Bože sačuvaj 6617

Kako je leopard pojeo antilopu

Kako je leopard pojeo antilopu

Ovih dana, internetom kruži snimka zanimljivog susreta leoparda i male antilope. Zanimljivost je u naravi njihovog ponašanja koja se protivi zakonima prirode. Naime, leopard nije odmah pojeo antilopu nego su se, na oduševljenje naroda, upustili u simpatičnu igru. Autor ovoga članaka još je dodatno napuhao cijeli događaj uspješno odvlačeći pozornost publike s činjenice da je antilopa već ranjena. Nije samo problem u onom što su rekli, nego i u onom što su prešutjeli.

Dok se mnogi dive neobičnom događaju, nažalost, ljude ne zanima pozadina slatkorječivog prikaza. Onaj tko se odupre očitoj manipulaciji vidjet će da ništa u tom događaju nije čudesno nego da se radi od standardnom obredu predatora da se poigra sa žrtvom prije nego što je proždre. Ne znam više govorim li o životinjama ili o našem trenutačnom političkom i društvenom stanju. Razlike gotovo pa i nema!

Moram priznati da me ovo zadnje sučeljavanje potencijalnih predsjednika kao i medijsko predstavljanje istog, asocira upravo na ovaj životinjski događaj. Zadojeni smo serviranim lažima, a nove generacije odrastaju bez utemeljenosti u tradiciji i povijesti. Kakav je to čovjek koji svoju kulturu i povijest proglašava nazadnom i nebitnom? Ne treba nam detektor laži da znamo da smo izvarani.

Vlastodršci nam drže, od stručnjaka napisane govore, koji bi trebali služiti za prikupljanje glasova i kao predigra prije nego nam ''pojedu" i tijelo i duh. Evo kako ide ta igra. Najprije se hvale da su nas doveli do manje provalije nego što su planirali i što se smatra uspjehom. Uči nas se da budemo sretni s 'mrvicama' i da ne tražimo ono što nam pripada.

Manipuliraju našim mozgovima i odvraćaju nam pozornost s bitnih pitanja, poput onih braniteljskih čije bi probleme oni i voljeli zauvijek zalediti ispod onih šatora. Mijenjaju nam povijest pretvarajući Tuđmana u najvećeg protivnika naše države, a zaboravljajući na Tita i sve one koji su nas do ovog jada i doveli. Dokumentarci su prestali nepristrano dokumentirati stvarnost.

Odvraćaju nam pozornost navodnim šokantnim don Stojićevim izjavama i uvjeravaju nas da najveće zlo nije rat koji nam se dogodio nego Sanaderova vlada. Još uvijek živimo u uvjerenju da prosvjetari ništa ne rade, cijelo ljeto odmaraju i primaju velike plaće. Probleme manjina znaju rješavati samo na uštrb građana i većine. Prešutjet će zašto je Crkva dobila novac od države. Posebno oni koji, poput premijera, zamjeraju Crkvi sve materijalno jer je crkvena imovina jedino što ih i zanima.

Ukoliko se pobunite na poplavu srpskih filmova, voditelja, glazbe i glumaca te poželite malo više domaćeg i vjerskog bit ćete etiketirani kao najgora vrsta nacionalista i klerofašista. Ponižavaju Hrvate iz BiH jer su preostali spomenici povijesne i nacionalne svijesti. Izrabili su pojmove, demokracije, tolerancije, slobode, govora mržnje kojim je etiketiran svaki pokušaj slobodnog govora. Misle da su mudriji i pametniji od onoga koji drži svijet kao na dlanu.

Samo imajmo na umu činjenicu da Isusov program nije bio nikakva sladunjava priča nego odricanje i križ. Krist je svojim rođenjem osvijetlio i otkrio ono što je vrebalo i grizlo u tami cijelu godinu. Trudimo se očistiti sve te zakutke, ipak rezultati nisu dugotrajni.

Krist dolazi kao liječnik tamo gdje je najpotrebniji. On je taj koji ispunja Izaijino proroštvo o obnovi zemlje i o oslobođenju naroda od neprijateljskog jarma. Pokazuje da kršćanstvo nije samo za povlaštene. Upravo me to tješi dok gledam ovu našu državu. Krist mora biti u njoj prisutan jer joj je dijagnoza jako loša. Vjerujem da mu je u vrhu prioriteta. Kada bismo se bar ravnali po načelu sv. Augustina; ljubav prije svega i u svemu, u nužnome jedinstvo, a u nejasnom sloboda.

iva ivković