Bože sačuvaj 2516

Ogledalce, ogledalce moje u odrazu tvome tko je?

Ogledalce, ogledalce moje u odrazu tvome tko je?
ILUSTRACIJA

''Jednom davno, živjela je lijepa princeza čiji su obrazi bili crveni kao ruža, a koža bijela kao snijeg. Radi toga su je zvali Snjeguljica. Snjeguljicu su svi voljeli, osim maćehe koja je bila opaka vještica. Svakog dana kraljica bi se ogledala u svom čarobnom ogledalcu i upitala ga: ''Kaži mi, kaži ogledalce moje, najljepša na svijetu danas tko je?''. Ogledalce bi uvijek odgovaralo: ''Ti kraljice''. No, jednoga dana...''.
(Iz bajke ''Snjeguljica i sedam patuljaka'')

Koliko puta ste se ogledali u staklenom izlogu, retrovizoru ili ogledalu u liftu? Vjerojatno jako puno. Svi to činimo. Znači li to da smo društvo narcisa? Možda i jesmo, ali sigurno ne iz ovih razloga. Prije bih rekla da to često činimo iz ogromne nesigurnosti i opterećenosti vlastitom slikom u tuđim očima. To dokazuje lakoća s kojom nasjedamo na pojedine stvari i situacije, kao pojedinci i narod. Zato će lukavi ljudi pred nas postavljati ogledala koja će nam davati sliku kakva im odgovara. Stavljajući nas u centar pozornosti, jer potrošač je uvijek u pravu, pod odgovarajućim svjetlima reflektora brzo će nas uvjeriti da nam nešto stoji kao ''saliveno'' ili da pod hitno trebamo poraditi na tenu, imunološkom sustavu... Na jednak način će nas poučiti o vlastitoj obitelji te o povijesti naroda kojem pripadamo, jer što mi uopće znamo!?

Najlakše se obogatiti na tuđem neznanju i nesigurnostima. Tako je tim inovatora osmislio ''pametno ogledalo'' koje može zamijetiti nedostatke u fizičkom izgledu čovjeka: bore, probleme s kožom, probleme s težinom itd., nakon čega kormilo preuzima elektronski savjetnik koji je tu da preporuči određenu dijetu, fizičku aktivnost, vid sporta, kozmetiku za brigu o koži ili neke kozmetičke procedure koje će korisniku pomoći da izgleda bolje. Zvuči super korisno i simpatično. No, kad se takvo nešto spoji s nesigurnom ili labilnom ljudskom psihom, posljedice nisu nimalo ''simpatične''.

Kad smo već u pustim reformama, iz godine u godinu, zamislite što bi se dogodilo kada bi došli na radno mjesto, u kolektiv ili na stručni skup, a tamo bi svakog sudionika dočekalo ogledalce na kojem piše: ''Lijepo je što postojiš. Važan si. Cijenim tvoj tud. Ti to možeš. Ne odustaj. Uspjeh i neuspjeh nisu mjera tvoje vrijednosti''. U svakoj pauzi, prilikom raznih prepreka i smetnji ili kada god netko osjeti potrebu, treba se dobro zagledati u takvo ogledalo. Onako, dječje iskreno. Zamislite koliko bi se samo dobre pokretačke i stvaralačke energije oslobodilo u tom trenutku. Što bi se sve dogodilo kad bi čovjek upoznao sebe i počeo vjerovati u svoju vrijednost!?

Kada bi se to dogodilo, uvjerena sam da ovakav ponos i pripadnost ne bi osjećali samo u vrijeme prvenstava i isključivo ukoliko reprezentacija pobjeđuje. Možda bi tada više razmišljali o tome kakav je osjećaj pripadnosti i ponosa svojom nacijom kod onih koji svakodnevno kopaju po kontejnerima i prebiru po mizernoj mirovini. Tada bi se, možda, promijenili i kriteriji za izbor predstavnika naroda koji, opet možda, ne bi tako sebično, pohlepno i narcisoidno potkradali one koji su im dali svoje povjerenje. Sve to je moguće samo iz istinskog domoljublja, osjećaja pripadnosti i svijesti o samome sebi i svome narodu.

Možda nam tada kolektivi ne bi bili toliko potkupljivi, demotivirani i obilježeni nasiljem zbog pojedinaca željnih dokazivanja i moći, a mediji preplavljeni vijestima frustiranih autora, poput onih o Subašićevom podrijetlu. Treba nam snaga za čvrst otpor trulom sustavu da ne napuštamo svoje domove dok poslušnici, njihova djeca i rodbina pune džepove i šire svoja kraljevstva.

Pitam se što će se dogoditi nakon nedjelje i velikog finala, jer kad pobjeđuješ – naš si, kad gubiš – vrati se odakle si došao. Hoćemo li postati kao Juda ili ćemo kao Adam zagristi sve što nam se pruži? Hoćemo li tada započeti žestoke analize: odakle je tko i ima li pravo glasa? Kada bismo barem znali tko smo... ljubav prema sebi, drugima i domovini ne bi bila toliko uvjetna.

piše iva ivković ivanišević