Lica i naličja 2934

Biblijska poruka mira nasuprot ratu i ubijanju

Biblijska poruka mira nasuprot ratu i ubijanju
Detalj s nedavne kineske parade u povodu 70. godina od odvršetka Drugog svjetskog rata / REUTERS

Pozornost dijela javnosti ovih je dana privukla vijest o moćnom kineskom oružju koje će konačno ugroziti američku nadmoć na svjetskim oceanima. Radi se o projektilu Dongfeng 21D za koji stručnjaci pretpostavljaju da može letjeti brzinom deset puta većom od brzine zvuka. Dakle, brži je od bilo čega što bi ga trebalo presresti i oboriti.

Izvanredan je za udare na američke nosače aviona. Ovo oružje, vrhunac kineske tehnologije, izniman je napredak i civilizacijski doseg, jer u trenu može pobiti na desetke tisuća ljudi. Naprosto fascinantno! Prije nekoliko mjeseci čitali smo o ruskom elektronskom super oružju koje blokira neprijateljski softver. Drugim riječima, ostavlja neprijatelja „golog" i nemoćnog, Rusima na milost i nemilost. Nevjerojatan korak naprijed! U trenu možete pobiti tisuće ljudi koji se više ne mogu niti braniti. Uistinu zadivljujuće!

Izvoznici kaosa

Ipak najčešće čitamo o američkim sofisticiranim smrtonosnim oruđima. U posljednje vrijeme u modi su dronovi koji ubijaju okrutne terorističke vođe koje su, usput kazano, uglavnom sami Amerikanci stvorili jer im dobro dođu kao dežurna strašila.

„Kolateralne žrtve?! Pa, dogodi se. Sorry, isplatit ćemo stotinjak dolara po glavi i svi sretni i zadovoljni." Amerikanci nas uvijek iznova oduševljavaju svojom vrhunskom ubilačkom tehnologijom i nadasve moralnim postupanjem! Oni su danas najveći svjetski izvoznici kaosa. Propovijedajući dogme o demokraciji i ljudskim pravima, šire ga gdje god drže da je potrebno. Kaos proizvodi strah pa se milijarde i milijarde eura ulažu u kupovinu američkih oruđa za ubijanje.

Međutim, ne treba zanemariti ni druge velike sile. Današnja Ukrajina i Čečenija ili, primjerice Tibet, zorno nam pokazuju koliko su tvrde ruska ili kineska okupatorska čizma. Možemo se, naravno, prisjetiti i donedavnih kolonijalnih sila poput Britanije i Francuske i vidjeti da osvajački ratovi i otimanje tuđeg nisu ekskluzive samo današnjih super sila. Lokalne zločinačke politike manjih država poput Srbije, ne treba ni spominjati.

Posljedično gore navedenim vijestima čitamo da je Putin u Siriju uputio vojsku, a da je rat u Ukrajini eskalirao. Čitamo također da su granice Europske unije zatrpane izbjeglicama. Ovo je tek nekoliko aktualnih crtica o najnovijim oružjima, njihovoj primjeni te rezultatima njihove uporabe. No, i one su sasvim dovoljne da uočimo kako se danas najveća sredstva ulažu u industriju smrti i ubijanja.

Druga strana

Nasuprot ovim jasnim porukama rata i ubijanja stoji biblijska poruka mira. Čovjek za mirom čezne iz svoje najdublje intime. No, odmah valja upozoriti da mu ta čežnja često nije posve jasna, a da ponekad putevi kojima želi doseći mir nisu Božji putevi, nego opasne stranputice. Mir je dar Božji. Biblija ga povezuje uz pravednost. Dobar je nasuprot njegovoj zloj suprotnosti.

Mir nije samo odsutnost rata. On je punina sreće. U početku ga Biblija razumije kao zemaljsku puninu sreće, ali postupnim se rastom objave sve više shvaća kao duhovno dobro. Tko se u Jahvu uzda, može uživati dar mira.

U Novom zavjetu anđeli pri Isusovu rođenju navješćuju mir. Isus s mirom na usnama liječi i otpušta grijehe, zaziva ga na učenike i šalje ih po gradovima da im uz pozdrav mira ponude spasenje. Za Pavla mir ima izvorište u milosti Božjoj, a za Ivana je Isusova prisutnost izvor i prava stvarnost mira.

Moramo se odlučiti

Pred nama stoje rat i smrt nasuprot miru i životu, stoji zlo nasuprot dobru, „svijet" nasuprot Bogu. Izabrati moramo. Birajući donosimo odluke koje onda izgrađuju našu osobnost. A jer izgrađuju našu osobnost, te bi odluke trebale biti promišljene i odgovorne. Hoće li biti takve?

Završit ćemo ovo razmišljanje stihovima jedne poznate duhovne pjesme: „Pitam se što ću reći kad se budemo gledali, oči u oči, ja i Ti? Što ću tada reći? Hoću li izdržati kad se budemo gledali, oči u oči, ja i Ti? Hoću li moći izdržati?"

NIKOLA MILANOVIĆ
Vjeroučitelj