Međutim 5006

Majstor Verzotti na Putu u Emaus

Majstor Verzotti na Putu u Emaus
S otvaranja Verzottijeve izložbe u Fotoklubu Split

Imao sam čast napisati tekst u katalogu izložbe fotografija Ante Verzottija "Moj put u Emaus", koja je po tradiciji u Foto klubu Split otvorena u prvim minutama Nove godine. Izložba je posvećena nedavnom preminulom meštru s Visovca, fra Šimi Samcu.

I gle, dvojica su od njih toga istog dana putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga - bijaše uskraćeno njihovim očima… Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No, oni navaljivahu: "Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!" I uniđe da ostane s njima. Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju. Tada rekoše jedan drugome: "Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?" (Iz evanđelja po Luki, glava 24)

Svatko od nas u životu, bio vjernik ili ne, imao je priliku doživjeti svoj put za Emaus. Pobjeći od svega što nas u životu tišti i muči, kao što su se Isusovi učenici nakon njegove muke i smrti na križu u Jeruzalemu od straha zatvorili u dvoranu Posljednje večere, a neki su se, poput dvojice koje opisuje Luka u svom evanđelju, odlučili otići što dalje iz grada u kojem se proroke kamenuje i ubija.

Na putu im se pridružuje Isus, ali biva skriven njihovim očima. Oni ga doživljavaju kao stranca i čude se kako ništa ne zna o tome što se u svetom židovskom gradu događalo tih dana, ono o Nazarećaninu koji je bio silan prorok na riječi i na djelu, ali su ga glavari svećenički predali da se razapne. "A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela", govorio je jedan od njih, imenom Kleofa.

Još su svome suputniku ispričali kako su ih dodatno zbunile žene koje su u nedjeljno jutro otišle na grob i našle ga da je prazan, odnosno, u njemu nije bilo Isusova tijela. A on im je onda od Mojsija do proroka protumačio pisma i pomalo im otvarao oči da shvate što se trebalo dogoditi Sinu Čovječjem koji je treći dan nakon svoje smrti uskrsnuo od mrtvih…

Ovu prekrasnu priču fotograf Ante Verzotti vidi svojim očima, očima kamere, i otkriva nam svima ono što često ne vidimo. A radi se o nama tako bliskim temama, poput Čudotvorne Gospe Sinjske, čiju 300. obljetnicu slavnog zagovora u pobjedi nad Osmanlijama proslavismo u godini koja je za nama. Vidimo i kamenje koje su izgazili milijuni hodočasnika na Podbrdu u Međugorju, koje u godini u koju smo zakoračili obilježava 35. godišnjicu ukazanja Kraljice Mira. Tu je i tema seobe naroda kojoj smo svi svjedoci, koju autor prikazuje prijelazom izabranog naroda preko Crvenog mora - detalj sa sarkofaga iz splitskog Arheološkog muzeja - a uz brojne tragedije svi mi hodočasnici u raznim procesijama i križnim putevima stižemo do Dobrog pastira koji nas čeka u vječnosti.

Put u Emaus ima i još jedno značenje. Obilježava se na Uskrsni ponedjeljak, dan kad se odlazi u prirodu. Verzotti to majstorski bilježi procvjetalom granom i procesijom ljudi iz Sitnoga Donjeg. "Pred vama će tamo gdje je cvjetna strana Galileje", anđelova je poruka upućena ženama za apostole kod Kristova praznoga groba. Tamo će Isusa moći vidjeti, dodaje anđeo. Uskrsli se, inače, u Jeruzalemu učenicima punim straha više puta ukazivao, a nevjernome je Tomi pokazao rane od čavala na svojim rukama i nogama. No, ostaje za vijeke vjekova ona Isusova Tomi i svima nama: Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju.

I kad su se oslobodili od straha, mogli su na put tamo gdje su vidjeli Isusova čudesa i čuli navještaj Kraljevstva nebeskog. Poput njih, i mi svi putujemo u svojim sjećanjima u djetinjstvo i maštamo o danima kad smo bili najsretniji, kao što su apostoli s Isusom najljepše dane proživjeli u Galileji.
"Put u Emaus… Kakav li je prizvuk Bog dao tom imenu. Emaus – to je čitav svijet, jer Gospodin je otvorio Božje putove na zemlji." (Sveti Jose Maria Escriva)

Ivan Ugrin