Mens sana 7699

Božićno otajstvo u ozračju adventa

Božićno otajstvo u ozračju adventa
Adventski vijenac kod šibenskih benediktinki / CROPIX

Došašće ili advent znači "svečani dolazak". S došašćem počinje liturgijska ili crkvena godina. Ono se slavi četiri nedjelje prije Božića, počevši od nedjelje koja je najbliža blagdanu sv. Andrije apostola (30. studenog) pa do večernje mise Badnjog dana ili do prve Večernje Božića.

U prvom dijelu došašća, od početka do 16. prosinca, bogoslužje naglašava potrebu budnog iščekivanja Kristova drugog dolaska na koncu vremena. U drugom dijelu došašća, od 17. do 24. prosinca, bogoslužje ističe pripravu za božićne blagdane u kojima se slavi prvi Kristov dolazak.

Tri su svijetla lika koja nam Crkva u bogoslužju došašća na poseban način stavlja pred oči. To su prorok Izajija, Ivan Krstitelj i bl. Djevica Marija. Došašće je vrijeme u kojem treba promatrati svu ljudsku povijest u svijetlu Onoga "koji jest,koji bijaše i koji će doći" (Otk 1,8).

1. nedjelja došašća (Mk 13, 33-37)

Budimo budni i pripravni na Kristov dolazak

Došašće je vrijeme intenzivnog bdijenja, koje nas poziva na budnost duha i srca u iščekivanju Krista Gospodina, kao jedinog istinskog Otkupitelja i Spasitelja. Probudimo se i bdijmo hrleći otvorna srca i duha Kristu, koji nam dolazeći u susret ulazi u naš život. Ako ne budemo budi i pripravni u iščekivanju njegova dolaska, kako se mislimo spasiti od duhovne i vječne smrti?

Ulazeći u našu povijest kao Bog i čovjek, svojim rođenjem u maloj i siromašnoj štalici u Davidovu gradu Betlehemu, obasjao nas je vječnim svjetlom, pokazavši nam put spasenja koji nas vodi u nebo. Starozavjetni proroci u iščekivanju njegova dolaska, gledajući kako Izraelski narod svim svojim bićem čezne za otkupljenjem i spasenjem, pozivali su svoj i Božji narod na budnost i pripravnost toga velikog povijesnog događaja. Riječ je o događaju koji će ostaviti duboki i neizbrisivi trag u starozavjetnoj, i u novozavjetnoj svetoj povijesti spasenja.

Mi današnji kršćani i vjernici svojim djelatnim čekanjem postajemo aktivni dionici tih povijesnih događanja, i na taj način se otvaramo novim povijesnim događanjima. Ne strahujemo pred tim događajima, jer se Kristovim dolaskom približilo i naše otkupljenje i spasenje. Ne zaboravimo da nas sveto i blagoslovljeno vrijeme došašća vodi u malu betlehemsku štalicu, gdje nas na siromašnim jaslicama očekuje naš Spasitelj otvorena srca, raširenih ruku, i sa toplim osmijehom na licu.

2. nedjelja došašća (Mt 3, 1-3)

Vrijeme je blizu, pripravite put Gospodinu


Ivan Krstitelj je bio tvrd u svom govoru, i mnogi su zbog toga bili uvrijeđeni i ljuti na njega, jer svom srcu nisu bili dovoljno iskreni, otvoreni, i duhom pripravni za Gospodinov dolazak u njihov život. Cjelokupnim svojim život i radom Ivan je bio u službi Božjeg poslanja. Neka nas istinski veseli i raduje susret s Krstiteljem, čija je propovijed autentično usklađena s njegovim proročkim življenjem, jer je on najozbiljnije shvatio i u potpunosti razumio Krista Gospodina.

