izbaciti i kruh i vino iz vaših trgovina jer su to dvoje simboli Euharistije?

To što se gospoda iz „Lidla“ kasnije ispričala je samo znak da se treba u javnosti očitovati, dignuti glas, kako bi se zaustavili rušitelji kršćanske civilizacije. Međutim tu se bitka s raznim simbolima ne zaustavlja. Jedan od najbanalnijih se pojavio s natpisima imena igrača košarkaškoga kluba Cedevita iz Zagreba.

Klubovi iz Srbije su se žalili da slovo „u“ u prezimenima igrača ima malo zavrnutosti u vrhu i podsjeća ih na ustaško „u“. Svugdje ti vide ustaše kao da nas je brojem kao kineza! Tako se igrač Krušlin, kao i drugi koji u prezimenu imaju slovo „u“, nađe u srbijanskoj prozivci.

Bez obzira što je svima jasno da se tu radi samo o vrsti slova (fontu) ovi iz Cedevite su to promijenili. I što sad? Možda bi ustavom, u ovom sastavu koji je nedavno dogovorom HDZ-a i ZDP-a dopunjen, trebalo propisati kad i u kojem fontu Hrvati mogu koristiti slovo „u“. A onda da mi Hrvati pišemo na međunarodni sud za ljudska prava u Strasburu da se u Srbiji sve riječi koje u sebi imaju četiri slova „s“ moraju dokinuti! A „uuuu“ meni se to ne sviđa!

Fra Mario Knezović