Mens sana 4658

Konferencija ljubavi u služenju bolesnima i umirućima

Konferencija ljubavi u služenju bolesnima i umirućima
Konferencija ljubavi Sveti Duje - Split

Udruga sv. Vinka Paulskog (Konferencija ljubavi) međunarodna je katolička, karitativna udruga volontera nadahnuta životom i djelima svetaca čiji je životni program bio: služeći najbjednijima i najsiromašnijima služimo samome Isusu Kristu. Godine 1833. u Parizu ju je utemeljila skupina mladih studenata predvođena bl. Fredericom Oznanom (1813.-1853.).

Nadahnuće sv. Vinka

Konferencija je stavljena pod zaštitu sv. Vinka i Blažene Djevice Marije, čiji su duh i nadahnuće trebali biti primjer i snaga. Sv. Vinko rođen je 24. travnja 1581. u Pouyu blizu Daxa u pokrajini Landeu na sjeverozapadu Francuske, kao treće od šestero djece Jeana Depaula i Bertande de Moras. Zajedno s pobožnom udovicom Lujzom de Marillac (1591.-1660.), 31. srpnja 1634. osnovao je Družbu milosrdnih sestara.

Svrha je Družbe posve karitativna: pomagati sve koji su u nevolji. Službenice siromaha kršćanske ljubavi nisu bile redovnice koje su živjele u zatvorenim samostanima, prema strogim propisima klazure, daleko od svijeta i ljudi, nego su živjele u svijetu, među ljudima, kako bi im duhovno i materijalno pomagale u svim njihovim životnim neprilikama i nevoljama.

Osnovna stanica i samo ishodište Udruge su konferencije koje se formiraju u okviru župe,škole, bolnice, zatvora i sl. Dovoljno je da se okupi nekoliko ljudi dobre volje koje povezuje Vinkova karizma milosrdne ljubavi koja siromašne prepoznaje i pronalazi te suosjeća s patnicima. Udruga je ubrzo prerasla granice Francuske, a zatim i Europe, i proširila se po čitavom svijetu. U Hrvatskoj djeluje od godine 1858. do 1946. Za komunističke vlasti, u razdoblju od 1946. do 1990., Udruga nije smjela slobodno djelovati.

Tek uspostavom Republike Hrvatske Udruga djeluje od 1992. godine, a u Splitu od 5. svibnja 2000. pod nazivom: Konferencija sv. Duje – Split. Značenje aktivnosti Udruge sv. Vinka su: posjeti bolesnicima, domovima umirovljenika, zatvorima; druženje s djecom s poteškoćama u razvoju, posjeti domovima, pomoć obiteljima s većim brojem djece te osamljenima i siromašnima; davanje instrukcija učenicima; organiziranje druženja, izleta i hodočašća; promicanje socijalne pravde među ljudima.

Sveti Duje – Split

U rujnu mjesecu godine 2002. prvi put sam došao u dodir sa članovima Udruge sv. Vinka Paulskoga – Konferencija sv. Duje - Split. Upoznao sam se njihovom karitativnom djelatnošću, što je na mene ostavilo dubok i upečatljiv dojam. U razdoblju od rujna 2002. do rujna 2008. godine naše druženje odvijalo se u služenju: siromašnima, potlačenima, gladnima, bolesnima i umirućima.

Često smo odlazili u različita odredišta, onamo gdje smo bili najpotrebniji u duhu služenja potrebnima koji su se nalazili u teškim životnim nevoljama. Želio sam ih uključiti u bolnički apostolat, i oni su se vrlo rado odazvali. Članovi Konferencije rado su se uključili u listopadsku i svibanjsku pobožnost i devetnice. Također su karitativno djelovali na svim bolničkim odjelima, a posebno na odjelu psihički oboljelih.

Savjetovali su me da unutar bolnice osnujem Udrugu sv. Vinka Paulskog – Konferenciju sv. Josipa. Konferencija bi stalno djelovala na bolničkim odjelima, te po mogućnosti i potrebi duhovno i materijalno skrbila o bolesnicima svih uzrasta, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Ideja mi se veoma svidjela, ali zbog raznih ne(prilika) nismo je nažalost uspjeli ostvariti.

Nadam se da će se u bliskoj budućnosti, kada to okolnosti dopuste, ta ideja hvale vrijedna moći ostvariti u prostorima KBC-a u Splitu. "Za velika djela Bog nalazi dovoljno radnika, ali za skromno djelovanje potrebni su još mnogi" (sv. Vinko, usp. Mt 25,40).


Don Tomislav Topčić