Svjetlo riječi 1667

Sveti Ante je prozvan 'maljem heretika'

Sveti Ante je prozvan 'maljem heretika'
Najštovaniji svetac Katoličke Crkve je sv. Ante Padovanski

Najpoznatiji, a vjerojatno i najštovaniji svetac Katoličke Crkve je sv. Ante Padovanski. Rođen je plemićkoj obitelji u Lisabonu 1195. Na krštenju je dobio ime Fernando. S dvadeset godina stupio je u red augustinaca te je, vjerojatno s 24 ili 25 godina, postao svećenik.

No već u prvoj godini svoga svećeništva, a bila je 1220., poželio je nasljedovati prve franjevačke mučenike koji su podnijeli mučeničku smrt u sjevernoj Africi te je stupio u franjevački red; uzeo je ime Ante (Antun). Odlazi u Afriku kako bi podnio mučeništvo, no Krist je imao druge planove. Zbog bolesti se želi vratiti u Portugal, no olujno more ga izbaci na Siciliju, gdje se pridružuje talijanskim franjevcima. 

Poslije kapitula u Asiziju, gdje susreće i sv. Franju, odlazi u pokrajinu Emiliju. Prigodom jedne mlade Mise, na kojoj je održao izvrstan govor, počinje propovijedati, a potom i poučavati teologiju; najprije u Italiji, a potom i u Francuskoj. Četiri godine prije smrti vraća se u Italiju te postaje provincijal emilijske franjevačke provincije, već glasovit zbog svoga propovjedništva. 

Zbog dara propovijedanja i uvjeravanja heretika da napuste krivovjerje prozvan je „maljem heretika“. Umire 13. lipnja (petak) 1231., tijekom korizmenih propovijedi držanih u okolici Padove, a pokopan je u utorak 17. lipnja (otuda i trinaest utoraka sv. Ante). Papa Grgur IX. ga je proglasio svetim nepunu godinu dana poslije smrti, što je najbrži slučaj proglašenja nekoga svetim u povijesti Katoličke Crkve.

Neka vam je svima, a posebno onima koji nose ime ovog Božjeg ugodnika, blagoslovljen blagdan sv. Ante.

Spomeni se, sv. Ante, da si uvijek pomagao i tješio sve koji su se tebi utjecali u svojim potrebama. S čvrstim pouzdanjem preporučam se i ja tvom moćnom zagovoru kod Boga. Ne odbij moje prošnje i svojim posredovanjem kod Boga isprosi mi - ako je za dobro moje duše - milost... za koju te molim. Pomozi mi u ovoj mojoj potrebi i nevolji! Blagoslovi mene, moj rad, moju obitelj i sve moje drage, čuvaj nas od bolesti i pogibli duše i tijela! Sve nas krijepi da u boli i kušnji ostanemo čvrsti u vjeri i ustrajni u ljubavi. Amen.

Don Mladen Parlov