Ne bojte se 2647

Tito je pod petokrakom ubio Vojka Krstulovića

Tito je pod petokrakom ubio Vojka Krstulovića
Sa sprovoda Vojka Krstulovića u Splitu 1944.

Tzv. Kusićevo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima izazvalo je samo dodatne nedoumice osobito glede benevolentnosti prema crvenoj zvijezdi petokraki, znaku pod kojim su i za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a i godinama nakon njega, sve do zločina JNA u Vukovaru, Škabrnji... stradale tisuće Hrvata.

Od političara koji su se jasno postavili oko ovog pitanja navest ću tek dr. Mira Kovača, međunarodnog tajnika HDZ-a. Na naslovnici novog broja magazina Hrvatski Fenix u Njemačkoj ističe se naslov intervjua s Kovačem: "Neprihvatljivi su i neustavni simboli i ustaške i jugoslavenske komunističke vladavine".

Međutim, dok ne bude na javnoj sceni ovakve navedene jasnoće, imat ćemo, nažalost, i podvala, poput one koju sam ovih dana čitao u prvom nastavku ekskluzivnog feljtona o nogometu i politici autora Dražena Lalića. Piše Lalić o uspješnom predsjedniku Hajduka Titu Kiriginu i onda ga nastoji eskulpirati za "ubojstvo desno orijentiranoga haesesovca i novinara Vojka Krstulovića Švore počinjeno 22. lipnja 1944.".

Po Laliću, to političko ubojstvo "pokušavaju iskoristiti desno orijentirani akteri, da se ocrni memorija na najvećega predsjednika Hajduka u povijesti". I poziva se na Petra Jozelića, "dobro upućenog u povijest Hajduka", koji mu je u svibnju 2017. rekao da je Tito Kirigin "morao ubiti Švoru Krstulovića jer je taj denuncirao ljude fašistima"(!) I tako jednom objavljena laž opet dobiva svoj prostor u javnosti.

O ubojstvu Vojka Krstulovića pisao sam u Slobodnoj Dalmaciji 23. lipnja 1993. u tekstu s naslovom "'Crveni' pucnji u hrvatski Split". Sugovornici su mi bili vršnjaci i pristaše toga mladog lidera HSS-a u Dalmaciji, koji je rođen u Splitu 22. prosinca 1918., dakle, prije točno sto godina. Vojka su namjeravali uhititi već Talijani koji su okupirali Split, pa se on sklonio i živio u Omišu, odakle se u rujnu 1943., nakon pada Italije, vratio u Split.

Krstulović je govorio da treba razlikovati državu Hrvatsku od režima koji vlada u njoj: "Ne možemo ići s Pavelićem i njegovim ustašama koji je pod zaštitom sila Osovine stvorio NDH i provodio fašističku politiku. Ni s Titom i njegovim komunistima koji je po diktatu Kominterne organizirao partizanski NOP i silom i terorom rušio svoje protivnike radi osvajanja vlasti po uzoru na Sovjete."

Silu i teror crvene zvijezde petokrake uskoro je, nažalost, osjetio na svojoj koži. Sudjelovao je u organiziranju puča Vokić-Lorković koji je trebao Hrvatsku prevesti na stranu pobjedničkih sila i izvući je iz ruku komunista i fašista. I nije mu pala dlaka s glave.

No, kako je Krstulović bio popularan među mladima, komunisti su potencijalnog političkog protivnika na vrijeme eliminirali. U svom glasilu su Vojka najprije ocrnili i unaprijed osudili te ga ubili iz zasjede na splitskoj ulici. "To je jedan od mnogobrojnih dokaza da je Komunistička partija bila teroristička organizacija", zaključuje povjesničarka Blanka Matković.

Piše Ivan Ugrin

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.