Međutim 4686

Vjernici, nemojte birati - agnostika!

Vjernici, nemojte birati - agnostika!

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije su uoči predsjedničkih izbora uputili poruku “članovima Božjega naroda, ali i svim ljudima dobre volje”, pozivajući sve da, dajući savjesno i odgovorno svoj glas, osobno preuzmu odgovornost za općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskome društvu.

Na tragu govora pape Frane, izrečenog nedavno za posjeta Europskomu parlamentu u Strasbourgu, u kojem je Sveti Otac naglasio kako je došao trenutak za zajedničku izgradnju Europe koja se ne vrti oko ekonomije, nego oko svetosti ljudskoga života, odnosno oko neotuđivih vrednota; Europe koja je nositeljica znanosti, umjetnosti, ljudskih vrednota, ali i vjere; Europe koja gleda na čovjeka, koja ga brani i štiti, osobito obitelj, temeljnu stanicu i dragocjeni element svakoga društva, pozvani smo kao vjernici - ističe se u poruci biskupa HBK - poduprijeti programe onih predsjedničkih kandidata koji se zauzimaju za promicanje dostojanstva žene, za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene te promiču kulturu života.

I konačno, od državnoga poglavara također se očekuje da poštuje vjersku slobodu, slobodni izbor vjerskog odgoja i pravo na priziv savjesti protiv nepravednih građanskih zakona koji prisiljavaju ljude da djeluju protivno zahtjevima moralnoga reda, temeljnih prava osoba i naučavanja evanđelja, budući da je to potvrda demokratičnosti i poštovanja pluralnosti nekoga društva.

Hrvatski biskupi, kao što su i do sada činili, ne ukazuju prstom na ovog ili onog kandidata ili kandidaticu, koji bi po njima bio ili bila najbolji izbor za hrvatskog predsjednika ili predsjednicu u sljedećem petogodišnjem mandatu. Međutim, između redaka se može dosta toga iščitati. Prije svega na osnovi onoga što četvero kandidata nudi u svojim programima kad se radi, primjerice, o zaštiti braka kao zajednice žene i muškarca. Tu su biskupima bliski Kolinda Grabar-Kitarović i Milan Kujundžić.

Ne treba ići tako daleko, pa se sjetiti kako je trenutni predsjednik Ivo Josipović, prošle godine kad se provodio referendum za brak kao zajednicu žene i muškarca, otvoreno agitirao protiv. Pametnome dosta!

Šteta samo što se u predsjedničku utrku nije na kraju uspio ubaciti nekadašnji svećenik, a sada i političar na zalasku, Ivan Grubišić. Ne bi ni biskupima bilo lako ne pozvati vjernike da ne glasuju za njega, ipak je do jučer i on bio službenik oltara, a sirenski zov moći i slave nagnao ga je da počne prikupljati potpise za osvajanje Pantovčaka.

Moram priznati kako me nije iznenadilo nakon što je najmlađi kandidat Ivan Velibor Sinčić izjavio da ga je Grubišić nazivao i tražio od njega potpise koje je prikupio kako bi se on zalagao za njih mlade. A javnosti je prodao priču da je imao dovoljno potpisa, ali je odustao iz osobnih razloga. Tipično lažljivo i prevrtljivo, u Grubišićevu stilu.

I s Josipovićem je uvijek bio u dobre, a onda je, dok je još imao šansu za kandidaturu, na jednoj tribini u Splitu kritizirao osječki Evanđeoski teološki fakultet jer je Ekumensku povelju dodijelio predsjedniku države Ivi Josipoviću koji se izjašnjava agnostikom. Dodjela te povelje bila je u ožujku prošle godine, i zanimljivo, tek sad mu je zasmetalo pa je javno o tome progovorio. No, u tome se ipak slažem s Grubišićem, nikad nije kasno reći jasno i otvoreno: Vjernici, nemojte birati - agnostika(!).

Zato budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi! (Mt 10,16)

ivan ugrin