Lica i naličja 3401

Progoni pravednika

Progoni pravednika
Bestijalno orgijanje bolesne ideologije ostavilo je za sobom spaljen Vukovar / CROPIX

Moćnici su oduvijek proganjali ljude koji su bili postojani u istini. U rimskim vremenima bacali su ih divljim zvijerima, a danas ih proganjaju na mnogo suptilnije načine. Ipak, hrabri i čestiti ljudi oduvijek su se izlagali pogibelji, ustrajno i hrabro braneći istinske vrijednosti.

Prije dvije tisuće godina Neron je, kažu, zapalio Rim. Upalio je pakleno svjetlo ne bi li njime rastjerao mrak iz svoje jadne duše (takvim ga opisuje rimski povjesničar i pisac Svetonije). Nije uspio. Kasnije je započeo veliki progon pravednika i tako utonuo u još veću tamu. Progon kršćana traje i u našim danima. Štoviše, danas je on jači i puno okrutniji nego nekad. Stoga papa Franjo upozorava i naglašava da kršćani današnjice proživljavaju pogrome veće od onih u prvim vremenima Crkve.

Kršćani su danas zaista najdiskriminiranija vjerska zajednica. To potvrđuje brojka od 100 milijuna diljem svijeta progonjenih kršćana koju navodi njemačka humanitarna organizacija „Open Doors“ (neki drugi izvori navode kako se ta brojka penje čak na više od 200 milijuna). Drugačijim riječima kazano, 75% progona i nesnošljivosti u svijetu danas je upereno protiv kršćana! Još strašnije zvuče riječi prof. Massima Introvignea, koji je na Konferenciji o međureligijskom dijalogu između židova, kršćana i muslimana, 2011. godine u Budimpešti, kazao da se svakih pet minuta u svijetu zbog svoje vjere ubija jedan kršćanin.

Zašto istina moćnike toliko uznemiruje, a milosrđe im je tako strano? Zato jer istina razotkriva njihovu bijedu. Razotkriva jadne živote sazdane na laži, nasilju i zločinu. A milosrđe im se čini opasnim jer drže da je ono slabost koja će im prije ili kasnije doći glave. Naprosto, u svojoj mizeriji boje se da su i drugi poput njih.

Kako se boriti protiv istine? Nije to laka zadaća, jer istina je jaka. Silna je u svojoj čvrstoći i postojanosti. Zato je nužno istinu učiniti slabom. Potrebno ju je izvrnuti, iskriviti, ismijati. A to ne ide bez jakog sustava koji se mora temeljiti na laži i mržnji kao dokazanom pogonskom gorivu. Sustav je to koji posjeduje moć i novac, koji upravlja vlašću i medijima te vješto koristi ljudske slabosti i mane kako bi njima kasnije manipulirao. Sustav je to koji s lakoćom pretvara crno u bijelo, a zlo u dobro. U njemu je laž istina, vrijednost zatucanost, a perverzija civilizacijsko dostignuće. Sustav je to koji posvuda sije razdor i netrpeljivost, jer red mu ne odgovara.

Gdje vlada red sve je na svome mjestu. A nositelji takvog sustava sasvim sigurno nisu na svome mjestu. Nesposobni i nekompententni kakvi već jesu, uzurpirali su tuđe. Zato je potreban kaos. Potreban je nered. Potrebna je propast, jer se sitne a ohole duše njome hrane. Propast im daje tračak nade da nisu oni najgori i da nije njima najgore.

Sjetimo se bar na trenutak i naših progonjenih pravednika. Naših heroja koji već preko dvjesto dana traže razgovor s premijerom države koju su stvorili. A on to ne želi. Time im šalje jasnu poruku što misli o njima i njihovom djelu. A ne tako davno heroji su spremno stali na branik domovine, štiteći svoj narod, vjeru i kulturu. Mnogi su živote položili, a još više ih je ostalo bez zdravlja. Stali su nasuprot zlu koje je više od pola stoljeća mrcvarilo, pljačkalo i mučilo našu domovinu, a onda je krenulo otvoreno razarati.

Bestijalno orgijanje bolesne ideologije ostavilo je za sobom spaljen Vukovar i izmasakriranu Škabrnju, razaran Dubrovnik i Šibenik, Zadar i Gospić, Karlovac i Sisak, Slavonski Brod i Vinkovce, Osijek i tolike druge gradove i sela. Ostavilo je za sobom tisuće mrtvih, ranjenih i nestalih. Pobijene su stotine djece koju danas nitko ne spominje. Valjda se podrazumijeva da su hrvatska djeca poželjna topovska hrana četnicima ogrnutim kokardama i crvenom zvijezdom. Ta što je tu novoga?!

A naši hrabri branitelji stadoše pred paklenu neman. Goloruki je zaustaviše, a kad su se naoružali u trenu joj glavu zgaziše. I gdje su danas? Čame pred svojim ministarstvom. To je povijesna sramota. A čovjek koji bi ih trebao zastupati čini suprotno. On je u službi sustava koji ih već godinama proglašava sumnjivim i opasnim tipovima, kriminalcima i nasilnicima, parazitima i državnim neprijateljima. Sustav je to koji moću silnika ustrajno izvrće istinu, nastojeći svim silama zatrti duh hrvatstva i katoličanstva.

U Domovinskom ratu nemani je zgažena glava. Nažalost, jasno je da ona, poput one apokaliptične, još nije skončala. Preživjela je poput vampira, čučeći u mraku i čekajući priliku kad će nam posrkati životne sokove. I sad to tako sladostrasno čini. A Hrvatskoj su životni sokovi na izmaku. Neman nas još čvrsto steže svojim smrtonosnim kandžama, usput razarajući sve vrijedno čega se dotakne. Svjesno i namjerno ruši sve što bi nam moglo biti od bilo kakve koristi. Jer to je u njezinoj naravi. Rušiti i razarati. Razdirati i uništavati. Stoga je potrebna hitna i beskompromisna lustracija jer će inače vampir opet preživjeti i iznova čekati svoju priliku. To mu je u naravi.

NIKOLA MILANOVIĆ
vjeroučitelj