Bože sačuvaj 1851

Suosjećati izdaleka

Suosjećati izdaleka
ILUSTRACIJA

- '' Kako si se to obukla? – upita majka djevojčicu.
- ''Rekla si da je hladno i da se obučem toplo, mama'' – odgovori djevojčica.
- ''Ali to je bilo u jutro... – smije se majka, pred ženama koje ne znaju što bi rekle, pa ne kažu ništa. Djevojčici je toplo i vruće od svega skupa, ali u duši joj je studeno. I nema toga kaputa, nema te kape... koje je mogu ogrijati pred ispruženim prstom i grubim smijehom koji ne prestaje odzvanjati. (Stjepan Lice)

U okolini koja se svjesno dijeli na naše i vaše, premda se ne zna što je gore i tragikomičnije, uvijek možeš predvidjeti rasplet i tijek neke situacije. Točno znamo kako će tko komentirati određenu situaciju, koji će mediji biti neprofesionalni, izvlačiti izjave iz konteksta i tako u nedogled... To samo govori o svijesti naroda, koja je zarobljena u nekom međuprostoru kao promatrač i zagovaratelj nemiješanja u ikakvu problematiku, pod geslom korektnosti: tko je bez grijeha neka prvi baci kamen. Takva logika ne donosi nikakva ploda ili promjene, ali je zapravo vrlo agresivna. Prema tome postalo je sasvim normalno u istu rečenicu staviti Crkvu i fašizam, katolike i cijeli niz fobija, ateizam i sinkretizam, pobačaj i pravo, zabranu pobačaja i komunizam, bilo koju stranku s praktičnom vjerom ili domoljubljem...

Najtužnije je uvjerenje da se suosjećati s nekim može iz daljine, a da se ni u kom trenutku ne pokuša ući u njegovu zbilju ili doći do bilo kakvih informacija! Zato su nam međuljudski odnosi zasnovani na vrijeđanju, prebacivanju, lažima, ironiji, cinizmu, ljutnji, bijesu... Kronično nam nedostaje istinsko suosjećanje! Umjesto toga često je sažalijevanje, manipuliranje temeljnim ljudskim emocijama, dvostruki kriteriji kao i sve popularnije ''igranje'' uloge žrtve. Približiti se nekome znači odmaknuti se od vlastite predodžbe stvarnosti. Naš pogled na život nije mjerilo stvari. Potrebno je otvoriti se za niz mogućnosti, ne donositi gotova rješenja, podupirati drugoga. Voditi umjesto upravljati! Staviti se na mjesto drugoga!

Suosjećanje traži duboko promišljanje koje nije naivno, jednostrano, selektivno, podložno ili uvjetovano. Kako je onda moguće da netko tvrdi da suosjeća sa ženom koja čini pobačaj, a istovremeno ne suosjeća s djetetom u njezinoj utrobi. Jesu li takvi učinili sve ono što zahtjeva istinsko suosjećanje!? Da to pokušaju barem jedanput, pridružili bi se moliteljima pred bolnicama i prestali nuditi gotovo rješenja koje ti neće dati da rasteš i da postaneš netko.

Zašto na svijet donijeti dijete koje će patiti cijeli život? Patnjom je obilježen svaki život, na nama je hoćemo li ga učiniti smislenim. Čini mi se da u ovakvom pitanju ipak ne krije suosjećanje prema potencijalnoj djetetovoj patnji. Čovjek zapravo nije spreman podnositi niti se baviti tuđom patnjom ako baš ne mora. Zato se govori se o sigurnom pobačaju! Za koga sigurnom - za dijete? Za majku?
Što ako je majka teško bolesna ili će ostati bez posla? Abortus nije lijek niti državna mjera koja će riješiti financijske probleme, traume zlostavljanja, ali će ti oduzet priliku da svoj život daš za nekoga.

S tim suosjećanjem izdaleka, procjenjujemo cijeli niz događaja s nekoliko ''klikova'' na svjetonazorski odgovarajućim portalima, glavnim izvorima informacija o povijesti, kulturi, kurikularnoj reformi, ratnim zločincima... Čini se da nam je svima potrebno novo rađanje i istinska suosjećajnost.

''Vrijednost svake dobre riječi, svakog dobrog čina, sve je veća... Ružnoća potiskuje ljepotu... I dok one koji ubijaju tijelo, kažnjavaju na različite načine, ubijanje duše ostaje gotovo nekažnjeno. Kao da je nekome stalo da u ljudima, u svijetu bude što manje duše. Zbog toga su svaka ljepota i svaka dobrota ... sve dragocjenija. Po tome se mjera ljudskosti sve više očituje u nastojanju da čovjek, svime što živi, u svijet unosi ljepotu i dobrotu. I da pritom ne pita kakvu će i koliku cijenu zbog toga trebati platiti'' (''Život je zaljubljen u tebe'', Stjepan Lice).

Piše Iva Ivković Ivanišević