Duhovne vježbe 3427

Duhovnost za menadžere

Duhovnost za menadžere
ILUSTRACIJA

Čovjek je cjelovito biće sastavljeno od više dimenzija koje su u normalne osobe hijerarhijski strukturirane u funkciji maksimalnog ostvarenja osobe. Da bi čovjek sačuvao svoje dostojanstvo i postigao maksimalni stupanj cjelokupnog razvoja, on mora biti prije svega etičko biće, tj. mora djelovati moralno, ravnati se po univerzalnim etičkim načelima. Da bi pak sačuvao svoje ljudsko dostojanstvo, čovjeku ne smije biti glavni cilj profit pošto-poto, nego profit po etičkome djelovanju i moralnim načelima.

Da bi mogao postupati po moralnim načelima, čovjek mora u svome životu imati i vertikalu, dakle svoj odnos s Bogom koji mu pomaže u osmišljavanju teških trenutaka. Ima toliko teških situacija u životu da se iz njih bez Boga ne može izići”, potvrđuje više od pola ispitanika i u Europi i u Americi. Schmitz, 1985., Gallup i Poling, 1980., te Rohrbaugh i Jessor 1975. u svojoj studiji zaključuju: “Što je netko religiozniji, to prije posjeduje dobru kontrolu svojih emocija, kao što su ljutnja, bijes i agresivnost. U isto je vrijeme u takvih osoba manja vjerojatnost pojave nesocijalnog, poremećenog ponašanja ili sklonosti takvom ponašanju.”

Otvorenost vrijednostima

Duhovnost je sposobnost osobe da se otvori svijetu vrjednota, da upozna i živi istinske vrijednosti. Zahvaljujući duhovnoj dimenziji svoje naravi čovjek može apstrahirati od konkretnih vidljivih stvarnosti i svojim se duhom uzdići do nevidljivih duhovnih vrijednosti. Biti duhovan znači biti otvoren prema Apsolutnome, a to u konačnici znači biti otvoren prema Bogu. Bog je apsolutno dobro, uosobljena istina, beskrajna pravednost, neograničena sloboda, milosrđe i ljubav sama.

Duhovni život jest život Duha Svetoga u čovjekovoj duši. Duh Sveti unosi u dušu mir, ljubav, radost, slobodu. Duhovnost neke osobe najviše ugrožava grijeh, odnosno svjesno i u slobodi donesena odluka protiv ljubavi, protiv dobra, protiv Boga i čovjeka. Duhovan čovjek djeluje razumno i pravedno, poštuje drugoga, voli Boga i bližnjega.

Duhovnost odozgo postavlja nam pred oči ideale koje treba slijediti i nastojati da se što više poistovjetimo s njima. Duhovnost odozdo religiozni je put koji putem iskustva posrtaja vodi do molitve, do “krika iz dubina” i do dubokog odnosa prema Bogu. U rješavanju životnih problema i ublaživanju štetnih posljedica stresa i raznih trauma, treba kombinirati duhovnost odozgo i duhovnost odozdo.

Čovjek je ne samo tjelesno nego i duhovno biće i kao takav on treba duhovnu pomoć u nadvladavanju svojih egzistencijalnih teškoća. Poznato je da zablokirana duhovna dimenzija generira mnoge probleme psihosomatske naravi. Carl Gustav Jung jednom je izjavio: “Padom duhovnosti, odnosno religiozne prakse, neuroze su se povećale.” A to onda znači da će se aktiviranjem duhovne dimenzije u čovjeku neuroze znatno smanjiti. Mnogobrojna istraživanja su to i pokazala.

Zdrava duhovnost pomaže svim ljudima da se ostvare po Božjemu planu. Duhovnost također pomaže da i u ovome svijetu živimo mirnije, sretnije i zadovoljnije. Duhovnost pomaže i menedžerima da lakše nadvladavaju stresne situacije kojima su danomice izloženi.

Korisni savjeti

1. Imajte pouzdanje u Boga - ono jača naše samopouzdanje.
2. Vjerujte da za svaki problem postoji rješenje, jer Bogu ništa nije nemoguće.
3. Budite ustrajni u svojoj molitvi. Za odustajanje uvijek ima vremena.
4. Nastojte uvijek biti smireni i opušteni. Ponavljajte u sebi često: „Samo je u Bogu mir, dušo moja.“
5. Smijte se i radujte se što više. Ali prije toga imajte čisto srce jer je samo ono sposobno za veliku radost.
6. Hranite svoj razum istinom, svoje srce optimizmom, a svoje tijelo zdravom hranom.
7. Vježbajte pozitivno mišljenje. Uvijek imajte na pameti da ste djeca Božja.
8. Potražite što je pozitivno u svakoj stresnoj situaciji. Ponavljajte u sebi riječi sv. Pavla: „Sve mogu u Onome koji me jača.“
9. Probleme rješavajte odmah, a ne kad postanu golemi. Vjerujte u riječi biblijskoga psalma koji kaže: „Zla se ne bojim, jer ti si, Bože, sa mnom.“
10. Ne očekujte previše od drugih, ali sami budite velikodušni prema drugima. Ljubav je najjača sila svemira. Voljeti Boga i bližnjega najsigurniji je znak dobroga duševnoga zdravlja.

Pater Mijo Nikić