Međutim 5691

Zbog čaše vode kršćanka Asia Bibi osuđena na smrt

Zbog čaše vode kršćanka Asia Bibi osuđena na smrt
Tri djevojke, kćeri progonjene Asije Bibi, drže u rukama sliku svoje majke / REUTERS

Kad bi u nekom gradu u Hrvatskoj ili bilo gdje u Europi, upitali nekoga u anketi je li čuo za Asiju Bibi, mislim da bi više od 90 posto ispitanika odgovorilo niječno. Ovih se dana, istini za volju, o toj ženi kršćanki iz Pakistana, katolkinji, majci petero djece, sve više govori i piše i u tzv. mainstream medijima. Mnogi se ne mogu načuditi nad sudbinom jedne sasvim obične žene koju bjesomučno progone u većinski muslimanskoj zemlji, u kojoj je prije osam godina osuđena na smrt zbog tobožnjeg vrijeđanja proroka Muhameda.

Asia i njena obitelj jedini su kršćani u svome mjestu Sheikhupuri i nisu, unatoč pritiscima htjeli prijeći na islam. Njihove nevolje u Pakistanu počinju prije devet godina, u lipnju 2009., kad je Asia Bibi radila u polju i zaželjela popiti čašu vode. Međutim, muslimanke koje su s njom radile pobjesnjele su zbog toga što je pila iz njihove čaše, jer po islamskom vjerovanju, kršćani su nečisti i ne priliči im da koriste iste posude kao i muslimani.

Zbog samo jedne čaše vode, svalio se u mjestu bijes na Asiju, mnogi su se okomili na kršćansku ženu i vrijeđali je na religioznoj osnovi. Prema pisanju pakistanskih medija, Asia Bibi im je odgovorila: "Vjerujem u Isusa Krista koji je umro na križu zbog grijeha ljudskog roda. Što je vaš prorok Muhamed ikad napravio da bi spasio ljudski rod?"

To je bio okidač za linč nas Asijom i njenom obitelji. Ona je pretučena, kuća im je opljačkana, a policija ju je zatvorila i tako spasila od rulje. Nakon više od godinu dana, 8. studenoga 2010., Sud u Sheikhupuri proglasio je Asiju Bibi krivom jer je tobože počinila svetogrđe protiv proroka Muhameda i prema pakistanskom zakonu osuđena je na smrt.

Nedugo potom papa Benedikt XVI. uputio je apel da se Asia pusti na slobodu jer je riječ o progonu kršćana. Koncem siječnja iduće 2011., tadašnjeg guvernera pokrajine Punjab, ubio je njegov tjelohranitelj, jer je posjetio Asiu Bibi u zatvoru i rekao da ona zaslužuje pomilovanje. Nakon toga, u čast ubojice nastao je pokret koji se razvio u političku stranku Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) - Ovdje sam Pakistane. Smisao ovog islamističkog političkog pokreta je braniti pod svaku cijenu zakone o blasfemiji koji su na snazi u Pakistanu.
U ožujku iste 2011. ubijen je i kršćanin Shahbaz Bhatti, pakistanski ministar za manjine. Jedini grijeh bio mu je taj što je javno zatražio reviziju zakona o svetogrđu.

U listopadu 2014. Viši sud u Lahoreu je odbio žalbu obitelji Bibi i presudio da je riječ o teškom kršenju zakona o svetogrđu te za Asiju potvrdio smrtnu kaznu.
Prije tri godine Vrhovni sud je odgodio izvršenje smrtne kazne nad Asijom Bibi dok ne bude do kraja proveden žalbeni postupak.
Konačno, 31. listopada 2018. Vrhovni je sud presudio da je Asia Bibi nepravedno osuđena i da mora odmah biti osolobođena. U međuvremenu, papa Frane je u veljači ove godine u Vatikanu primio Asijinu obitelj, te tom prigodom kazao da je Asia Bibi divna žena mučenica.

Nakon oslobađajuđe presude Vrhovnog suda, uslijedili su suludi prosvjedi muslimanskih ekstremista predvođenih TLP-om koji su blokirali ulice pakistanskih gradova i ultimativno traže da se Asia Bibi usmrti vješanjem.

Pod pritiskom nereda pakistanske vlasti dogovorile su s muslimanskom sunitskom strankom Tehreek-e-Labbaik Pakistan da se Asiji onemogući odlazak u inozemstvo, gdje se nalazi njezina obitelj, sve dok Vrhovni sud definitivno ne preispita svoju presudu, objasnio je ministar za vjerska pitanja Noorul Haq Quadri. Prema dogovoru, vlasti će morati platiti odštetu žrtvama prosvjeda i pustiti na slobodu prosvjednike uhićene ovih dana. Muslimani su najavili da će prekinuti prosvjede, ali ako se dogovor ne primijeni ponovno će izići na ulice.

Odvjetnik Asije Bibi, nakon brojnih prijetnji napustio je Pakistan ističući da mu je život u opasnosti također zbog toga što mu nije zajamčena nikakva zaštita. "Moram ostati na životu kako bih nastavio pravnu bitku za Asiju Bibi. Očekivao sam reakciju ekstremista ali ono što je žalosno jest odgovor vlasti. Ne uspijevaju čak ni primijeniti presudu najvišega suda u zemlji", dodao je odvjetnik Saiful Malook.

Slučaj mučenice Asije Bibi samo je jedan u nizu progona kršćana u muslimanskim zemljama. Ovih dana ubijeno je 11 koptskih kršćana u Egiptu. Hodočastili su prema samostanu svetoga Samuela ispovjednika. Na cesti između Sohaga i Minye, njihov autobus je zaustavila, a potom ih poubijala, naoružana skupina muslimana, pripadnika egipatske grane samozvane Islamske države. Ubijeni su samo zato što su kršćani.

S druge strane, iz muslimanskih zemalja zadnjih godina na europski Zapad prodiru horde migranata. Gotovo nikome nije pofalila ni dlaka s glave, čak štoviše, od njih nitko ne traži da se odreknu svoje vjere, ili da bi primjerice njihove običaje netko proglasio nečistima. No tamo gdje oni stignu brojni su slučajevi nasilja kojeg provode osobito silovanja žena.

Asia Bibi i njena obitelj još uvijek moraju strepiti za svoju sudbinu. Poslala je pismo Španjolskoj vladi u kojem traži azil za sebe, svoju obitelj i one koji su izložili svoje živote kako bi je spasili. Njezin je muž također uputio zahtjev za azilom vladama više zemalja. Nadaju se da će uspjeti konačno završiti ovu kalvariju i otići iz Pakistana u kojem za njih više nema života. A sve je počelo zbog čaše vode i to tako apsurdno zvuči u kontekstu one poznate Isusove: "Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća."

U ovom pak slučaju mogu se navesti Kristove riječi iz istog desetog poglavlja Matejeva evanđelja: "Čuvajte se ljudi, jer će vas predavati vijećima i po svojim će vas sinagogama bičevati. Pred upravitelje i kraljeve vodit će vas poradi mene, za svjedočanstvo njima i poganima. Kad vas predadu, ne budite zabrinuti kako ili što ćete govoriti. Dat će vam se u onaj čas što ćete govoriti. Ta ne govorite to vi, nego Duh Oca vašega govori u vama!"

Piše Ivan Ugrin