Mens sana 4720

Božićno Dijete daruje nam mir i radost u srcu!

Božićno Dijete daruje nam mir i radost u srcu!
Franjevci poput pastira pohode mjesto Isusova rođenja u Betlehemu / AFP

Božić je blagdan srca i radosti, Razlog tome, jest Krist, pravi Bog, koji je radi spasenja ljudskog roda postao čovjekom, nama sličan u svemu osim u grijehu. Stoga je Božić blagdan koji nam najbolje očituje povezanost Boga i čovjeka, ugrađivanje božanske ljubavi u svijet koji mi gradimo. To je ujedno otajstvo spasenja. Razmišljajući i živeći to otajstvo, mi postajemo prosvijetljeni i dobivamo novi poticaj za svoj život i rad.

Isusovo rođenje postalo je stožer povijesti. Povijest se naime dijeli prije i poslije toga događaja. Krist je svojim rođenjem prepolovio ljudsku povijest na dvoje, na razdoblje prije dolaska i na razdoblje poslije svoga dolaska, na Stari i Novi Zavjet; na vrijeme kad je čovjek čeznuo za Bogom i iščekivao ga i na vrijeme kad Bog čezne za čovjekom. Povijest nam svjedoči da je čovjek očekivao Boga - Spasitelja.

Josip i Marija kao sveti zaručnici živjeli su mirno u skrovitosti svoga života, u malom galilejskom gradiću imenom Nazaret koji je bio okružen bregovima. Prema predaji, jednoga dana u predvečer, iznenada je Mariju pohodio anđeo Gabrijel. Nesvakidašnji događaj ostavio je na Presvetu Djevicu duboki dojam, jer joj je anđeo Gospodnji objavio radosnu vijest da će postati Majkom Božjoj. Nadalje, rekavši joj da će i njezina rođakinja Elizabeta uskoro roditi sina koja je već bila u odmaklim godinama svoga života (Usp. Lk 1, 26-38).

Vijest da će postati Majkom Božjom i da će njezina rođakinja Elizabeta u starosti svojoj roditi sina, ispunjena neopisivom radošću i mirom u srcu krenula je na daleki put u posjetu svojoj rođakinji Elizabeti, u Ain Karin koji je bio od Nazareta udaljen 148 km, a od Jeruzalema 8 km. Radosnu tajnu koju je duboko nosila u svom srcu krila je od svih, čak i od svoga zaručnika Josipa. Međutim, od svoje rođakinje tajnu radosne vijesti nije mogla dugo skrivati, jer je Elizabeta Marijinim dolaskom u svom srcu osjetila mir i radost (Usp. Lk 1, 39-45).

Elizabeta je nakon Marije bila druga žena koja je saznala radosnu tajnu o dolasku Spasitelja u svijet. Nakon Marijina povratka u Nazaret, a vidjevši je u blaženom stanju, sv. Josip je postao tjeskoban i sumnjičav prema iskrenosti svoje zaručnice. Anđeo Gospodnji ukaza mu se u snu i otkrije mu Marijinu tajnu (Usp Mt 1, 18-25). U njegovo srce povratio se mir i radost, i od tada je s dubokim uzbuđenjem i nestrpljivo čekao dolazak Spasitelja Svijeta.

Rimski car August naredio je popis pučanstva diljem svoga carstva. Josip i Marija potaknuti naredbom cara Augusta, krenuli su u svoj zavičajni grad Betlehem. Putovanje koje je trajalo oko četiri dana bilo je naporno i iscrpljujuće, a posebno za mladu trudnicu Mariju. U Davidovu gradu Betlehemu stanovnici nisu bili baš srdačno gostoljubivi prema mladom bračnom paru Josipu i Mariji, koja je u svojim porođajnim bolima mnogo trpjela.

Unatoč svim tim problemima i poteškoćama u svezi pronalaženja mirnog i toplog kuta u kojem će moći mlada majka poroditi Božjeg Sina, Josip i Marija sačuvali su mir i radost u srcu. Nisu osjećali nikakvu mržnju prema svim tim nezahvalnim ljudima, čija su srca bila zatvorena, tvrda i hladna prema njihovoj patnji. U ovoj svetoj noći, sveti putnici Josip i Marija putuju svijetom tražeći i kucajući na mnoga ljudska srca ne bi li u njima našli prenoćiste za sebe i Božjeg Sina.