Slušajmo glas Kristova pretače, jer u njemu susrećemo i prepoznajemo čovjeka i proroka koji je ugodan Bogu, jer živi i djeluje po njegovoj svetoj volji. Poput Ivana Krstitelja budimo svjesni značenja Spasiteljeva dolaska u svijet. Zahvaljujmo mu za darovano i blagoslovljeno vrijeme u kojemu živimo. Neka nam u srcima odzvanja Krstiteljev poziv, koji nas budi i poziva na obraćenje, kako bi otvorena, ponizna i čista srca dočekali Božić u kršćanskom obiteljskom ozračju.

Gospodin i danas treba ljude poput Ivana Krstitelja, koji će pripravljati put za njegov dolazak u ljudska srca. Svakodnevno se moramo umanjivati kao bi Krist bio sve prisutniji i prepoznatljivi u našem autentičnom kršćanskom i vjerskom življenju u Bogu. Ivan je savršeno ostvario svoje životno poslanje, dajući svoj darovani život od Boga u ispunjenju svojega poziva.

3. nedjelja došašća (Iv 1, 6-8.19.28)

Budimo svjedoci Krista koji je među nama


Naš je Gospodin bio zadovoljan s Ivanom Krstiteljem, koji je u svoje vrijeme poslanja vjerno i odano kao istinski preteča prenosio njegovu poruku o spasenju čovjeka, i pripravljao ljude za Kristov dolazak. Mnogi su se nakon susreta sa Krstiteljem opredijelili za promjenu života. Doživjeli su istinsko obraćenje koje ih je dovelo do susreta s Spasiteljem, kojeg su otvorena srca i duha iščekivali. Na žalost bilo je među onih koji su se oglušili na poruke njegova pretače, i svoje živote nisu htjeli vezati uz Boga, što je rezultiralo njihovim životnim brodolomom.

Velika je tragedija kod mnogih ljudi današnjice što ne prepoznaje Boga u svom životu. Ukoliko ne žele doživjeti životni brodolom moraju nešto radikalno učiniti, i poduzeti korake u svom životu u duhu obraćenja i prihvaćanja Boga. Svojim tjelesnim očima ne možemo vidjeti i susreti Gospodina, ali duhovnim možemo i moramo radi vječnog spasenja.

Bog je uvijek s nama i među nama. Došao je u svijet kao malo dijete, te se iz ljubavi u potpunosti za nas predao, noseći preteško drvo križa za naše spasenje. I nakon svoje smrti i slavnog uskrsnuća i uzašašća na nebo, ostao je s nama trajno prisutan u svetim sakramentima svoje božanske ljubavi. Prepoznajemo ga u Euharistiji, pod svetim prilikama kruha i vina. Nadalje, prepoznati ćemo ga u Svetom Pismu, odnosno kroz njegovu svetu Riječ života. Također i u iskrenoj molitvi koja proizlazi iz čistoće našeg srca i duše. Bog nas sve poziva da svojim duhom, umom i srcem uđemo u misterij njegove božanske ljubavi prema nama.

4. nedjelja došašća (Lk 1, 26-38)

Marija službenica Gospodnja

Svojim dolaskom na svijet Isus nas tješi svojim mirom i liječi svojom ljubavlju, jer poznaje naše boli. Naš Gospodin za svoja djela treba našu ljudsku pomoć, drugim riječima treba ljudsku slobodu i suradnju. U Mariji vidimo divan primjer potpunog predanja i služenja Bogu. Spoznavši što Bog od nje traži, neznatna i ponizna službenica Gospodnja sa svom poniznošću duha i srca, sve svoje životne planove, potpuno svjesno i slobodno preusmjerila je u Božju volju.

Duh Došašća nas potiče u zajedništvu življenja s Djevicom Marijom, koja nam nosi i daruje Spasitelja. Marija nam donosi i daruje Isusa kao najveći božićni dar, koji nas ispunja radošću i mirom. Ispunjeni tom radošću i mirom, Božić će nam biti blagoslovljen i svet u duši i srcu.

Don Tomislav Topčić