Bože sačuvaj 2080

Muškarac i njegova borba sa sjenama

Muškarac i njegova borba sa sjenama
ILUSTRACIJA

''Zapita Bog Adama: ''Jesi li zadovoljan sa svojom ženom?''. Adam odgovori: ''Dapače, rado ću žrtvovati još koje rebro''. (Duhovitost duhovnih)

U nama postoje neki odavno usađeni načini razmišljanja, zbog kojih imamo već izgrađena stajališta ili predrasude bez obzira na to što ih možda nikada nismo potvrdili u stvarnosti. Prema tome uvijek nam se kao logičan zaključak nameće da su muškarci jači, agresivniji, tiši, praktičniji, bolje plaćeni, skloniji prevarama, alkoholu ili nepromišljenom ponašanju, dok su žene nježnije, obazrivije, glasnije, brbljavije, zahtjevnije, kompliciranije i tako u nedogled. Takva razmišljanja su potaknuta i različitim psihološkim i sociološkim istraživanjima i promatranjima. Ne tvrdim da u tome nema istine, no zaista je glupo stati na tome. Pa, čovjek je nedovršeno biće s toliko prostora za razvoj, posvećenje i napredak.

Odgovor na pitanje o smislu i našem životnom pozivu rješava svaku nedoumicu oko naših životnih uloga. Problem je što je na to pitanje jako teško odgovoriti, posebno zato što smo iz vremena kada su se jasno poznavale granice i uloge koje su žena i muškarac trebali ispunjavati, došli u vrijeme kada se ta razlika želi u potpunosti izbrisati i pretvoriti čovjeka u nekakvo neodređeno mistično biće neograničene slobode. Nije ni čudo što je tako teško spojiti ideju sa stvarnošću i težnjom.

To se posebno vidi u odnosima mladih. U jednom razgovoru srednjoškolci su mi objasnili da više nema smisla s poštovanjem i nježnošću pristupati djevojkama jer će zbog toga biti proglašeni papučarima, homoseksualcima ili maminim sinovima, što uopće nije privlačno. Mladići teško mogu pratiti tempo življenja i načina zabavljanja današnjih djevojaka, koje ih katkada šokiraju svojom otvorenošću, agresivnošću i stavovima o životu. Nije ni čudo što su često ogorčeni i razočarani ili što idealiziraju i neupitno slušaju svoje majke, a brak i potomstvo im rijetko ''padaju na pamet''.

Stoga me jako veseli da je ova godina posvećena upravo muškoj i očinskoj figuri. Zaista je potrebno pročišćavanje i obnavljanje uloge muškarca i oca. Neupitna je vrijednost i snaga žene, no zaboravljamo koliki je teret na leđima jednog muškarca. Ne uvijek, ali vrlo često, ljestvica je visoko postavljena od trena kada se čulo: ''Muško je!''. Željeni nositelj prezimena i nasljeđa. Od kolijevke ga prate upozorenja što muškarac smije, a što ne smije (plakati, bojati se nečega ili se baviti ''ženskim'' aktivnostima).

Važno je da ima dobru mišićnu masu, visinu, gustu bradu i vozačke sposobnosti, jer je valjda u tome sva dobra genetika. Njemu se oprašta i pokoja psovka, jer to muškima navodno dobro ''stoji''. Sasvim je u redu ako se po cijeli dan igra rata, kompjuterskih igrica ili ako komentira žene u prolazu, jer je tatin sin. Na dobrim ocjenama se inzistira do petog razreda, nakon čega se prosjek opravdava činjenicom da su dobre ocjene važnije za curice, koje se ne bi trebale tući, penjati ili ostajati do kasno u večernjem izlasku kao njihova braća.

U kućanskim poslovima se kod muškog roda, osim na bacanju smeća, spremanju kreveta i usisavanju, ne inzistira na puno toga. Na koncu se očekuje da ima siguran i vrhunski plaćen posao, jer njega se prije svega zove kada treba novaca ili kada treba uvesti stegu i red po kući. Sve ga to prati kao sjena.

Jednog dana ih, potpuno nepripremljene i neosviještene, dočeka drugačija situacija. Samostalni život koji se susreće sa životima drugih. Ostane li tada muškarac zarobljen samo u igranju svoje uloge, vrlo brzo će doći do bolnih lomova i razočarenja, kao i nemogućnosti da bude istinski otac. Tada počinje njegova borba sa sjenama koje ga neumoljivo prate. S njima se, poput biblijskog Jakova, najprije treba pomiriti, a zatim ući u borbu koja će mu ozdraviti um i srce i posvijestiti koliko je divno i jedinstveno Božje stvorenje kojemu je namijenjeno puno više od nametnute i ograničene društvene uloge.

''Ja sam s tobom i čuvat ću te kamo god da pođeš, te ću te dovesti natrag u ovu zemlju; i neću te ostaviti dok ne izvršim što sam ti obećao.'' (Post 28, 15)

IVA IVKOVIĆ IVANIŠEVIĆ