Lica i naličja 2635

Zapis o mladeži sjajnoj u Opatiji bajnoj

Zapis o mladeži sjajnoj u Opatiji bajnoj
Državno natjecanje iz vjeronauka na temu 'Brak i obitelj u Božjem naumu' održano je u Opatiji

U Opatiji je od 6. do 8. travnja održano državno natjecanje iz vjeronauka na temu 'Brak i obitelj u Božjem naumu'. Kako sam član Državnog povjerenstva za natjecanja, nazočio sam spomenutom događaju. Svake se godine uloži veliki trud da se jedan tako zahtjevan projekt privede kraju.

U tom smislu Državno povjerenstvo upriličuje više sastanaka na kojima određuje temu natjecanja, organizira pisanje materijala, izrađuje pitanja za školsku, županijsku i državnu razinu najtjecanja, planira i organizira samo natjecanje... A kulminacija svega toga događa se svake godine početkom travnja na državnom natjecanju.

Putovanje i susret

U srijedu ujutro iz Dubrovnika nam je pristigao autobus za čijim se upravljačem već nekoliko godina snalazi naš dragi i pouzdani Stefi. On marljivo skuplja natjecatelje i mentore od Dubrovnika do Zadra te ih potom vozi na odredište. Ove godine, kako već rekosmo, bila je to Opatija. U Splitu su se ukrcale kolegice Sabina i Maja, sestra Tješimira sa svojim mladim Velolučanima, Zoran s malim Hvarankama, učenice iz III. gimnazije, čija mentorica Ana nažalost nije mogla s nama, i ja. Don Ivan je odlučio svoju sućidarsku ekipu odvesti osobno.

Poslije kratke pauze koju vozač autobusa nakon određenog broja odvoženih sati mora napraviti, krenuli smo put Šibenika. Tamo su nas čekali Rosanda, Šime i Mario s vrpoljačkim osnovnoškolcima te kninskim srednjoškolcima. Odmah smo nastavili prema Zadru i pokupili Bertu i Slobodana s njihovim malim Posedarcima i mladim Zadranima. Zaboravih kazati da su u autobusu već od Dubrovnika bili Simona i Šime s učenicima dubrovačke gimnazije.

Sve nabrojene ekipe osvojile su prva mjesta na nad/biskupijskim natjecanjima iz vjeronauka. Već su zbog te činjenice zaslužili sve čestitke, ali vidjet ćemo kasnije da su neki od njih odlučili da neće stati samo na tome. Iz Zadra smo prelijepom Dalmatinom vozili do Žute Lokve, a zatim se niz velebitske serpentine spustili do Senja. Ponosni smo što živimo u zaista prekrasnoj zemlji, no, ona nas uvijek iznova iznenadi svojom ljepotom. Tko ne vjeruje neka samo s Velebita baci pogled prema otvorenom moru koje se, tamo negdje iza Senja, kupa u podnevnom suncu. Prizor je to od kojega zastaje dah.

Iz Senja smo magistralom i riječkom zaobilaznicom stigli u Opatiju i odmah se smjestili u istoimenom hotelu, koji je svojom skromnom ponudom lako zadovoljio naše potrebe. Lijepo je bilo nakon nekoliko mjeseci susresti prijatelje iz Državnog povjerenstva. Bili su tu Emilija, Nela, Gordana, Zvone, Dalibor, Tomislav, Martina, Anita, Ines... Ipak, treba priznati da je najljepše na jednom mjestu vidjeti toliko vrijednih, pametnih i lijepo odgojenih mladih ljudi. Promatrajući ih lako se uvjerite da za budućnost nema straha.

Opatija bajna

Često sam se pitao zašto se pored više desetaka gradića i stotine naselja uz našu obalu i na našim otocima, baš Opatiji tepa da je bajna. Jer, prelijepi su i drugi naši jadranski gradići poput Poreča ili Rovinja u Istri, Crikvenice ili Novog Vinodolskog na Kvarneru, podvelebitskih Senja ili Karlobaga. Tu su i mnogobrojni otočki gradići i naselja na sjevernom Jadranu. One u Dalmaciji neću niti spominjati jer uz njih nas osim njihove ljepote još čvršćim nitima povezuje i srce. I svi su oni lijepi i bajni, svi su po nečem posebni. A zašto je Opatija toliko poznato turističko odredište i zašto se priča da je iznimno lijepa, shvatio sam kad sam je prije više godina prvi put posjetio. Dovoljno je prošetati ulicama tog gradića, pogledati pročelja zgrada, uređene parkove i ugodne šetnice, omirisati cvijeće koje se brižno njeguje i kojim je ukrašen gotovo svaki kutak...

U srijedu navečer nazočili smo svečanom otvaranju natjecanja u Kongresnoj dvorani 'Grand hotela Adriatic'. Tom je prigodom posebno dojmljiv govor održao riječki nadbiskup Ivan Devčić. Kazao je da najveću ulogu u odgoju mladih imaju roditelji koji svojim dobrim primjerom moraju svjedočiti život u obitelji. Ako djeca to vide imat ćemo cjelovit odgoj novih naraštaja za brak i obitelj koji nam je važan, jer su brak i obitelji temelji društva i Crkve.

