Duhovne vježbe 2683

Mudrost Božja i mudrost ljudska

Mudrost Božja i mudrost ljudska
Snimio: Paun Paunović / CROPIX

Mudrost Božja utjelovljena je i nama saopćena u Isusu Kristu. Ako želimo opstati kao vjernici i postići ono što je Bog obećao onima koji mu vjeruju, moramo se u svome životu ravnati po mudrosti Božjoj, a ne po mudrosti ovoga svijeta.

U svojoj poslanici Efežanima Pavao kaže da je Bog u svojoj mudrosti izabrao nas sebi, i to još prije postanka svijeta, da budemo sveti i bez mane pred njim. Učinio je to iz ljubavi. Jer nas ljubi, predodredio nas je za posinstvo, da budemo zauvijek njegovi u Kristu Isusu. Ove riječi svetog Pavla otkrivaju veličanstveni plan koji Bog ima s nama. On je odredio da budemo njegovi, da budemo s Njime kroz čitavu vječnost. To je srž mudrosti Božje za nas. Još prije postanka svijeta Bog je odredio da budemo njegovi. U njegovo Kraljevstvo mi ulazimo po Kristu. Isus nam je otvorio pristup k Ocu. U Isusu Kristu Bog nas je predodredio za sebe. Naša je jedina dužnost da prihvatimo taj Božji plan, da ostanemo u Kristu Isusu. To mi činimo svojim sakramentalnim životom, svojom molitvom i dobrim djelima.

Pravi mudrac svu mudrost pripisuje Bogu, izvoru prave mudrosti. Tako je veliki Pitagora, kad su mu jednom s udivljenjem rekli da je sofos – mudrac, odgovorio: „Bog je jedini mudar, a ja tek ljubitelj mudrosti“. Ljudi često miješaju pojmove mudrosti i znanja. Samo znanje još nije mudrost. Pravi mudrac ne teži prvenstveno da mnogo zna. Mudrost je u skladnoj cjelovitosti. Mudar čovjek je onaj koji zna otkriti smisao u svemu što čini i što mu se događa. Jedan sveučilišni profesor može imati silno znanje, a ne znati zašto živi. S druge strane jedna baka možda nema ni jednog razreda škole, ali je u svojoj vjeri otkrila smisao života i zato može živjeti sretnije i zadovoljnije od jednog profesora. Samo znanje, kaže sv. Pavao, napuhuje, a istinska mudrost prožeta ljubavlju, izgrađuje. Čovjek koji puno zna, a nema ljubavi i prave mudrosti može biti veoma opasan za društvo. Pravi mudrac koji je svjestan da svu mudrost dobiva od Boga, uvijek je i dobar čovjek.

Izvor prave mudrosti je Bog sam. Ivanovo evanđelje prepoznaje u Isusu Kristu iz Nazareta utjelovljenu mudrost Božju. Za Isusa sv. Pavao kaže: „U njemu je skriveno sve blago mudrosti i znanja“ (Kol 2,3). Treba odmah nadodati da je po nauku svetog Pavla Krist Mudrost Božja upravo kao raspeti. Kao raspeti, Isus je „čovjek za druge“. Prema Božjoj mudrosti, čovjek je najmudriji onda kad živi za druge. I čovjek najviše ostvaruje sebe kad sebe žrtvuje za dobro drugih. Zrno koje istrune u zemlji donosi plod. Čovjek koji iz ljubavi žrtvuje svoj život za druge, ostvaruje Božju mudrost i postiže maksimalni stupanj vlastitog ostvarenja. Mudrost koja od Boga dolazi uvijek je dobrohotna, dobrotvorna i sebedarna. To se najbolje vidi u osobi Isusa Krista koji je utjelovljena mudrost Božja.

Ideologija Novog doba ili New agea koja nas zapljuskuje sa svih strana daleko više je otvorena za mudrost ovoga svijeta, a manje za mudrost koju je Bog saopćio nama u svome Sinu Isusu Kristu. Nova religioznost koja se danas širi preko raznih vjerskih sljedbi i novih religijskih pokreta naglašava potrebu prosvjetljenja koju nam mogu dati razni gurui i razne psihološke tehnike opuštanja i programiranja. U isto vrijeme zatvaraju se mogućnosti da Krist prožme dublje našu kulturu i civilizaciju. Isus Krist, svjetlo koje prosvjetljuje svakog čovjeka sve manje ima mjesta u našem svijetu. Povijest se stvarno ponavlja: „svojima dođe i njegovi ga ne primiše“.

Mi, kao hrvatski narod primili smo to svjetlo Kristovo prije 14 stoljeća i ponosni smo na to što je kršćanstvo proželo našu kulturu i civilizaciju. Na nama je da se Krist još više utjelovi u naš svakodnevni život, u ovu našu današnju kulturu i civilizaciju. Daj Bože da u našim zakonima i našem javnom i privatnom životu bude više mjesta za mudrost Božju koja nam je saopćena i utjelovljena u Kristu Isusu.

P. Mijo NIKIĆ, DI