Međutim 2523

Plenkiju smetaju katolici u politici

Plenkiju smetaju katolici u politici
FOTO Damjan Tadić / CROPIX

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je neki dan povoda svojim političkim neistomišljenicima za žestoke napade nakon što je sat vremena govorio na konferenciji koju je organizirala Francuska biskupska konferencija. Macron se biskupima i svim vjernicima obratio pozivom: "Katolici, Republika želi da se vratite u politiku." Dan poslije su ga protivnici, osobito oni s lijevog spektra, prozivali da zadire u sekularističku koncepciju Francuske, definiranu još zakonom iz 1905. godine koji odvaja Crkvu od države.

Na Macronove je riječi skrenuo pažnju u saborskoj raspravi o Istanbulskoj konvenciji HDZ-ov međunarodni tajnik dr. Miro Kovač, upozorivši na to da svatko ima pravo prema savjesti slobodno dati glas za nju ili protiv nje.

Populist i liberal Macron izgleda da je shvatio kako je u Francuskoj, tako i u cijeloj Europi, voda došla do grla. "U ovom trenutku velike društvene krhkosti, kada je sama bit nacije u opasnosti od razaranja, smatram svojom odgovornošću ne dopustiti da se povjerenje katolika u politiku i političare pogorša", rekao je Macron pred biskupima i drugim uzvanicima na konferenciji.

Sekularistički Zapad sve više zapada u duboku provaliju koju je sam sebi iskopao. Koncepti poput rodne teorije – o čemu je u saborskoj raspravi odlično govorio HDZ-ov politički tajnik  Davor Ivo Stier – za koju je pravna služba Vijeća Europe ispravno konstatirala da je upravo baš takvo shvaćanje roda, kao različitog i odvojenog od spola, to jest odvojenog od bioloških , temelj na kojem se bazira Istanbulska konvencija, točka su na "i" rušenja kršćanskih korijena na kojima je sazdan Stari kontinent.

Još je sveti papa Ivan Pavao Drugi molio i zagovarao autore novog Ustava Europske unije da se u preambuli spomenu i kršćanski korijeni. Međutim, nisu ga poslušali.

Na Macronovu je tragu i Michel Houellebecq, francuski pisac planetarnog glasa i značenja, koji u svojem posljednjem romanu "Pokoravanje" upućuje radikalnu kritiku zapadnom nihilizmu, njegovim duhovnim i ontološkim deficitima. Kroz glavni lik romana, obeshrabrenog i umornog Francoisa, sveučilišnog profesora književnosti, Houellebecq progovara o današnjoj Europi koja umire, ali srećom za glavnog junaka knjige postoji velika književnost Jorisa-Karla Huysmansa, katoličkog pisca iz 19. stoljeća, na kojoj je i doktorirao, koja za njega jedina ima moć zadržati spasonosnu distancu.

I njemački vladajući CDU, odnosno njegova liderica Angela Merkel, za svoju je nasljednicu promovirala Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je na nedavnom stranačkom kongresu Kršćansko-demokratske unije s gotovo 99 posto glasova izabrana za novu glavnu tajnicu.

No "mini Merkel" iz zapadnonjemačke provincije nije samo puka kopija svoje mentorice iz istočnonjemačke provincije. Do prije četrdesetak dana šira njemačka javnost je malo ili gotovo ništa nije znala o 55-godišnjoj političarki, koja je svoju političku karijeru provela u najmanjoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sarskoj (Saarland), na krajnjem zapadu Njemačke.

Ona je političarka koja je na vrhu uspona konkurentskog socijaldemokratskog "mesije" Martina Schulza, koji je do prije par godina bio i predsjednik Europskog parlamenta, odnijela pobjedu u tradicionalno radničkoj Sarskoj i time u dobroj mjeri pokrenula silaznu putanju socijaldemokratske zvijezde, što je na kraju kulminiralo Schulzovim povlačenjem sa svih pozicija.

Katolički odgojena A.K.K. po svojim je svjetonazorima duboko konzervativna. Protivnica je pobačaja i istospolnih brakova, koje je u jednom intervjuu povezala s incestom i poligamijom. Sarska političarka je melem na dušu i onim članovima CDU-a koji smatraju da je stranka proteklih godina otplutala previše ulijevo.

Demokršćani i mnogi drugi u Europi shvaćaju kako stvari stoje. Za razliku od njih, hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću smetaju katolici u politici. Bitno je da dobiva pohvale od Bernardića, Bauka, Beusa Richembergha, Mrak Taritaš, Pusić i drugih korifeja protukršćanske rodne ideologije što je tragikomično došlo do izražaja kad je u petak 13. travnja 2018. u hrvatskom Saboru ratificirana Istanbulska konvencija.

Zastupnici s lijeve strane Sabornice zdušno su pljeskali Plenkiju, dok su HDZ-ovci, osobito oni koji su digli ruke za IK, pokunjenih glava nijemo promatrali što se događa. Kao ono na Veliki petak, kako navodi evanđelist Luka, kad je Isus raspet umro na križu, pa se nakon spoznaje da su izdali Sina Božjega, nazočnima na Golgoti dogodilo suočavanje s Istinom: "I kad je sav svijet koji se zgrnuo na taj prizor vidio što se zbiva, vraćao se bijući se u prsa." (Lk 23,48)

Piše Ivan Ugrin