Međutim 1389

Neka papa Frane proglasi Stepinca svetim u Hrvatskoj!

Neka papa Frane proglasi Stepinca svetim u Hrvatskoj!
Hrvatski premijer Andrej Plenković s obitelji na audijenciji kod pape Frane / REUTERS

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je s obitelji bio u posjetu Vatikanu, gdje ga je u audijenciju primio papa Frane. Premijer je u službenom razgovoru pozvao Papu da posjeti Hrvatsku, a bilo je riječi i o postupku kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca te jačanju odnosa Svete Stolice i Hrvatske. Plenković se susreo i s državnim tajnikom Svetoga Oca, kardinalom Pietrom Parolinom te je razgledao baziliku svetog Petra.

"Posjet Svetom Ocu, papi Frani, zasigurno je za mene jedan od najvažnijih događaja uopće u životu, a poklapa se i s godinom dana rada Vlade", rekao je Plenković novinarima ispred Banskih dvora nakon što je položio lovorov vijenac na spomen-ploču na Banskim dvorima u povodu 26. obljetnice raketnog napada JNA na zgradu Vlade.

"Očekujem da od njega čujem poruke ohrabrenja, da ga, naravno, pozovem u Hrvatsku, da razgovaramo o okončanju postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca i svim drugim pitanjima koja su važna i bitna za jačanje odnosa između Svete Stolice i Hrvatske", poručio je premijer prije odlaska na put u Rim.

Ne znam hoće li papa Frane prihvatiti Plenkovićev poziv. Kao i onaj koji mu je ranije uputila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. S njim se nikada ne zna. Mislim na Bergoglia. Međutim, činjenica je da je u ovom slučaju, odnosno odgađajući već dovršeni kanonski postupak za proglašenje svetim blaženoga Stepinca, argentinski Papa napravio popriličan presedan u ustaljenoj vatikanskoj praksi. 

Naime, kad se u Katoličkoj crkvi završi kauza za kanonizaciju nekog blaženika, a to se događa onda kad stručna liječnička komisija prihvati čudo koje se dogodilo po zagovoru blaženika kojemu su se molili vjernici u nevolji, onda ni sami Bog ne može biti protiv da se rečeni kandidat proglasi svetim i časti u sveopćoj Crkvi, a ne samo u mjesnoj crkvi odakle dolazi već beatificirani Božji ugodnik.

Po svemu sudeći, odgovarajući na pismo koje mu je svojedobno bio uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, na temelju kojeg je papa Frane odgodio kanonizaciju tražeći osnivanje Mješovite komisije o Stepincu, poglavar Katoličke crkve tražio je načina kako bi se sastao s ruskim patrijarhom Kirilom. Taj se susret i dogodio na Kubi. U međuvremenu, navedena je Komisija završila s radom. SPC-ovci su nevoljko u zaključcima priznali pravo Rimskoj crkvi da proglašava svoje svece. 

Taj isti Irinej se neki dan na ustoličenju novog dalmatinskog episkopa Nikodema u Šibeniku, ničim izazvan obrušio na hrvatske katolike i biskupe, najavljujući - između redaka u svome govoru - nekakve srpske osvete i to opet na ovim našim prostorima. 

Uostalom, i taj na sva zvona od lijevih kolumnista hvaljeni Nikodem, koketira s četništvom i autonomaštvom. Bitno je da je jednom zgodom sudjelovao na festivalu ljevice Fališ u Krešimirovom gradu i eto ti lauda od Galla i njemu sličnih moralnih vertikala hrvatskog novinarstva.

Sad je na potezu papa Frane. Kako bi Crkvi u Hrvata i vjernom hrvatskom katoličkom puku barem donekle ispravio nepravdu koju nam je nanio nepotrebnim odgađanjem Stepinčeve kanonizacije, ovim putem ga javno pozivam: Dođite u Hrvatsku i ovdje nam proglasite svetim Alojzija Stepinca. Uvjeren sam da i hrvatski episkopat, pa i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić (kojem iskreno želim da što prije ozdravi), ne bi imao ništa protiv.

Piše Ivan Ugrin