Duhovne vježbe 27183

Zaziv Duha Svetoga

Zaziv Duha Svetoga

Na početku duhovnih vježbi molimo Zaziv Duha Svetoga:

Dođi, Duše Presveti,
sa neba nas posjeti
zrakom svoje milosti.

Dođi Oče ubogih,
jelitelju dara svih,
dođi srca svjetlosti.
 
Tješitelju tako blag, 
ti nebeski goste drag, 
pun miline, hlade tih.
 
Umornima odmore, 
u vrućini lahore, 
razgovore žalosnih.
 
Sjaju svjetla blaženog, 
sjaj u srcu puka svog, 
napuni nam dušu svu.
 
Bez božanstva tvojega 
čovjek je bez ičega, 
tone sav u crnom zlu.
 
Nečiste nas umivaj, 
suha srca zalivaj, 
vidaj rane ranjenim.
 
Mekšaj ćudi kamene,
zagrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.
 
Svim što vjeru imaju, 
što se u te ufaju, 
sedam svojih dara daj.
 
Daj nam krepost zaslužnu 
i smrt lijepu, blaženu, 
daj vjekovit svima raj.

Cilj duhovnih vježbi je postići slobodu duše i takvu familijarnost s Bogom kako bismo ga mogli prepoznavati i ljubiti u svim stvarima. U duhovnim vježbama je važnije ono što Bog meni ima reći, nego ono što bih ja Njemu želio reći. Problem je u tome što često nismo spremni čuti ono što nam Bog želi poručiti. Zašto? Zato što Bog govori istinu, a mi se bojimo istine jer ona oslobađa od svih robovanja, ali u tom procesu oslobađanja, istina ranjava. Istina boli, a ono što te boli, to te i liječi. Ove duhovne vježbe vodit ću po metodi sv. Ignacija Lojolskog. Za početak evo nekoliko uvodnih misli.

Misao svetog Augustina

„Ti jasno odgovaraš, ali svi ne čuju jasno. Svi pitaju što hoće, ali ne čuju uvijek što hoće. Onaj je najbolji tvoj službenik koji ne gleda toliko na to da od tebe čuje ono što bi sam želio, nego više na to da želi ono što je od tebe čuo“.

Obaviti dobro duhovne vježbe, znači steći sigurnost da sam zaista čuo ono što Bog želi meni reći ovdje i sada. Veliki cilj duhovnih vježbi je: otkriti volju Božju za moj život. Čovjek će biti istinski sretan tek onda kad ostvari plan Božji. Zato u Očenašu molimo: „Dođi kraljevstvo Tvoje, budi volja Tvoja, kako na nebu tako i na zemlji“.
Duhovne vježbe nam žele pomoći da pročistimo svoju sebičnu motivaciju, da budemo više otvoreni objektivnoj istini, da otkrijemo neuredne afektivne navezanosti na razne osobe, stvari, ili bilo što drugo što nas odvodi od Boga i čini robovima i ovisnicima. Sv. Ignacije kaže da su duhovne vježbe razni oblici molitve i vježbe da se oslobodimo raznih robovanja i svoj život uredimo prema volji Božjoj.

Ideologija koja vlada u našem današnjem postmodernističkom društvu, kojom smo i mi prožeti, na prvo mjesto stavlja pojedinca i njegovu volju, a to znači sebične interese nasuprot volji Božjoj koja nam otkriva plan potpunog ostvarenja sebe kako je to Bog zamislio.

Bog nam je u Kristu otkrio svoj plan s nama. Drugi Vatikanski Sabor kaže: „Krist je čovjeku otkrio čovjeka“. Drugim riječima, Krist je mjera punine prema kojoj čovjek treba ići. Ljepota i dostojanstvo ljudske duše sastoji se u tome da ona može biti formirana Kristovim duhom. Tek kad budem živio Kristovim duhom, bit ću ostvaren čovjek. Ideal je postavio sv. Pavao kad je rekao: „Ne živim više ja, nego Krist živi u meni“. Kad to postignem, tek ću zapravo tada biti ja ono što je Bog od mene htio napraviti. Tu se krije paradoks Evanđelja: kad umrem sebi, kad umre moj sebični, grešni, ovisnički, požudni ja, tek tada će zaživjeti u meni Krist i On će biti moj Ja. Dokle god se tome protivim, bit ću nesretan.

Sv. Augustin kaže: „Ti si bio sa mnom, a ja nisam bio s tobom. ... Zvao si me i vikao, probio si moju gluhoću, zabljesnuo si, sijevnuo si i rastjerao moju sljepoću, prosuo si miomiris, a ja sam ga upio pa uzdišem za tobom, okusio sam pa gladujem i žeđam, dotakao si me, i ja gorim za mirom tvojim. Kad budem združen s tobom svim svojim bićem, nigdje neću imati boli ni napora, i život će moj biti živ, sav pun tebe. No koga ti ispunjaš, njega i pomažeš, a budući da ja nisam pun tebe, na teret sam sebi. Moje se radosti, koje treba oplakivati, bore s mojim žalostima, kojima se treba veseliti, a na kojoj će strani biti pobjeda, ne znam“ (sv. Augustin, Ispovijesti, knj. 10, 26. 37-29, 40).

PATER MIJO NIKIĆ