Međutim 2491

Ultra Sodoma i Gomora

Ultra Sodoma i Gomora
ILUSTRACIJA

Moja prijateljica Ljerka Ivanković, najdraža od svih saborskih tajnica, iako je u mirovini, ne miruje glede slanja mailova, osobito kulturnih sadržaja. Tako mi je ovih dana poslala poruku s privitkom elektroničke rekonstrukcije staroga Rima. Fascinantno, piše mi Ljerka. I uistinu jest. Gledajući, na primjer, današnji Kolosej kojemu se u 3D konstrukciji nadogradi ono što mu nedostaje od iskona, osvane vam pred očima Vječni grad onakav kakav je nekad bio.

Ili barem dok ga u naletu ludila za potrebe njegovih poetskih proplamsaja, nije dao zapaliti rimski car Neron, prvi poznati i priznati piroman u ljudskoj povijesti. I najveći, sve do naših dana, koji je na mjestu sirotinjskih nastambi naumio graditi nastambe dostoje carske prijestolnice.

Međutim, dok je ovjenčan lovor vijencem ludi car s tarace svoje palače na liri od deset žica opjevavao grad koji gori, požar je izmaknuo kontroli. Našavši se u nebranom grožđu i ne znavši kako se izvući iz pakla koji je sam potpalio, dosjetio se krivnju svaliti na kršćane.

Bili su u Neronova doba među njima i apostolski prvak Petar, prvi papa, i gorljivi navjestitelj i tumač Evanđelja, sveti Pavao. Obojica su podnijela mučeništvo u prvom velikom progonu kršćana, koji je poduzeo Neron, lažno optuživši prvu Crkvu i njezine pastire za ono što je on sam počinio.

Kako bi udovoljio svjetini i smirio je nakon stradavanja u razornom požaru, smislio je imperator đavolski plan. Odlučio je rimskom puku dati kruha i igara u Neronovim vrtovima, priredivši borbe golorukih nevinih kršćana sa zvijerima. Oni su se branili da nisu krivi i ukazivali su na zlo koje je ovladalo starim Rimom koje je nalikovalo na ono u Sodomi i Gomori.

Zauzvrat, dobivali su palac prema dolje. Tu je i Petar razapet na križ, samo što je za razliku od svoga Spasitelja Isusa Krista tražio da glavom bude okrenut prema zemlji. Na njegovu grobu uzdiže se danas velebna bazilika, a na Petrovoj rimskoj biskupskoj stolici sjedi njegov nasljednik, Sluga slugu Božjih.

No, Neronu ni orgije ni bakanalije za pijanu rulju nisu mogle pomoći. Nedugo nakon što se masa zadovoljila krvlju pravednika, došao je vrag po svoje, po nepravednika Nerona. Skončao je od ruke onih kojima je trebao služiti, a nije, već je samo gledao sebe i svoje interese. Uza sve to, bio je loš poeta i nakon svega ni grob mu se ne zna.

I kao da se povijest ponavlja. Nekako s Ultrom u Split dođu partijaneri željni zabave. Pa kad se Stipan Mihael Dragun, sudeći po objavama na Facebooku, redovnik s adresom u Varšavi, osvrnuo na Ultru te objasnio uzrok požara, onda udarili mnogi drvljem i kamenjem po njemu. "Pretvorili grad u Sodomu i Gomoru (Ultra), pa se sada svi pitaju i čude, kako nas snađe takvo zlo?! Prepustili se razvratu, bludu i da dalje ne nabrajam. A Gospodin u svom gnjevu spusti na taj grad oganj i sumpor", napisao je Dragun.

Možda biste, prije nego se odlučite uzeti kamen i baciti ga na Draguna, ipak trebali prije razmisliti; nije li možda čovjek dobro prorekao. Jer, nije se ni Neronomanija slučajno dogodila ovih dana, kao što bi i ovaj purgatorij koji smo Božjom milošću preživjeli mogao biti ljekovit. Srećom, poslije čistilišta, ipak, uvijek postoji izlaz prema raju, dok iz pakla nitko ne izlazi.


Piše Ivan Ugrin