Međutim 2709

Hajduku samo Bog može pomoći

Hajduku samo Bog može pomoći
ILUSTRACIJA

Sad već legendarna izgubljena utakmica protiv fenjeraša Rudeša svoj je epilog dobila očekivanom smjenom trenera prve momčadi Hajduka Joana Carilla.

Imao je Carillo svoju sudbinu u svojim rukama. Trebalo je samo odigrati barem približno onako kako je odigrano prvo poluvrijeme protiv Evertona ili primjerice Dinama na Poljudu. No, bila su to samo dva poluvremena od njih ukupno dvadesetak koliko ih je od 17. rujna Hajduk nanizao većinom kao domaćin u Splitu.

Pet je utakmica za redom bilo na Poljudu i od mogućih petnaest inkasirano je svega osam bodova. Mršavo je bilo gostovanje u Koprivnici, samo jedan bod, i onda je uslijedio poraz od autsajdera Rudeša radi kojeg u Bijelom salonu nitko više ne može računati na miran san. I to na duže vrijeme. Toga je na presici u ponedjeljak 6. studenoga na kojoj je obznanio Carillovu smjenu bio itekako svjestan i Ivan Kos, predsjednik Uprave Hajduka.

"Jedan poraz sam po sebi nije problem, problem je što ljudi koji vode klub nisu dorasli ozbiljnoj razini kakvu projekt kao što je narodni Hajduk zahtijeva", kazao je o novonastaloj situaciji za Dalmatinski portal bivši predsjednik Hajdukova Nadzornog odbora Ljubo Pavasović Visković i zaključio: "Danas u Hajduku nema nikoga iz Splita, a nekakav crni dres je postao naš prvi brend, tako da je teško razaznati što se tu stvarno događa."

A događa se da je Torcida nakon višemjesečne šutnje odlučila pokazati što misli o ekipi koja trenutno vodi Hajduka. I prije utakmice s Rudešom na ogradi na Sjeveru osvanuo je cijeli niz poruka koje bi se sve mogle svesti na jednu koja se tamo kočoperila: "Dosta nam je PR sranja i demagogije".

Kad već spominjemo bivše, spomenimo i intervju kojeg je Sportskim novostima dao prethodnik Marija Branca na mjestu sportskog direktora, nekadašnji nogometaš Hajduka i Barcelone, Goran Vučević, kojeg je Barca nedavno angažirala kao skauta prve momčadi za sva moguća pojačanja izvan španjolske lige. Na pitanje novinara što misli o današnjem Hajduku, Vučević je kratko odgovorio: "PR radi fantastično, sve drugo je dosta nejasno."

Je li to baš tako kako je Vučević lakonski zaključio. Ako pitate Torcidu i većinu Hajdukovih navijača, baš i nije. Poruka sa Sjevera o tome sve govori. Navijačima je više dosta mazanja očiju i prodavanja priča o velikim - istini za volju skupim - igračkim pojačanjima, obećanjima o titulama kojih nema niti će ih biti godinama na vidiku. Po meni, takav PR Hajduku samo šteti.

Pisao sam o tome u svojevrsnoj humoreski na ovome mjestu još 23. rujna: "Zašto će Carillo, Branco i Kos na noge do Padove". Nakon sramotne utakmice koju su od Rijeke izgubili u Splitu, javno sam ih upitao zašto nisu za pokoru otišli u svetište na Pojišanu i poklonili se relikvijama svetog Leopolda Bogdana Mandića koje su te noći bile na čašćenju u našem gradu. 

Kad se već toga nisu sjetili, "uputio" sam ih neka idu na noge i poklone se našem svecu u Padovi. Slično sam se "našalio" i s bivšim prvim ljudima Bijelog salona, Brbićem i Vučevićem. Njima sam nakon tadašnje serije loših rezultata "preporučio" da odu bosi Gospi u Sinj.

Poanta obaju nikad ostvarenih hodočašća bila je da ovakvom Hajduku samo Bog može pomoći. Međutim, očigledno nema tko na Poljudu da mu se obrati, iako je svojedobno podno svečane lože blagoslovljena bila i kapelica u koju izgleda nitko ni ne ulazi da bi se u njoj pomolio, osim što je PR-ovci u okviru turističke atrakcije đira po stadionu koriste kao osmu postaju: razgledavanje kapelice, priča vodiča o korištenju kapelice, o izgradnji te zanimljivim detaljima o kapelici.

I dok ovi iz prethodne ekipe, barem na izvana, nisu pokazivali znakove ljutnje zbog "sinjskog hodočašća", trenutni poljudski vladari - "Padovanci" - najprije su pokazali gdje mi je mjesto: u B a ne u A novinarskoj loži, a na kraju sam doživio i to da mi na spomenutoj Kosovoj presici nisu dopustili ni da pitanje postavim(!)

Piše Ivan Ugrin