Međutim 2252

Pravobraniteljice nemaju pravo promovirati gay kulturu

Pravobraniteljice nemaju pravo promovirati gay kulturu
ILUSTRACIJA

Ovih je dana iz saborske procedure povučen prijedlog novog Zakona o udomiteljstvu jer se pobunio koalicijski partner HDZ-a, HNS, koji se protivi jer prema predloženom rješenju životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete. Takvo rješenje za HNS-ovce nije prihvatljivo jer bi se, navode, njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine Ustavne odredbe. Dakle, za Vrdoljaka i ekipu gay parovi su diskriminirani jer im se onemogućava udomljavanje djece.

Međutim, nisu samo narodnjaci nezadovoljni ovim zakonskim prijedlogom glede istospolnih životnih partnera. Sve tri pravobraniteljice - pučka, za ravnopravnost spolova, za djecu te ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova zatražile su da udomljavanje omogući i istospolnim životnim partnerima.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uputila je i svoje komentare u kojima naglašava da, budući da se u prijedlogu Zakona ne spominju nikakvi objektivni stručni kriteriji povezani s kompetencijama za udomiteljstvo koji isključuju životne i neformalne životne partnere te se radi o nepovoljnijem postupanju prema jednoj društvenoj skupini koje je uvjetovano spolnom orijentacijom, navedeno prema Zakonu o ravnopravnosti spolova predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije.

I udruga Dugine obitelji pozvala je saborske zastupnike da u konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu uključe istospolne životne partnere u definiciju udomiteljske obitelji i time pokažu da Hrvatska stoji uz bok zemljama poput Njemačke i većinski katoličke Španjolske ili Irske, koje jednako tretiraju svoje građane, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji i štite sve obitelji.

Ovo pozivanje na tobožnje većinske katoličke zemlje poput Španjolske ili Irske na svoj način je bacanje prašine u oči, jer katolicizam je tamo kao i u mnogim drugim zemljama Europske unije odavno tek tradicija i skoro ništa više. Gotovo cijela Europa u procesu diktature relativizma koji traje desetljećima odbacuje svoje kršćanske korijene, europski birokrati nisu ih htjeli niti istaknuti u Ustavu EU. Kršćanstvo, nažalost ostaje tek mrtvo slovo na papiru, a medijska haranga pretvara vrijednosti naravnog zakona i morala u nešto nazadno, srednjevjekovno, pokušavajući nam kao normalno nametnuti ono što je perverzno i neprirodno.

Stoga i ne treba čuditi što se naša zapadna civilizacija malo pomalo urušava, jer su temelji na kojima je građena dobrano uzdrmani. Iako duh našeg vremena sve više odbacuje kršćanske vrijednosti, ipak oni koji nastoje živjeti u skladu s njima još su uvijek zdravo tkivo u društvima u kojima primat preuzima liberalizam i newageovsko poganstvo koje ne drži do Božjih zapovijedi.

No, koliko se god trudili kreirati drugačiju sliku o čovjeku, nitko ne može osporiti temeljne istine kršćanske antropologije: Bog je stvorio čovjeka kao muško i žensko, a obitelj je naravna zajednica muškarca i žene. Samo je obitelj prirodno okruženje u kojem se rađaju i odgajaju djeca. Svako dijete ima pravo na oca i majku, a ne na dva oca ili dvije majke.

I u slučajevima udomljavanja djece, treba voditi računa da im se omogući da žive u jedinoj obitelji koja odgovara čovjekovoj naravi. Inzistirati na tome da istospolni partneri mogu udomljavati djecu nasilje je nad tom djecom. Dječja prava su važnija od želje istospolaca da glume normalnu obitelj. Istospolci to nisu i ne mogu biti. Mogu biti partneri, ali ne ono što im po prirodi stvari nije dano.

A gospođe pravobraniteljice bi trebale braniti prava djece kojima treba prirodna obitelj, a ne da se svojim stavovima otvoreno stavljaju u promociju gay kulture. Jer nisu samo istospolci predmet njihovih interesa već dobro cijelog društva, svih ljudi koji žive u Hrvatskoj, a osobito djece koja bi trebala biti udomljena i koju bi dodatno maltretirali dajući ih ruke onima koji ih, izborom života s istospolnim partnerima, sve da se okrenu na glavu, ne mogu imati.

Piše Ivan Ugrin