Mens sana 5491

Svjetlo Betlehema

Svjetlo Betlehema
Betlehemsko svjetlo koje su izviđači donijeli u splitsku katedralu / CROPIX

Božićno vrijeme počinje večernjom misom Badnjog dana ili prvom Večernjom Božića, a završava nedjeljom iza Bogojavljenja u kojoj se slavi Krštenje Gospodinovo. Božić i Bogojavljenje dvije su glavne svetkovine tog vremena. Božićno i bogojavljensko vrijeme idu skupa, jer slavimo ne samo Isusovo rođenje po tijelu nego i očitovanje svijetu Isusova božanstva. Božić i Sveta Obitelj blagdani su Kristova čovještva, Bogojavljenje i Krštenje Gospodinovo blagdani su Kristova božanstva.

Starozavjetni proroci nadahnuti i vođeni Božjim duhom, najavljivali su Spasiteljev dolazak na svijet. U Abrahamu su blagoslovljena sva plemena na zemlji (Gen12, 2-3). Izaija nam govori o Djevici koja će začeti i roditi sina (Iz 7, 14;9,6-7). Mihej pozdravlja Betlehem kao mjesto rođenja (Mih 5, 2-5). Jeremija zbog nevjernosti Izraelskog naroda prema Bogu grčevito oplakuje njihovu nevolju koja će ih zadesiti, ako se ne obrate. Međutim, duboko u svojoj duši i srcu nosi nadu da će Bog Davidu podignuti pravedni izdanak, koji će biti Kralj (Jer 23, 5-6).

Prorok Danijel je izbrani Božji narod upoznao i upućivao u točan rok Spasiteljeva dolaska na svijet. Spasitelj nije samo bio očekivan od Izraela, nego i od Rima, Grčke, Perzije i Kine odnosno od čitavog tadašnjeg poganskog svijeta. Narodi su živjeli u ozračju jednog sveopćeg iščekivanja u svezi Spasiteljeva dolaska. Njihovi mudraci, učitelji zakona, zvjezdoznanci, svećenici i pismoznanci proučavali su i bdjeli nad knjigama i proroštvima, kako bi približno točno odredili vrijeme njegova dolaska. Kad je došao trenutak njegova dolaska u njihovu sredinu, na žalost mnogi u Izraelu nisu prepoznali trenutak svoga spasenja. Jer: "K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše". (Iv 1,11). U tome i jest najveća nacionalna i vjerska tragedija Izraelskog naroda.

Nameče nam se razumsko, odnosno opravdano pitanje zbog čega izabrani Božji narod nije u Isusu iz Nazareta prepoznao svog istinskog Spasitelja i Otkupitelja? Starozavjetni proroci su ih pripremali za njegov mesijanski dolazak. Otkud tolika sljepoća njihova duha i srca? Kao da im je razum bio potpuno potamnjen. Mnogi će se među njima pravdati da su očekivali političkog, a ne duhovnog Mesiju. Od političkog Mesije očekivali su uspostavu zemaljskog kraljevstva, u kojem će Izrael vladati svijetom. Međutim, njihovi su proroci govorili o uspostavi duhovnog i vječnog kraljevstva, a ne prolaznog i vremenitog ovozemaljskog kraljevstva.

Štalica na periferiji grada

Krist Gospodin često je govorio da njegovo kraljevstvo nije od ovog svijeta. Betlehemsko božićno svjetlo koje je zasjalo i obasjalo tadašnji svijet, na žalost na mnoge ljudi koji su bili svjedoci tih povijesnih događanja nije učinkovito djelovalo. Zbog okorjelosti i tvrdoće njihova srca, u betlehemskom Djetetu nisu mogli vidjeti ili prepoznati svog Spasitelja i Otkupitelja.

Ti događaji uznemirili su ne samo starozavjetne svećenike i pismoznance nego i vladare u Izraelu. Svi su manje više bili zbunjeni radi betlehemskog Djeteta koje se rodilo u Davidovu gradu, u siromašnoj štalici. U betlehemskom Djetetu koje je rođeno među životinjama, a kao odrastao čovjek umire među razbojnicima, mnogi u Izraelu radi svoje bahatosti i oholosti nisu mogli vidjeti i prepoznati svoje istinsko spasenje i otkupljenje.

