Mens sana 4703

Živjeti u svakodnevnom razapinjanju s Kristom

Živjeti u svakodnevnom razapinjanju s Kristom
U poniznosti i neznatnosti otvorena srca i duha kleknimo pred Gospodina

Kršćani vjernici svakodnevno ustrajno i strpljivo moleći daju slavu Bogu, zahvaljujući mu na daru života. Jutarnja molitva ulijeva duhovnu snagu i donosi mir u srce i dušu vjernika. Drži ga budnim i razboritim u promišljanju i donošenju bitnih životnih odluka tokom dana. Molitva je duhovni doručak koja hrani našu kršćansku dušu. Dan započet s molitvom drži nas duhovno budnim, i odlučnim u življenju svakodnevnog razapinjanja s Kristom Gospodinom.

Svim svojim bičem slavu dajmo Kristu Gospodinu početkom dana. Gospodin koji nas neizmjerno voli i ljubi i ima povjerenje u nas, dopustimo mu neka danas gradi svoje kraljevstvo mira i ljubavi u svijetu posredstvom nas kršćana vjernika. Budimo mu zahvalni i vjerni što nam kroz svoju neizmjernu dobrotu iskazuje svoje silno povjerenje, vjerujući u nas čak i onda kada mi više puta posumnjamo u same sebe. Zamolimo ga da nas na našem svakodnevnom životnom trnovitom (križnom) putu svojim Duhom ojača i rasvjetljuje.

Duh Božji nas poziva na budnost duha, razboritost uma i otvorenost srca, kakao bi se mogli odreći svakog utjecaja i služenja knezu svijeta (sotoni). Naš svakodnevni životni izbor mora biti Bog u čiju se službu stavljamo otvorena i radosna srca. Služeći Gospodinu stavljamo se na raspolaganju svojoj obitelji, mužu, ženi, djeci, roditeljima, rodbini, prijatelja i susjedima, odnosno svim ljudima koje će nam ih Gospodin dovesti na put tokom dana. Stoga, prepustimo Bogu inicijativu u našem svakodnevnom životu i odnosu prema drugima. Neka naš dan bude ispunjen molitvenim duhom i ozračjem u slavljenu Boga.

Moramo se u potpunosti prepustiti Božjoj volji, da može svime upravljati tokom dana. Zamolimo ga da upravlja svakom našom misli, kako bi sve naše misli bili njegove misli, naši putu njegovi puti. Živjeti u svakodnevnom razapinjanju s Kristom: "S Kristom sam razapet. Živim, ali ne više ja,nego živi u meni Krist". (Gal. 2, 19-20). Stari čovjek (Adam) u meni mora umrijeti da bi se rodio novi čovjek (Adam). Duh Božji neka nadahnjuje i upravlja našim mislima, kako bi svaka naša izgovorena riječ bila prosvjetljenja Duhom Svetim. Riječ koja neće razdvajati nego povezivati ljude, nikoga povrijediti ili ranjavati nego prijateljski tješiti i dobrim ga savjetovati.

Stoga, u poniznosti i neznatnosti otvorena srca i duha kleknimo pred Gospodina i zamolimo ga životnu mudrost i strpljivost koja će nam pomoći da ne činimo nerazboritih pogrešaka na početku i tijekom dana, odnosno kroz sve dane našeg života. Drugim riječima, znati kada trebamo šutjeti, a kada govoriti, kada djelovati, a kada strpljivo i mudro čekati a ne srljati kao guske kroz životnu maglu. U Bogu ćemo naći mir, kako nas nikakve životne nedaće i problemi ne bi učile zabrinutim i zbunjenim; hrabrost, da budemo strpljivi ne gubeći iz vida nadu u trenutku razočarenja, vjerujući i znajući da Gospodin može sve na dobro okrenuti; ljubav, koja će rastopiti u nama svaku ogorčenost, neljubaznost i tvrdoću duha i gluhoću srca.

Uzdajmo se u Božju providnost, znajući s čvrstom vjerom u srcu da će Gospodin u svojoj plemenitost providjeti sve naše opravdane potrebe za dobrobit naše duše i tijela. Nadalje, stavimo se pod moći zagovor naše Majke Marije, i zamolio je da nas prekrije svojim majčinskim plaštem (ogrtačem) ljubavi, i tako zaštiti i obrani od svih sotonskih mračnih sila na svijetu. Kao naša suputnica na životnom križnom putu neka nas dovede do Krista Gospodina s kojim želimo ovaj dan započeti i dovršiti. Predragocjena Krvi Kristova, neka nas sačuva od napada svih mračnih sotonskih i paklenih sila.

Don Tomislav Topčić