Mens sana 3458

Croatio iz duše te ljubim!

Croatio iz duše te ljubim!
ILUSTRACIJA

Prije dvije godine, uoči Dana domovinske zahvalnosti, Obnova u Duhu Svetom pokrenula je tridesetodnevnicu za hrvatski narod i za našu domovinu. Riječ je o hvalevrijednoj molitvenoj inicijativi koja je ostavila dubok i neizbrisiv trag u hrvatskom katoličkom kršćanskom puku.

Tijekom proteklih trinaest stoljeća Hrvatska nikada nije prestala živjeti u srcima čestitih i poštenih hrvatskih sinova i kćeri. Nadam se i duboko vjerujem da Hrvatska danas živi i u srcima mnogih poštenih i čestitih ne samo Hrvata, nego i svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Obnova u Duhu Svetom poziva nas da se i ove godine pridružimo u sudjelovanju na trideset svetih misa na nakanu za hrvatski narod i domovinu Hrvatsku po zagovoru sv. Josipa. Zašto po zagovoru sv. Josipa? Zbog toga što ove 2017. godine slavimo 330. obljetnicu kako je Hrvatski sabor proglasio sv. Josipa za nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda.

Tridesetodnevnica je započela u četvrtak, 6. srpnja i završava 4. kolovoza. Obnova u Duhu Svetom sve nas potiče: "da se zajedno, kao narod, združimo u molitvi i da po zagovoru sv. Josipa, zajedno prinesemo sve svete mise, molitve, post, žrtve, hodočašća, zavjete na zajedničku nakanu za hrvatski narod u Hrvatskoj i cijelom svijetu i za našu domovinu Hrvatsku".

Naši pradjedovi kroz protekla stoljeća, tijekom svoje povijesti natopljenom nedužnom krvlju i suzama, časno su živjeli i umirali za voljenu i ljubljenu nam Hrvatsku. Drugim riječima, svaku prijeteću silu koja im nije bila naklonjena, niječući njihovo naravno pravo na nacionalnu i vjersku slobodu i život, svojim neustrašivim otporom, snagom i vjerom uspjeli su suzbiti.

Baštineći kulturu života a ne smrti, domovina Hrvatska sačuvana je sve do naših dana. Plamen života koji je plamtio u srcima naših slavnih pređa tijekom proteklih stoljeća, ne smije se ugasiti u srcima današnjeg naraštaja Hrvatskog naroda. Nadalje, Obnova u Duhu Svetom želi isprositi od Gospodina: "neka se po ovoj tridesetodnevnici otvore nebeske brane i izliju slapovi milosti na naš narod i našu domovinu Hrvatsku". Hodočasteći kao kršćanski i katolički vjernički narod putem života, a ne smrti, Hrvatski narod ima svoju budućnost.

Ne smijemo klonuti duhom bez obzira što nam nisu naklonjeni mnogi međunarodni društveno-politički čimbenici. Hrvatska im je postala trn u oku, kamenčić u obući i nesnošljiva noćna mora. Ne samo u Hrvatskoj, nego u Europi i cijelom svijetu vlada kaotično društveno-političko stanje. Antikrist (knez svijeta) pobunio se i zaratio protiv Boga (uspo. Otk 12, 7-9). Uspjelo mu je u svoje paklene postrojbe umrežiti mnoge ljude iz svih plemena i naroda diljem svijeta, i pobuniti ih protiv Boga. Kao posljedica toga rezultiralo je prolijevanjem nedužne ljudske krvi i suza tijekom povijesti (usp. Mk 13,8).

Cilj mu je izgraditi "novi svjetski poredak " odnosno kraljevstvo globalizacije koje će baštiniti kulturu smrti; nasuprot kršćanskoj globalizaciji koja baštini kulturu života: "Plodite se i množite i napunite zemlju, i sebi je podložite" (Post 1,23). Pozvani smo od Boga da kao kršćani vjernici damo svoj doprinos, u izgradnji kršćanske globalizacije života u današnjem svijetu. Kao narod nećemo biti osamljeni ili prepušteni sami sebi, jer u svim narodima i plemenima diljem svijeta ima mnogo onih koji baštinu Abrahamovu vjeru u Boga. Drugim riječima, kao kršćanski i katolički vjernički narod, hrabro i odvažno priključimo se povorci života, a ne smrti.

