Međutim 2301

Počivaj u miru Božjem, Charlie

Počivaj u miru Božjem, Charlie
RIP Charlie Gard (4.8.2016. - 28.7.2017.)

Slučaj niti jednogodišnjeg dječaka Charlieja Garda, koji ovih dana umire zbog teške bolesti – dijagnosticiran mu je rijedak genetski poremećaj koji uzrokuje progresivnu slabost mišića i oštećenja mozga – ali i okrutne birokratske i pravne nepravde koju proživljavaju njegovi roditelji Chris i Connie, odavno je već nadišao bolnicu Great Ormond Street u Londonu i nekad Veliku Britaniju, danas malu otočnu državicu čiji su stanovnici ne tako davno na referendumu odlučili izići iz Europske unije.

Tako su u prošlosti moćni Englezi u svijetu danas poznati ponajviše po Brexitu. Spremaju ih se iz drugog pokušaja napustiti i po škrtosti poznati Škoti, na čiji se račun poprilično puni britanski državni proračun, a ni Irci neće vječno stajati prekriženih ruku, odnosno doći će dan kad će se ujediniti i odcijepiti od Londona. A nekad je Gordi Albion bio jako rasprostranjen. Preko Indije, sve do Australije.

Ono po čemu su Otočani osobito bili uzor mnogim mladim demokracijama bilo je njihovo neovisno sudstvo koje je uvijek branilo maloga čovjeka. Međutim, u slučaju maloga Charlieja, ono je definitivno palo na ispitu.
Bolnica Great Ormond Street odbila je ispuniti želju Charliejevih roditelja koji su svoga sina željeli odvesti u SAD još u siječnju, kako bi ga liječio dr. Michio Hirano, stručnjak za stanja u kakvom se našao Charlie, navodi u svom priopćenju CitizenGO.org.

Dr. Hirano je pristao liječiti Charlieja jer je vjerovao, kao i drugi vodeći stručnjaci na tom području, da Charlie ima značajne šanse za oporavak. Ispada kako je Charlie imao najviše šanse za normalan život u siječnju. Bolnica Great Ormond Street odbila je pružiti Charlieju ovu priliku za život. Iako ih je za to molio i američki predsjednik Donald Trump.

I pedijatrijska bolnica "Bambino Gesù" iz Rima potvrdila je kako je eksperimentalno liječenje s deoksinukleotidima moglo biti prilika za Charlieja, a u budućnosti i za sve pacijente s istim ili sličnim bolestima. Ravnateljica bolnice Mariella Enoc, nakon Papina apela 3. srpnja u kojem je Bergoglio izrazio nadu "da želja roditelja da svoje dijete prate i za njega se brinu do kraja neće biti zanemarena", otvoreno je pozvala Gardijeve da sina dovedu na liječenje u Vječni grad.

Umjesto da im se omogući kako bi pokušali sina izliječiti izvan Londona, obitelj Gard je punih pet mjeseci provela na sudu boreći se da im se to dopusti. Konačno, Europski sud za ljudska prava odbio je žalbu Charliejevih roditelja kojom su tražili da se poništi odluka Kraljevskog suda pravde u Londonu. Na kraju su shrvani roditelji odustali od daljnje pravne bitke...

P.S. I upravo kad je ovaj tekst krenuo u tiskano izdanje Slobodne Dalmacije, iz Londona je stigla vijest da je mali Charlie Gard preminuo. "Otišao je naš divni mali dječak...", rekla je Connie Yates, Charlijeva majka, nakon što je njen sin isključen s aparata. U petak 4. kolovoza trebao je napuniti prvu godinu života.

Počivaj u miru Božjem, Charlie, u raj poveli te anđeli.


Piše Ivan Ugrin