Međutim 2351

Torcidaši, pamet u glavu!

Torcidaši, pamet u glavu!
FOTO CROPIX

Nakon što je njihovom kolegi Tomislavu Biuku topovski udar na vječnom derbiju Hajduka i Dinama u subotu 29. rujna teško ozlijedio šaku, splitski vatrogasci su najavili da žele sastanak s Hajdukom i Torcidom.

"Naš kolega se oporavlja i nadam se da će sve biti u redu. Što se tiče naših daljnjih dežurstava na Poljudu, mi ćemo ih i dalje odrađivati. Zamislite da se nešto dogodi na stadionu. Da se nešto zapali, da stradaju navijači ili igrači... Vatrogasci moraju biti tu, utakmica se ne može održati bez nas.

Nastojat ćemo s Hajdukom i Torcidom održati sastanak pa da vidimo što možemo napraviti i poboljšati. Nije ovo prvi put. Naš posao je takav, događaju se nesreće. No, svi skupa, cijelo društvo, trebamo poraditi na tome da se ne događa ono što se ne treba događati", rekao je za Radio Dalmaciju zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević.

Uputio je i poruku Torcidi čiji pripadnik od malih nogu je i ozlijeđeni vatrogasac. "Uvijek će biti neodgovornih pojedinaca i ne treba generalizirati, ali važno je da većina utječe na to da se ovo više ne događa. Treba voljeti svoj klub, ali nitko zato ne treba stradavati. Bengalke i topovske udare ne treba bacati na teren", dodao je Kovačević.

Međutim, nesretnom vatrogascu Tomislavu Biuku stradali su prsti. Nadamo se da ovo neće ostaviti trajnije posljedice za njega, jer je mogao proći i puno gore. Zar mora netko ostati bez glave da bi na Sjeveru konačno svima došlo do pameti kako više niti jedna bengalka niti topovski udar ne smije biti bačen nigdje i ni na koga. Nikad više: pamet u glavu torcidaši!

Nažalost, ovo nije jedini niti izolirani eksces, puno se puta zbog Torcidine vatrene koreografije stradavalo na Hajdukovom stadionu. Gorjele su stolice na tribinama, tartan staza, zapalila se u više navrata i trava na igralištu. Splitski su bijeli platili milijune kazni zbog ponašanja svojih navijača, igralo se utakmice bez publike. 

Bježali su pred bakljama igrači i suci, vatrogasci i djelatnici osiguranja, dječaci skupljači lopti kao i fotoreporteri u akciji iza sjevernog gola. Strah je hvatao i same navijače, kako one na Sjeveru tako i na sve strane poljudske ljepotice. Uvijek smo se pitali gdje su te granice do kojih sežu provokacije torcidaša, koji su, što stvar čini još apsurdnijom, sve ovo vrijeme bili uvjereni kako svi mi ostali dolazimo na utakmice kako bi uživali u baš takvim plameno-dimnim zavjesama. 

No, varaju se. Svi jedva čekamo da takve stvari prestanu. Želimo gledati pomno pripremljene vizualne koreografije s jasnim porukama, koje nikoga ne ugrožavaju, osim što nakon njih okolo lete papiri od kojih su bile sastavljene nezaboravne slike sa poljudskog Sjevera. Mogli bismo još donekle tolerirati kad se upaljene baklje nakon izgaranja nigdje ne bacaju, iako, ruku na srce, nitko neće plakati ne budu li se više nikada unosile na tribine, ni u Splitu ni nigdje drugdje.

Zlatno je pravilo iz Evanđelja, Isusove riječi: Sve što želite da ljudi čine vama, to činite i vi njima! Dakle, ne čini drugome ono što ne bi htio da drugi čini tebi. Tko bi to iz redova Torcide poželio da netko po njima baca bengalke i topovske udare?! Ili, ima li ijedan pa i najžešći Hajdukov navijač, koji bi bacio baklju na tartan stazu a da zna da mu je otac dolje na zadatku kao vatrogasac ili možda fotograf?!

Umjesto zaključka, poruka za kraj: Ekipa iz Torcide, nije li vrijeme da prestanete maltretirati sve od reda na Poljudu i gdje god se pojavite, bacanjem bengalki i topovskih udara s tribina na nogometni teren, čime su ugroženi svi, osobito oni koji su zaduženi i brinu se za sigurnost na utakmicama. Možete navijati i bez pirotehnike, i kad god glasno drukate za Hajduka na ponos ste svima. Ostanite to i dalje, ne dopustite da vas povijest zapamti kao one zbog kojih plaču nečije žene ili djeca. Pametnima dosta!

Piše Ivan Ugrin