Teze i sinteze 1077

Neće nas prevesti 'žedne preko vode'

Neće nas prevesti 'žedne preko vode'
ILUSTRACIJA

Nikada vizionari nisu bili dobro došli, osobito ne u svoj zavičaj. Tako je i s prorocima. Isusu je također tome svjedok. Jedan vizionar, a moje ga djetinjstvo dojmljivo pamti, bio je u mome selu. Riječ je o Jozi Knezoviću, magistar je znanosti i svoj radni vijek je proveo u Puli.

Tog ljetnoga dana, bila je po prilici 1986. godina, to pamtim jer je moja voljena Cibona s Draženom Petrovićem na čelu postala po drugi put prvak Europe, taj Jozo je sjedio s grupom seljana. Razvila se dinamična priča koja je prelazila sve češće u galamu i viku. Stjecao se dojam da tko bolje viče ima jače argumente. Jozo je, naime, mještanima znao govoriti o nekim stvarima koje je nagovješćivao.

Međutim oni ga, osobito njegove generacijske kolege, nisu uzimali za ozbiljno. S podsmjehom su pratili njegove izjave. Tada je govorio da će se uskoro kupovati voda i da će se ratovi u svijetu ubrzo voditi zbog vode. Smijali su mu se dobacujući „ eno ti puna čatrnja vodurine a ti nama daj vina ili pivo“. Osobno sam bio slušatelj tog dijaloga. I meni je, u to doba kao dječaku, bilo čudno da bi netko trebao vodu kupovati. Činilo mi se da bi trebao najprije „popiti tintu“ da bi se odlučio na ludi korak kupovine vode.

No, tek desetak godina kasnije počele su se kupovati prve boce vode. Jozini osporavatelji su ušutili. Čuđenje je brzo, kao i svako pomodarstvo, prešlo u naviku, pa čak i znak prestiža. Ono, znate, ispada tko pije vodu s česme ili iz čatrnje da je zaostao i nije „in“. U sadašnje doba vidimo da se na sve strane prodaje i kupuje voda. Čak je na nekim mjestima, npr. uz autoputove, skuplja voda od piva ili gaziranih sokova. Rat za vodu je na pomolu, zapravo, već je počeo. U tom smislu, zato ovo i pišem, slušamo kako će Rusi preuzeti izvore vode u Kiseljaku. To je posljedica Todorićeva propaloga carstva.

Naime, hrvatska punionica vode „Jana“ svojevremeno je kupila punionicu „Kiseljak“. Sve se kupovalo na kredit – ko pravi Hrvati! Sad, kad je Todorićev način uprave, ili bolje rečeno uništavanja Agrokora došao kraju, taj izvor vode u Kiseljaku će preuzeti Rusi. Taj slijed vjerojatno čeka i „Janu“, pa možda „Studenac“ i tko zna koji još niz iza toga može pasti u ruke tuđina. Hrvatska i Bosna i Hercegovina je u vrhu Europe po zalihama zdrave vode.

Državno vodstvo s obje strane granice se godinama kune da neće biti prodaje voda niti davanja istih u koncesiju. Oni očito piju nešto drugo, a ne vodu, kad ne vide stvarnost pred očima. Njima se smrklo. Uvjeravaju da neće biti prodaje a već su to prodali na dugi način. Možda su, oprosti mi Božje, baš tom vodom „blagoslovili“ kriminalne radnje i korporativne planove banki i svjetskih moćnika. Tako nam je zaobilaznim putem tuđin ušao u dvorište i preuzeo ono što smo stoljećima, ili od pamtivijeka, smatrali svojim i Božjim davanjem. Ni pomisliti neću, a kamoli napisati, da je to s vodom slučajno. Ne. Sve je to planski dirigirano. Na to ukazuje šutnja raznih vlasti onda kad su svi vidjeli da u Agrokoru stvari ne idu u pravome pravcu.

I sad, kad su prepustili vodu strancima, žele nas medijskim spinovima prevesti „žedne preko vode“. Uopće nije nerealno da dočekamo dane da će nam i vodu zabraniti sabirati u čatrnje ili ju crpsti iz bunara. Posjedovanje čatrnje bit će ilegalan posao, a ako je i tko bude imao plaćat će na nju porez kao na nekretninu. Ti zakoni će proći plaćenim novcem od prodane vode, kao što se plaćaju i naručuju mnogi drugi zakoni. Dok pišem o vodi i mislim na Thompsonov stih „jer je istina voda duboka“ preporučam svima čuvajte svoje seoske čatrnje, očistite ih, zaštitite. To je kapital koji će nam neizmjerno u budućnosti trebati. Nije Jozo bio lud!

Piše fra Mario Knezović