Mens sana 3206

Duh Sveti je trajni dar Božje ljubavi

Duh Sveti je trajni dar Božje ljubavi
ILUSTRACIJA

U Djelima apostolskim čitamo o silasku Duha Svetoga: "Kada je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istom mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao da se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj bijahu. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici, te siđe po jedan na svakog od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti" (Dj 2, 1-4).

Svetkovina Duhova Crkvu svake godine potiče i pruža joj jedinstvenu prigodu kako bi nanovo ušla duboko u samu sebe i spoznala kako je i na koji način Duh Sveti oživljava i vodi kroz povijest spasenja. Krist Gospodin daje obećanje svojim učenicima da će im ostaviti svoga Duha Svetoga kao svoju istinsku baštinu, odnosno kao nastavak same njegove nazočnosti u Crkvi i kroz povijest spasenja: "Ja ću moliti Oca i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek: Duha istine" (Iv 14, 16-17). Dakle, možemo zaključiti da je Duh Sveti "duhovna" nazočnost samoga Krista Gospodina u njegovoj Crkvi.

Kao kršćani vjernici svjesni smo težine Kristova obećanja apostolima da ih neće ostaviti same u svijetu, nego da će im poslati Duha Svetoga, Duha Branitelja, Duha istine i ljubavi. Gospodin svojim Duhom Svetim kojim je ispunio i apostole, ispunja i danas sve svoje vjernike kako bi mogli strpljivo nositi svoj životni križ prožet patnjom, trpljenjem i bolom. Daruje nam Duha Tješitelja, sigurnosti i mira koji prožima cjelokupno naše biće, kako se više ne bi osjećali poput napuštene siročadi u svijetu, koji je ispunjen mržnjom, zlom i nepraštanjem.

Poput male djece osjećamo se nesigurni u svijetu, i zbog toga nam je potrebna zaštita i pomoć od Duha Branitelja. Duh Sveti suzbiti će svaki strah, nesigurnost i tjeskobu iz našeg srca. Zastupati će nas u svim našim životnim parnicama i razmiricama pred nepravednih sudištima ovoga surovoga svijeta u kojemu živimo.

Posredstvom Duha Svetoga osjećamo neizmjernu, i darovanu Božju ljubav koja nas u potpunosti preplavljuje, ispunja i prožima. Srca su nam ponekad zatrovana životnim sumnjama, i zbog toga često smo opterećeni životnim lažima koje nas udaljavaju od puta istine i životan tj. od Boga. Nadahnuti Duhom Svetim vidjeti ćemo čisto i istinsko Božje svjetlo koje nas obasjava, i pokazuje put u nebo.

Svijet u kojemu živimo ozračen je neshvatljivom mržnjom, neprijateljstvom i nepovjerenjem među ljudima, i zbog toga duboko smo svjesni da u takvom svijetu ne bi mogli opstati bez pomoći Duha Svetoga. Duh Božji unosi u naša srca onaj isti mir i ljubav, i ispunja nas istom radošću koju su osjetili apostoli kod prvih Duhova. U tom trenutku u nama prevladava osjećaj sigurnosti znajući da nas Duh Branitelj štiti i tješi.

Gospodin je ostvario svoje obećanje dano apostolima, i svim kršćanima vjernicima kako će posredstvom Duha Svetoga biti stalno ovdje na zemlji prisutan, i nastaviti svoje djelo spasenja. Duh Kristov ispunja nas silnom ljubavlju i toplinom koja uništava savki strah i nesigurnost u nama. Budimo mu zahvalni ne samo što nam otkriva Oca, nego i nam ga dariva. Slavimo Krista Gospodina, za to milosno zajedništvo s Presvetim Trojstvom. Kao djeca Božja pozvani smo na to vječno i besmrtno zajedništvo vječnog življenja u Bogu.

Don Tomislav Topčić