Nažalost, čovječanstvo kao da nema više sluha za Boga, i one koji dolaze u njegovo ime. Vječne duhovne vrednote koje Bog nudi čovječanstvu, a koje opterećeno nepotrebnim gospodarskim i financijskim problemima, na žalost ne nailaze na plodno tlo u mnogim svjetskim institucijama, strukturama i staležima.

Napokon su se smjestili u jednoj od mnoštva spilja (štalica) koje su se nalazile na periferiji Betlehema. Staja siromašnih pastira primila je svete putnike Josipa i Mariju koja je uskoro trebala poroditi Božjeg Sina. Noć je bila hladna, i u jednom trenutku nepoznato svjetlo obasjalo je grad Davidov Betlehem i okolicu. Siromašni pastiri koji su čuvali svoja stada, grijući se uz vatru jer bijaše hladno, uplašeno su gledali neobičnu svjetlosnu pojavu.

Ništa im nije više bilo jasno, i sa zebnjom u srcu iščekivali su što će se dogoditi. Međutim, anđeo Gospodnji ih je umirio govoreći im: "Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio se Spasitelj – Krist, Gospodin,"(Lk 2, 10-11).

Nakon tih riječi pastiri više nisu osjećali nikakav strah u sebi, jer su im srca bila ispunjenja radošću i mirom. Ubrzo nakon toga pohodiše štalicu u kojoj se rodio Spasitelj Svijeta, Krist Gospodin. Otvorenih očiju i sa osmjehom na licu promatrahu: Josipa, Mariju i malo Dijete koje je ležalo u jaslicama. Prizor im se činio nesvakidašnjim i veličanstvenim kao da se samo nebo spustilo na to sveto mjesto. Betlehemske jaslice svojom skromnošću i jednostavnošću zračile su božanskom svjetlošću i toplinom. Nakon što su poklonili Djetetu Isusu u kojem vidješe Boga Spasitelja, te ostaviše svoje siromašne pastirske poklone darovane od srca, ispunjeni još većom radošću i mirom vratiše se svome stadu kojeg na trenutak ostaviše same na betlehemskim pašnjacima.

Svi smo donekle upućeni u Biblijska čitanja koja nam govore o Djevici Mariji koja će začeti i roditi Božjeg Sina. Bog će i ove blažene i svete božićne noći pohoditi svijet posredstvom svetih putnika Josipa i Marije. Betlehemsko božićno svjetlo koje razgoni tminu svijeta, neka nas obasja i pokaže nam put do siromašne štalice.

Tri kralja s Istoka vođeni neobičnom zvijezdom došli su do Jeruzalema, misleći da će u dvoru Herodovu pronaći novorođenog Velikoga Kralja židovskoga, međutim, pronašli su ga u betlehemskoj siromašnoj štalici. Betlehemsko božićno svjetlo koje razgoni tminu svijeta, neka nas obasja i pokaže put do siromašne štalice kojim su prije nas hodočastili siromašni pastiri i Tri kralja.

Kao kršćani vjernici budimo jednostavni i mudri, jer jedino putem jednostavnosti i mudrosti duha i srca pronaći ćemo put do siromašne betlehemske štalice, u kojoj se rodio Spasitelj svijeta, Krist Gospodin. Neka nam srce poput živih jaslica bude otvoreno za sv. Obitelj: Josipa, Mariju i Isusa. Božićno Dijete svojim rođenjem ispunja naše srce istinskim mirom i blagoslovom, a našu dušu ispunjava toplinom i ljepotom življenja u Bogu. Svojim rođenjem i dolaskom u svijet nije došao zbog zdravih nego zbog bolesnih, i nije došao da nas osudi već da nas spasi, plativši visoku cijenu našega otkupljenja i spasenja. U Božićnom Djetetu gledamo i vidimo istinskog Kneza mira o kojemu govori starozavjetni prorok Izaija, tj, sliku Boga nevidljivoga, i njegovu najsavršeniju objavu svijetu tj. čovječanstvu.

Neka u našim srcima plane i rasplamsa se Božićno svjetlo spasenja koje ćemo kroz svoj kršćanski vjernički život nositi, i podijeliti s onima koji još nisu u svom životu našli Mesiju Spasitelja Krista Gospodina. Nadalje, govorit ćemo im i svojim životom svjedočiti o Božiću kao o obiteljskom blagdanu mira, ljubavi i praštanja. Na kraju, slavu dajmo Bogu koji stoluje na visinama, a mir ljudima dobre volje na zemlji (Usp. Lk 2, 14).


Don Tomislav Topčić