Potaknuti naredbom cara Augusta o popisu pučanstva, Josip i Marija uputili su se u svoj zavičaj, u Davidov grad Betlehem. Stanovnici Betlehema nisu bili baš gostoljubivi prema Josipu i Mariji, koja je u svojim porođajnim bolovima strašno trpjela. Međutim, u njihovim srcima nije bilo trunka mržnje, prema tim nezahvalnim stanovnicima grada Betlehema. Napokon su našli slobodno mjesto u jednoj siromašnoj štalici na periferiji grada.

Bila je mrkla i hladna noć, i u jednom trenutku nepoznato svjetlo obasjalo je grad i okolicu. Siromašni pastiri koji su čuvali svoja stada, grijući se uz vatru jer je bila zima, bijahu u strahu zbog neobične svjetlosne pojave s neba. Ubrzo ih je anđeo Gospodnji smirio riječima: "Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin" (Lk 2,10-11).

Ispunjeni radošću u srcu pohodiše štalicu i vidješe veličanstven nesvakidašnji prizor, i kao da se samo nebo spustilo na to sveto mjesto na zemlji. Otvorenih očiju promatrahu Josipa, Mariju i malo Dijete koje je ležalo u jaslicama. Nakon što su se poklonili Djetetu u kojem vidješe Boga Spasitelja, ostave svoje siromašne pastirske poklone, blagoslovljeni postadoše nositelji božićnog mira i vratiše se svome stadu.

Nakon što je prošlo četrdeset dana od Isusova rođenja, Josip i Marija su ga prikazali u jeruzalemskom hramu, i predali u ruke starca Šimuna. Starac Šimun ispunjen i potaknut Duhom Svetim u Djetetu Isusu vidio je spasenje, utjehu i nadu Izraela, ali i propast mnogih (usp. Lk 2,34), a Mariji je prorokovao: "I tebi samoj mač će dušu probosti" (Lk 2,35).

Koliko je današnji "moderni" svijet svjestan Kristova rođenja i dolaska u našu ljudsku povijest? Naša budnost u iščekivanju njegovog drugog slavnog dolaska, ovisi o tome koliko smo ozbiljno shvatili značenje njegovog prvog dolaska na zemlju. Manje više dobro smo upućeni u Biblijska čitanja, u bogoslužje adventskog i božićnog vremena koje nam govori o Spasitelju. Isus će i nas pohoditi ove blažene i svete božićne noći. Neka nam srca butu širom otvorena za Josipa, Mariju i Isusa.

Srca poput živih jaslica

Svojim dolaskom u naš život, donijeti će nam svu nebesku božićnu radost, toplinu i ljepotu življenja u Bogu, koji nam se objavio u svome Sinu. Poklonimo se Isusu i zahvaljujmo mu što nas je obasjao svojim božanskim svjetlom spasenja. Nosimo ga u svojim srcima kroz naš život, i darujmo ga svim onima koji ga još traže. Neka nam srca postanu žive jaslice u kojima će Josip, Marija i mali Isus naći utočište.

Betlehemske jaslice svojom skromnošću i jednostavnošću zračile su božanskom svjetlošću i toplinom. Neka nas božićni bor podsjeća na Isusa koji je istinsko stablo života i svjetlo svijeta. Voda što je svećenik posvećuje na blagdan Bogojavljenja radi blagoslova naših kuća i poslovnih prostora, neka nas potakne na što dublje razmišljanje o značenju našeg krštenja, koje je nužno za naše spasenje, ali nije dovoljno ako ne živimo svoje krštenje.

Mudraci s Istoka tržili su novorođenog Velikoga Kralja židovskoga. Mislili su da će ga pronaći na dvoru Herodovu, međutim na kraju ipak su ga pronašli u betlehemskoj siromašnoj štalici. Potaknuti primjerom Mudraca s Istoka, sa svom iskrenošću i poniznošću duha i srca, potražimo betlehemsko božićno Dijete.

Svojim rođenjem Mali Isus donosi i unosi u naša srca istinski božićni mir i blagoslov. Zahvalimo mu svim srcem, dušom i razumom, što se utjelovio i svojim rođenjem došao na svijet, ne da nas osudi nego da nas spasi od vječne smrti i prokletstva. Nije došao tražiti zdrave nego bolesne, plativši visoku i neprocjenjivu cijenu našeg otkupljenja. Kao kršćani i vjernici budimo jednostavni i mudri, jer jedino putem jednostavnosti i mudrosti duha i srca pronaći ćemo put koji nas vodi do Betlehema, u kojem se rodio Spasitelj svijeta!.

Don Tomislav Topčić