Duhovne vježbe 3556

Sukobi u braku rješavaju se pozitivnom strategijom

Sukobi u braku rješavaju se pozitivnom strategijom
ILUSTRACIJA

Psihološko-duhovni savjeti za nadvladavanje sukoba

1. Prihvati zdravi pluralizam mišljenja i razlike u naravi
Naučiti kako je moguće biti drukčiji, imati svoje mišljenje i svoje stavove koji su različiti od stavova osoba s kojima živimo, a da se ipak volimo i živimo zajedno u ljubavi i miru.
Za sretan i radostan život u braku važno je i potrebno prihvatiti istinu da se muškarac i žena međusobno duboko razlikuju. „Upravo zato oni se međusobno teško razumiju, a istodobno toliko trebaju jedno drugo da bi se razvijali.

2. Pokušaj vidjeti stvari očima drugoga
Kad uspijemo izaći iz sebe i pokušamo vidjeti stvarnost iz perspektive druge osobe, vidjet ćemo je jasnije i objektivnije. Često roditelji ne uspijevaju shvatiti probleme svoje djece jer se ne znaju uživje­ti u njihovu psihu i u njihov način razmišljanja, a to njih onda frustrira i može ih potaknuti na agresivno ponašanje. 

3. Razvijaj stav povjerenja i empatije
Stav empatije izražava razumijevanje, pažnju, interes i brigu za druge. Takav stav izražava onu Pavlovu misao: “Trpjeti s onima koji trpe, veseliti se s oni­ma koji se vesele” (Rim 12,15). Kad se tako postavimo prema drugome, on ne će imati razloga ni potrebe da bude agresivan. 

4. Nauči adekvatno izražavati svoje emocije
Prema Aristotelu, emocionalno inteligentna je ona osoba koja se zna naljutiti na pravu osobu, u pravo vrijeme i na pravi način. 

5. Pretvori srdžbu u nadu
Srdžba je sama po sebi neutralna. Ona može po­stati destruktivna kad se nekontrolirano usmjeri na drugoga, a može postati i konstruktivna ako se sublimira i usmjeri na ostvarenje pozitivnih ciljeva. 

6. Promijeni način razmišljanja, ako treba
„Preobličavajte se obnovom svoga uma kako biste mogli spoznati što je volja Božja, što je dobro, ugodno i savršeno. (Rim 12,2). Potrebno je, dakle, prema Pavlu, a to zastupa i moderna psihoterapija, najprije promijeniti način svojega mišljenja, početi drukčije razmišljati, promijeniti svoju životnu filozofiju. 

7. Upoznaj Joharijev prozor
Čovjek je u velikoj napasti da kod samog sebe ne vidi ono što ne želi vidjeti. U psihologiji ljudskog ponašanja i njegove percepcije poznat je termin Joharijev prozor kroz koji gledamo ovaj svijet i sve što nam se događa. U Joharijevom prozoru otkrivamo svoj javni ja (ono što vidim na sebi ja i svi drugi); slijepi ja (ono što vide drugi, a ja ne vidim, moja slijepa pjega); tajni ja (ono što znam samo ja i oni kojima želim otkriti svoje tajne) i nesvjesni ja (ono što ne znam ni ja ni drugi, a sastavni je dio moje osobnosti, to je moja podsvijest koja ima silan utjecaj na sve što radim i na način kako razmišljam i donosim odluke).

8. Nauči se konstruktivno svađati
Za to je potrebno naučiti i usvojiti sljedeću strategiju:
- načelno treba najprije vjerovati da je moguće riješiti sukobe
- ulaže se dodatni trud i aktivno se traže rješenja
- budi se najprije dobra volja te se izbjegavaju provokacije i vrijeđanja osobe
- traže istinu i zaista slušaju jedni druge
Ključ za rješavanje sukoba među osobama je razviti pozitivnu strategiju i vjerovati da se konflikti, uz dobru volju i veliki trud, mogu riješiti.

9. Napravi limunadu
„Ako ti život pruža limunove, napravi limunadu“. Nemoj se odmah dati u borbu ako te netko uvrijedi. Nemoj reagirati impulsivno. Promatraj stvari malo dublje. Imaj hrabrosti prekinuti lanac osvete i nasilja.

10. Živi po Deset Božjih zapovijedi
Ukoliko svoj život uskladiš s voljom Božjom i trudiš se, uz Njegovu milost, svaki dan živjeti po Božjim zapovijedima, nećeš biti konfliktna osoba, nego ćeš uvijek imati dovoljno pameti da vidiš stvarnost na pravi način, da na vrijeme uočiš problem, a imat ćeš tada i dovoljno ljubavi u srcu da postupiš onako kako Bog želi. Tada ćeš i ti i svi s kojima živiš imati u duši mir i radost.

Pater Mijo Nikić