Duhovne vježbe 5215

Božić je radosna vijest za čitav svijet

Božić je radosna vijest za čitav svijet
Uprizorenje Božića u španjolskom Cadizu / REUTERS

Božić je povijesni i nadpovijesni događaj. On je povijesni događaj koji je registriran u analima svjetske povijesti. Za vrijeme vladanja rimskog cara Augusta kad se provodio prvi popis stanovništva rodio se Isus u Betlehemu, Davidovu gradu u Judeji. Ali Božić je također i nadpovijesni događaj. To je prodor vječnosti u ovo naše vrijeme. Vječni Bog postaje čovjek, jedan od nas, nama u svemu sličan, osim u grijehu.

Isus je božanski putnik koji silazi s neba da po ovoj zemlji putuje zajedno s nama i dovede nas u nebo odakle je i došao. Tu najvažniju vijest da sam Bog dolazi na zemlju objavio je anđeo Božji koji je rekao pastirima: «Ne bojte se, jer vam, evo donosim radosnu vijest o velikom veselju za sav narod: danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj - Krist Gospodin». Božić je zato radostan događaj. Božić je radosna vijest za čitav svijet, za sav narod.

Zašto je Božić radosna vijest? Prije svega zato što sam Bog postaje čovjekom, uzima na se svu nemoć i krhkost naše naravi kako bi je uzdigao u božanske sfere. Zahvaljujući Isusu Kristu koji je uzeo na se našu ljudsku narav, mi smo otkrili neizrecivo dostojanstvo ljudske naravi koja sada može sudjelovati u božanskoj naravi.

Sve najljepše priče i čudesne bajke ne mogu se usporediti s božićnom pričom koja je postala stvarnost. Onima koji ga primiše, podade moć da postanu djeca Božja, poručuje nam sv. Ivan apostol na početku svoga evanđelja. Biti dijete Božje znači biti u Božjoj familiji, imati pravo na onaj život kojim sam Bog živi. Mi to sami po sebi nismo mogli ni zamisliti ni zaželjeti, a kamo li nekim svojim djelima postići. To je čisti dar Božji.

Zato sv. Ivan i kaže da nam je sam Bog dao tu moć da postanemo djeca Božja. Jedini uvjet je da povjerujemo u ljubav Božju koja nam je objavljena u Isusu Kristu i da ga primimo kao svoga Spasitelja, jer On to i jest. Anđeo je javio pastirima: Danas vam se rodio Spasitelj.

Ovome svijetu je potreban Spasitelj. Današnjem i svakom čovjeku potrebno je Srce i to ono božansko da ga spasi. Novi svijet počinje s Novorođenim djetetom u jaslicama. Ali to dijete nije od ovoga svijeta. To je božansko djetešce koje već u jaslicama širi svoje ruke da zagrli čitav svijet. Odlazeći s ovoga svijeta te će Isusove ruke ostati trajno na križu raširene kao znak Božanske ljubavi koja spašava svijet.

Božić je radosna vijest zato što Isus dolazi da nam donese i daruje život. Sam Isus kaže: „Došao sam da život imaju, u izobilju da ga imaju“ (Iv 10, 10). Život koji je vremenski ograničen, dakle smrtan, nije život u izobilju. Isus nam daruje vječni život, puninu ljubavi i radosti u svome kraljevstvu koje neće imati kraja.

Naše kršćansko vjerovanje završava riječima: Vjerujem u uskrsnuće tijela i život vječni. Isusovo rođenje u našem smrtnom tijelu omogućilo nam je rođenje u proslavljenom uskrsnom tijelu. Isusov ulazak u ovaj naš život koji završava smrću, omogućio nam je ulazak u Isusov, božanski život koji nikada ne završava. Ta najdublja i najjača težnja ljudskog srca, da živi punim životom beskrajne ljubavi i neugasive radosti, nije puka tlapnja nemirnog ljudskog srca, nego je to sada stvarnost koja čeka svakog onog koji povjeruje u Isusa i krene njegovim putem.

Božić je radosni događaj, ali mi moramo upravo danas razmišljati i o teškim uvjetima u kojima žive siromasi, od društva ostavljeni, svi oni koji su u bilo kojoj nevolji, radi njih je Isus najviše i došao. On je došao da siromasima navijesti radosnu vijest i da oslobodi sve one koji su bilo čime zarobljeni. Prema tome Isusa možemo i trebamo susretati u onima s kojima se on i danas solidarizira i identificira.

Pitanje koje nam se i ovoga Božića nameće glasi: je li za nas danas Božić radosna vijest? Božić će biti i za nas radosna vijest budemo li primili Isusa, odnosno budemo li ga znali prepoznati u onima s kojima se on poistovjećuje. Božić je za sve nas izazov da se ozbiljno upitamo koliko nas same Božić preobražava i čini nas boljim ljudima.

Svi mi imamo prilike činiti dobro. Svi smo mi dovoljno dobri da udijelimo koju kap dobrote onima kojima treba puno ljubavi i brige. Mogao bi se netko doduše i s pravom zapitati što može koristiti moja kap dobrote u moru siromaštine i ljudske patnje. Na ovo pitanje je najbolje odgovoriti Cesarićevom pjesmom Slap. Što u velikom slapu znači moja mala kap? Znači puno! Da bi taj slap mogao tako čudesno lijepo sjati i moja kaplja pomaže ga tkati. Učini samo jedno malo dobro djelo, nasmiješi se onome koji je tužan i svijet će već biti bolji i ljepši.

Nitko nije tako siromašan da ne bi mogao svojom dobrotom obogatiti ovaj svijet. Božja ljubav prije dvije tisuće godina pokazala se preko malenog djetešca u jaslicama, a danas ta ista Božja ljubav želi biti stvarna i vidljiva tako da preko nas, preko tebe i mene dodirne bijedu današnjeg čovjeka. Treba samo imati srca. Treba imati hrabrosti dodirnuti drugoga srcem. Božić nas upravo na to poziva. Usudi se biti dobar, učini dobro djelo i svijet će biti ljepši. U tom duhu neka je svima sretan i blagoslovljen Božić!

Pater Mijo Nikić