Lica i naličja 3087

Kako ostvariti slobodu i ispuniti život?

Kako ostvariti slobodu i ispuniti život?
"Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša" / ILUSTRACIJA

Stvarajući čovjeka kao vrhunac svoga djela, Bog je htio da bude slobodan i sretan. U Knjizi Postanka čitamo kako je sve pripremio da tako i bude. No, čovjek je prokockao pruženu priliku posegnuvši za nečim što nije bilo njegovo. Otada su putokazi ka sreći obavijeni maglom, a sloboda je zadobila stotinu lica. Među tom stotinom lica ponajviše je onih iza kojih se nalazi „sloboda“. Pitamo se, stoga: kako uočiti važne životne putokaze i kako razlučiti istinsku slobodu od onoga što nas vodi u ropstvo?

„Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: 'Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.' A on odgovori: 'Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta'“ (Mt 4,1-4).

Matej nam pokazuje kako Sotona kuša čak i Sina Božjeg. Teško nam je u svjetlu te činjenice i zamisliti što taj neprijatelj čovjekov radi s nama, običnim ljudima. Koliko nas je samo puta stavio pred dvojbu: uraditi - ne uraditi, napraviti ovako ili onako, reagirati - ne reagirati... I svaki put smo imali desetke razloga za i protiv i svaki put smo bili uvjereni da ćemo postupiti ispravno - bar do trenutka kad je trebalo djelovati. A u tom času obično krenu dvojbe i izgovori. Koliko nas je samo puta stavio pred grijeh, prikazujući ga nečim poželjnim, ugodnim i bezopasnim?

A kad smo izloženi tolikim kušnjama, kolika je naša sloboda izbora? Uz ostvarenje slobode dolazi i životno ispunjenje, pa možemo postaviti jedno još važnije pitanje: što bismo trebali činiti da budemo zaista slobodni i sretni?

Začudo, odgovor na ovo pitanje nije nimalo težak. No, jako je zahtjevna zadaća u životu ostvariti ono što teoretski možemo lako obrazložiti.

Naime, sloboda je zadatak i trebamo se potruditi da je dosegnemo. A kako? Jedina osoba koja je potpuno slobodna jest Isus Krist. Nastupao je s potpunim autoritetom, a to je mogao baš zato jer je bio potpuno slobodan. A bio je slobodan od bilo kakvog zla i grijeha. Zato i u najvećim iskušenjima ostaje čvrst, dosljedan sebi i svojoj zadaći. Nije trpio nikakvu nepravdu, a posebno se obrušavao na licemjerje. Uvijek na prva mjesta postavlja istinu i čovjeka, jasno naglašavajući da svako zlo i ropstvo uvijek dolazi od grijeha. Grijeh je negacija slobode, a sloboda je odbacivanje grijeha. A kako je svaki čovjek podložan grijehu, Isus je sve uradio da nas od njega oslobodi.

Stvoreni smo na sliku Božju. Stoga ćemo biti sretniji, a naš će život biti potpuniji i osmišljeniji, što se više ostvarujemo u tom smislu. A svoju sličnost s Bogom u najvećoj mjeri ostvarujemo kad se poistovjećujemo s Isusom Kristom, Sinom Božjim. On je potpuna i savršena slika Božja, jer je Bog sam. Kad njega upoznamo i kad se njemu suobličimo, na najbolji način ispunjavamo svoj smisao i ostvarujemo svoju slobodu.

Sve što čini, Isus čini iz ljubavi za čovjeka. Ta njegova bezgranična ljubav ide do paradoksa umiranja na križu. Križ je čin bezuvjetne Božje ljubavi za čovjeka, a ujedno i poziv čovjeku da ne poklekne i da se ne preda ropstvu grijeha. Ovdje se događa još jedan veliki paradoks. Oslobađanje od ropstva grijeha događa se po našoj spremnosti da pokažemo ljubav služenjem i predanjem za druge. Dakle, oslobađanje od ropstva događa se služenjem u ljubavi. Krist je upravo tako postao osloboditelj čovjeka.


NIKOLA MILANOVIĆ
Vjeroučitelj