Teze i sinteze 5928

Časna sestra 'ljevičarka'

Časna sestra 'ljevičarka'
Sestru Forcades se naziva ikonom europske ljevice / CROPIX

"Hajde pope pusti politiku i ekonomiju onima koji to znaju i mani se ćorava posla", čut ćemo u komentarima i brojnim primjedbama ako svećenik ponešto progovori o politici, ekonomiji, socijalnoj nepravdi, bankama itd. Zato sam se iznenadio da je nedavnomu dolasku u Hrvatsku časne sestre Terese Forcades pridana velika medijska pozornost. Najedanput je osoba iz crkvenih krugova postala mjerodavan sugovornik s područja politike, ekonomije, socijalnoga nauka, bankarstva.

Nisam čuo od dežurnih kritičara da bi ova časna sestra trebala ostati u sakristiji, uresivati crkvu, moliti Boga ili kuhati. Ne. To nisam čuo od onih koji su ranije svećenicima i drugima iz crkvene hijerarhije govorili da prestanu "popovati" i da se bave svojim poslom. Zašto je jedna časna sestra postala prihvatljivom i za one kojima se donedavna koža ježila kada bi netko iz Crkve progovorio o stvarima o kojima govori "uvozna" časna sestra?

Neupitno je da je časna sestra Forcades hrabra, izvrsno obrazovana, rječita, sposobna i da ima darove koji joj se ne mogu osporiti. No, očito je da je časna sestra Forcades dobila ulaznicu u društvene tijekove i medijsku pozornost zato što djeluje kao svojevrsna disidentica unutar Crkve i svoje zajednice. Njezini stavovi, osobito oni moralnoga karaktera, izravno se kose s naukom Crkve.

Sestru Forcades se naziva ikonom europske ljevice. Pitam se bi li časna sestra ovakva tipa, a da sve isto govori o politici, bankama, ekonomiji, bila dobrodošla u medije da su joj moralni stavovi i pogledi na svijet konzervativni? Sumnjam! Toplo vjerujem da će nešto od načela koje zagovara ta časna sestra biti i ostvareno. Ali želim vjerovati i u to da će i druge časne sestre imati medijsku pozornost koja je pripala časnoj sestri "ljevičarki".

Nije valjda da je društveno i medijski prihvatljiva samo ona časna koja će reći da nije jedini ispravni brak onaj između muškarca i žene.

Fra Mario Knezović