U nametnutom nam Domovinskom ratu (1991.-1995.) kao narod nismo klonuli duhom, bez obzira što smo tijekom rata pretrpjeli velika ljudska i materijalna stradanja. Svjetski moćnici nisu nam bili naklonjeni, i sve su poduzimali da nas spriječe u našoj pravednoj bori za slobodnu državu Hrvatsku. Međutim, ujedinjena domovinska i iseljenja Hrvatska potpomognuta istinskim prijateljima diljem Europe i svijeta, a pod mudrim vodstvom dr. Franje Tuđmana izvojevala je veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu. Veličanstvenom pobjedom Hrvatska je napokon postala slobodna i međunarodno priznata država.

Međunarodni politički moćnici koji nam nisu bili naklonjeni tijekom Domovinskog rata, od dana Hrvatske neovisnosti žele je politički destabilizirati i ekonomski uništiti. Drugim riječima, u Hrvatskoj stvaraju društveno-politički i ekonomski nered. Nažalost, u svojoj borbi protiv Hrvatske našli su saveznike ili suradnike među onim Hrvatskim političarima, koji državu Hrvatsku nikad nisu ni voljeli ni prihvatili.

Privatizacijom (pljačkom) postigli su svoj cilj, unijevši u sve društveno-političke državne strukture (institucije) korupciju i bezvlađe. Opljačkan i osiromašen Hrvatski narod, zajedno sa svim siromašnim građanima Hrvatske živi u teškoj duhovnoj i materijalnoj bijedi. Hrvatska je za mnoge svoje građana postala zemlja bez ikakve nade i budućnosti.

Oni koji bi trebali jasno i glasno o svemu tome progovoriti nijemo šute kao da se to njih ne tiče. Riječ je o prokletoj šutnji Hrvatske katoličke inteligencije. Jednom je lijepo sv. Grgur Veliki, papa izjavio: "Evo, svijet je pun svećenika, ali ipak u Božjoj žetvi nađe se veoma rijetki radnik, jer doista primismo svećeničku službu, ali je ne obavljamo... Ostavljamo službu propovijedanja, i - kako vidimo - nazivao se biskupima sebi na štetu te zadržavamo počasno ime, a ne djelujemo kako treba" (Hom, 17,3 14:PL. 76, 1139-1140. 1146).

Biti ćemo suđeni po djelima milosrđa koja smo iskazivali prema svim potrebnima i nevoljnima (usp. Mt 25,31-46); jer ljubav prema Bogu ne isključuje ljubav prema bližnjemu (usp. Mt 22, 36-40). Svoj svakodnevni kršćanski život moramo temeljiti na riječi Božjoj (usp. Mt 7, 24-25). Ne samo slušati riječ Božju nego i po njoj živjeti (usp. Mt 7, 26-27). Domovinu Hrvatsku treba u dubini duše ljubiti i voljeti, odnosno u srcu je nositi.

Sveti Ivan Pavao II. u svom trećem pastirskom pohodu Hrvatskoj (2003.), odlazeći iz Zadra za Rim, radosno je uskliknuo: "Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio"! Dao Bog da ove papine velike proročke riječi duboko odzvanjanju u srcima svih poštenih i čestitih Hrvatskih sinova i kćeri.

Domovina Hrvatska sačuvana je sve do danas. Današnji naraštaj Hrvatskog naroda mora biti duboko svjestan svoje velike povijesne odgovornosti, u očuvanju Hrvatske za buduća pokoljenja. Kao vjernički kršćanski katolički narod Božji, moramo svakodnevno ne samo slušati nego i živjeti riječ Božju. Drugim riječima, svoj nacionalni i vjerski život moramo temeljiti i graditi u zajedništvu s Bogom, želimo li kao narod uopće opstati na ovim povijesnim prostorima Domovine Hrvatske od Boga nam darovane. Crni oblak beznađa nadvio se nad Hrvatskom, Europom i svijetom. Svjetlo Kristovo neka obasjaj Hrvatsku, Europu i cijeli svijet (usp. Mt 4, 16).

Neka naš Otac Nebeski po zagovoru Marije Majke naše i Kraljice Hrvata, u zajedništvu sa sv. Josipom, njenim zaručnikom štiti i brani naš Hrvatski narod, i sve istinske građenje naše Domovine Hrvatske od svih paklenih (sotonskih) mračnih sila. Stoga, Obnova u Duhu Svetom u svojim molitvama vapi: "Marijo, Majko naša i Kraljice Hrvata, zajedno sa sv. Josipom, Tvojim zaručnikom, moli za ove nakane i trajno budi naša zagovornica pred Prijestoljem Nebeskim. Tako neka bude. Amen".

Don Tomislav Topčić