Teze i sinteze 1401

Oš, neš, za Zorana Šprajca su svi domoljubi i sveci leš!

Oš, neš, za Zorana Šprajca su svi domoljubi i sveci leš!
Zoran Šprajc / CROPIX

Toliko smo puta čuli kako, naime, o pokojnicima treba reći samo najbolje. Drugi će opet reći o pokojnima treba reći samo istinu. No, Zoran Šprajc (ex Jovanović) će uslijed televizijskih vijesti RTL-a kazati kako o mrtvima treba reći sve najgore.

Izgovarajući nedavno vijest kako je u Zagrebu, u Gračanima, počelo iskapanje masovnih grobnica gdje su pokopani civili i vojnici iz NDH, on kaže da su to leševi okupatora i domaćih izdajnika. Prijeki sud po principu Zorana Šprajca. Ovakve presude i kvalifikacije su donosili samo Titovi prvoborci.

Skandalozno je i sramotno da uopće ljudsko biće, a kamo li osoba u eteru, može iznijeti takvu konstataciju o ubijenim ljudima po čijim grobovima se godinama gazi i o njima šuti. Bez imalo pijeteta prema žrtvama, bez imalo poštovanja prema ubijenima i njihovim obiteljima.

Zavirio sam u enciklopediju i vidio što znači riječ leš. Ona dolazi od turske i perzijske varijante. To znači mrtvo tijelo koje nastaje uslijed prestanka rada mozga i srca. Prosuđujući po Šprajcovoj izjavi, a izjava mu je bez funkcije rada srca i mozga, ponajviše sam on sliči ovoj riječi.

Naravno, vijeće za elektroničke medije nije reagiralo i nije, kao u slučaju televizije Z1 zabranilo RTL-u emitiranje na tri dana. Zapravo je iz ovoga vidljivo koliko se oko nas „namnožilo“ mrzitelja Hrvatske? I još je nevjerojatnije da se nitko sustavno ne bavi time da se takvi eliminiraju iz javnoga diskursa kako bi prestali širiti mržnju i netrepeljivost.

Vjerojatno se ovako Šprajc svrstao u kolonu onih koji su prošle godine ismijavajući relikvije svetoga Leopolda Bogdana Mandića kazali da je to obični leš. Oš, neš, za Zorana Šprajca su svi domoljubi i sveci leš!

Fra Mario KnezovićKomentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.