Mens sana 3021

Duše Sveti, daruj nam hrabrih duhovnih pastira

Duše Sveti, daruj nam hrabrih duhovnih pastira
FOTO REUTERS / Osservatore Romano / Pool

"U posljednje dane govori Gospodin: Izlit ću Duha svoga na svako tijelo, i proricati će vaši sinovi i kćeri, vaši će mladići gledati viđenja, a starci vaši sne sanjati. Čak ću i na sluge i sluškinje svoje izliti Duha svojeg u dane one, i proricati će" (Dj 2, 17-18).

Prvog dana u tjednu, istog dana uvečer, Kristovi učenici puni straha od Židova zatvoriše za sobom vrata. U jednom trenutku dođe Isus, i stane u sredinu među njih govoreći im: "Mir vama!" (Iv 20,19). Vidjevši Gospodina obradovaše se radošću velikom. Kao što Otac posla Sina u svijet, tako i Isus šalje svoje učenike u svijet. Međutim, prije nego ih posla u svijet dahne u njih govoreći im: "Primite Duha Svetoga" (Iv 20,22).  

Duh Branitelj - Duh Istine kojeg će Isus poslati od Oca svjedočiti će za njega, na isti način kao što će i učenici svjedočiti za Gospodina. Duh istine - upućivati će njegove učenike u svu istinu. Drugim riječima, njegovi učenici neće govoriti ništa od sebe, nego će govoriti i navješćivati samo ono što čuju što dolazi od Gospodina posredstvom Duha Svetoga. Stoga, sve što Otac ima, pripada i Sinu, a Duh Sveti uzima od Sina i daje učenicima (apostolima) (usp. Iv 15, 26-27. 17, 12-15).

Svojim silaskom i ophođenjem Duh Sveti je apostole duhovno preporodio. Postali su novi ljudi, jer su doživjeli novo rođenje iz vode i Duha (usp. Iv 3, 1-12). Nisu se više osjećali ostavljenima i osamljenima odnosno prepušteni sebi samima, jer su duboko u svom srcu osjetili Gospodinovu prisutnost kao nikada prije. 

Ispunjeni nebeskom mudrošću i apostolskom hrabrošću, učenici su neustrašivo naviještali riječ Božju među sve narode. Kristove riječi odzvanjale su im u ušima: "Dana mi je sva vlast na nebu i zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!" "I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta." (Mt 28, 18-20).

Duše Sveti pohodi našu domovinu Hrvatsku! Pohodi naše obitelji, i dođi u srca njenih prestrašenih i obezglavljenih - duhom klonulih ljudi! Povrati im životnu radost i izgubljenu nadu u ljepšu i sretniju budućnost, u voljenoj i ljubljenoj im domovini Hrvatskoj. Raspali ih svojim neugasivim ognjem Božanske ljubavi. Stvori im novo srce i nov duh: "Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću vas!" (Ez 36,26). Drugim riječima, čisto srce i duh postojan obnovi u njima kako bi postali novi ljudi, rođeni nanovo odozgor od vode i Duha (usp. Iv 3, 5-7). Oživi im srca kako bi mogli opraštati i ljubiti sve one koji su ih povrijedili. 

Duše Sveti, ispuni ih svojim svjetlom, ljubavlju, radošću i žarom kako bi u potpunosti gorjeli i izgarali, u svojem svakodnevnom kršćanskom i vjerničkom življenju u zajedništvu s Bogom. U Bogu je njihova potpuna sreća i radost, sadašnjost i budućnost i vječnost. Gospodine, svojim Svetim Duhom daruj im mudrost duha i srca, kako bi tvoju svetu riječ mogli u svakodnevnom kršćanskom i vjerničkom životu bez straha primjenjivati, odnosno u potpunosti živjeti. Prosvijetli im razum da upoznaju tvoj put: "Ja sam Put, Istina i Život. Nitko ne dolazi Ocu osim po meni." (Iv 14,6). 

Gospodine, neka ti se svim srcem, dušom i razumom svakodnevno klanjanju u Duhu i istini. Neka budu potpuno Kristovi, potpuno Božji, po zagovoru, vodstvom i zaštitom Marije Majke. Daruj im istinske i hrabre duhovne pastire, koji će u svakom trenutku biti spremni svoj život položiti za tvoj vjerni kršćanski narod. Pastirima kojima nije stalo do osobnog uspjeha i nemoralne dobiti nego do spasa kršćanskih duša. Neka u duhu Dobrog Pastira svakodnevno hrabro i odvažno duhovno skrbe bdijući nad povjerenim stadom. 

Duše Sveti, vodi ih, tješi i jačaj na njihovom hodočasničkom putu u nebo! Nadalje, ispuni ih svojim mirom, ljubavlju, radošću i žarom, kakao bi mogli hrabro i neustrašivo koračati putem neba, odnosno prema tvome kraljevstvu vječnosti i mira. 

Piše Don Tomislav Topčić