Bože sačuvaj 2463

Ovo činite meni na spomen!

Ovo činite meni na spomen!

''Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: "Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu? On reče: "Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ''Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima''. I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu. Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom... I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: "Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje! I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: "Pijte iz nje svi! Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha'' (Mt 26, 17-20.26-28).


Smisao Isusove posljednje večere nije bila u oproštajnom čašćenju ekipe i suradnika s kojima je proveo određeno razdoblje svoga života. Nije se te večeri dogodilo nešto radi reda, iz uljudnosti i običaja. Apostoli nisu pohrlili u kuću posljednje večere zbog bogate trpeze, janjetine i vina. Na Isusovom stolu svaka stvar je progovarala o njegovoj žrtvi i predanju, nakon čega učenici dobivaju konkretan zadatak: ''Ovo činite meni na spomen!''. Okupiti se u zajednici oko Njegova stola, da događaji Vazmenog Trodnevlja budu odgovor, poticaj i snaga.

Što mi najčešće činimo na spomen? Okupljamo se oko naših stolova. S godinama i obvezama u sve suženijem sastavu. To ne utječe na količinu janjetine, kolača i ostalih delicija koje na kraju preplave sva druga sjećanja minulog blagdana. Od spomena ostaju minusi na bankovnom računu, premorene domaćice koje podsjećaju na ulogu Marte iz Isusove prispodobe, dok muževi igraju Marijinu sjedilačku i slušateljsku ulogu, što nije garancija njihove pozornosti i posvećenosti. Naglasak je na temeljitom čišćenju kuće, pripremi hrane i pića. Pa tomu i služe otvoreni dućani, božićnice i uskrsnice.

Na to smo naviknuti. Teško se riješiti tih, kako Anthony de Mello kaže, naslaga na mozgu, zbog kojih nikako da se odupremo besmislenim tradicijama, percepcijama, navezanostima i stvarima koje su samo u našim glavama. Uz sve to treba nekako preživjeti post kao i preduge mise u zagušljivim crkvama, a ako se stigne poći i na ispovijed.

Stol okupljanja o kome je Isus govorio je oltar, a hrana je Euharistija. Oko takvog stola poslužuju veliki i snažni. Dan danas bi se trebali okupljati oko tog stola puni zahvalnosti, poštovanja i divljenja prema istinskoj žrtvi domaćina koji se daje dušom i tijelom. Učinio je nešto od čega se neugodno ježi većina žena. On se podložio. To je nerazumljivo i neprihvatljivo današnjem mentalitetu, a zapravo je krajnji iskaz slobodne ljubavi onoga koji želi biti blizak i u odnosu potpunog prijateljstva. Zato On može razumjeti, blagosloviti i preobraziti sve naše žrtve kao i one izmorene i za ljubav podložene.

Ne brinite, to sve ne znači da nas On želi lišiti omiljene gozbe! Samo je trebamo staviti na pravo mjesto i u pravo vrijeme.

Neka ta gozba bude izraz radosti i kreativnosti koja dolazi samo iz nutarnjeg zadovoljstva i ljubavi koja te usmjerava prema gostu i njegovim potrebama. Da bi se rodila takva ljubav, važna je zajednica koja je njeguje, poštuje i omogućuje da se osjeća sigurno, slobodno, veliko i važno.

''Prvi je moj korak za tobom, Gospodine,
vidjeti što ti radiš.

Ti nisi htio sile, ni bogatstva, ni priznanja.
Postao si čovjekom, jednim od najnižih,
neshvaćen i prezren.
Kimali su glavom za tobom,
govorili s tobom stisnute pesnice.
Smatrali su te opasnim i vukli te pred suca.

Udarali su te i pljuvali i ubili te.

Još sam na početku
i pokušavam napraviti prvi korak.
Još strepim za svoj ugled i bojim se prezira.
Uzmi me za sobom da se po tebi oslobodim.
...
Zahvaljujemo ti za gozbu i za sve obilje koje uživamo.
Hvala ti za svu ljubav koja nas okružuje,
za blizinu ljudi koje ljubimo.
Hvala ti što nam daješ povoda da budemo vedri i raspoloženi.
Hvala ti što si nas doveo do ovoga časa.
Radujemo se za sve što uspijeva i
nadamo se da će konačno i sav naš život uspjeti,
kad budemo, nakon svih muka,
tvoj blagdan u vječnosti slavili''.
(Jörg Zink)


Piše Iva Ivković Ivanišević