Nadbiskup je potom sve natjecatelje proglasio pobjednicima. To je naišlo na odobravanje svih nazočnih. Natjecateljima i ostalim sudionicima Vjeronaučne olimpijade pisanim se putem obratio predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, a na zatvaranju natjecanja i ministar znanosti obrazovanja i športa Predrag Šustar. Dvosatni kulturno-umjetnički program obilovao je pjesmom, recitacijama i odlično pripremljenim izvedbama različitih točaka, kojima je predstavljeno primorsko-goransko blago. Paralelno s programom predstavljane su i sve ekipe koje su se plasirale na natjecanje u Opatiji, a okupilo se 125 učenika koji su sa svojim mentorima stigli iz 15 nad/biskupija.

Natjecanje

U četvrtak je pisanim testom u OŠ 'Rikard Katalinić Jeretov' započelo natjecanje. Zanimljivo je bilo promatrati mlade vjeroučenike kako nestrpljivo i nervozno iščekuju početak. A kad je krenulo, kao da im je pao kamen sa srca. Plave olovke igrale su po papiru, vješto za sobom ostavljajući tragove znanja marljivo prikupljanog tijekom nekoliko zadnjih mjeseci. U poslijepodnevnim se satima u dvorani Hotela 'Opatija' održao drugi dio natjecanja. Famozna foto-slagalica. Od nje naši mladi natjecatelji najviše strepe. Kako će je složiti? Hoće li uspjeti? Ako ne uspiju izgubit će pet bodova koji će im kasnije vjerojatno presuditi. Ako je slože samo djelomično, hoće li moći pročitati pitanja koja se nalaze na poleđini?

Treba naglasiti da u ovom dijelu natjecanja do izražaja dolazi timski rad. Riječ je, naime, o slagalici koja se sastoji od 28 puzzli, koje treba složiti u sliku. Slaže se na komadu kartona koji odgovara veličini slike, a kad se slika složi preklapa se drugim, istim takvim kartonom. Potom se, uhvaćena s dva kartona, okreće na drugu stranu i skida se gornji karton. Ispod njega se (na poleđini slagalice) pojavljuju pitanja na koja natjecatelji moraju odgovoriti. Ekipa koja složi slagalicu dobije 5 bodova, a ona koja ne složi makar jednu puzzlu ne dobije niti jedan bod. I svako odgovoreno pitanje nosi određni broj bodova. Ekipa koja ne složi cijelu slagalicu vjerojatno neće moći pročitati sva pitanja pa je opet hendikepirana.

Treba istaknuti da su natjecatelji tako dobro pripremljeni da im svaki bod zlata vrijedi. Stoga vrijedi doživjeti tu napetost i uzbuđenje prilikom slaganja puzzli te erupciju oduševljenja kad se u zadanom roku od tri minute kompletira cijela slika. U petak smo krenuli s finalnim dijelom natjecanja koje smo popularno nazvali Milijunak. On se sastoji od dva seta pitanja za 1, 2, 3 i 4 boda. Kad smo završili i s tom fazom natjecanja, uslijedilo je svečano proglašenje pobjednika te povratak kućama.

Povratak

Vjerujemo da je najveselije bilo u našem autobusu jer se u njega ukrcaše i osnovnoškolski i srednjoškolski državni prvaci te osvajačice drugog mjesta u srednjoškolskoj konkurenciji. Naime, u osnovnoškolskoj konkurenciji prvo je mjesto zauzela OŠ Sućidar iz Splita sa osvojenih 99,75 od mogućih 100 bodova. Nastupili su u sastavu: Mira Galić, Ana Galić, Vlatka Matić i Jelena Babaja. Koliko je bilo napeto da samog kraja najbolje svjedoči podatak da su drugo mjesto osvojili učenici osnovne škole 'Mato Lovrak' iz Nove Gradiške, zaostavši za prvacima tek 0,25 bodova. Treće mjesto podijelili su osnovci s Trnoveca i iz Zaprešića.

Kod srednjoškolaca najuspješniji su bili učenici srednje škole 'Lovre Montija' iz Knina, koji su nastupili u sastavu: Barbara Babić, Stipe Maloča, Antonio Hromić i Matea Babić. Oni su osvojili 94,25 bodova. Na drugom mjestu su učenice III. gimnazije iz Splita, a na trećem ekipa V. gimnazije iz Zagreba. I tako, spuštajući se polako prema jugu, jedni za drugima napustiše nas Zadrani i Šibenčani, a mi se, jako umorni ali iznimno zadovoljni, s prvim mrakom vratismo u najlipši grad na svitu. Dubrovčani nastaviše još dalje na jug, prema drugom najlipšem gradu na svitu.

NIKOLA MILANOVIĆ
Vjeroučitelj