Bože sačuvaj 2226

Hod za i hod protiv života

Hod za i hod protiv života
ILUSTRACIJA

Kada jedna od važnijih vijesti u medijima postane nova lokacija neke trgovine ili ljubavni vapaji naših poznatih i slavnih, dok neke druge informacije ''čudesno'' nestaju jer se očigledno dirnulo u osinje gnijezdo koje se dugo i marljivo gradilo na tuđoj muci, čovjek na tren pomisli da je oko nas nekakva dimna zavjesa od koje ne možemo doći do pravih informacija. To baš i ne priliči ovako medijski razvijenom svijetu. Možda smo postali paranoični?

Kada je krajem prošlog mjeseca održan ''Hod za život'' u Washingtonu, na kojem je sudjelovalo na tisuće mladih, takvu vijest objavilo je nekoliko vjerskih portala, dok su preostali mediji koji su se uopće usudili dotaknuti ove teme, šturo izvještavali ne o ''hodu za život'' nego o ''protivnicima pobačaja'' i podržavateljima Trumpove politike. S druge strane, vijesti nije nedostajalo kada se govorilo o ''Maršu žena na Washington''. O sudionicima tog marša, ni u jednom trenutku se nije pisalo kao o ''protivnicima života''. Zanimljivo!

Interesantna je percepcija takvog događaja u samoj zemlji u kojoj je i hod održan. Mišljena su raznolika, a medijski prostor u potpunosti otvoren za raspravu. O ovoj dubokoj podjeli među ženama vrlo otvoreno je progovorila američka voditeljica Liz Wheeler:

''Što se točno želi postići hodom za prava žena? Smatram sumnjivim da nitko od njih ne zna konkretno objasniti što je svrha njihovog hoda! Ženska prava? Koja su to ženska prava ugrožena? Molim vas recite mi! Koja stavka zakona? Precizirajte? Koje vam je pravo uskraćeno? Ja sam neovisna žena i želim se boriti za prava žena! Imam platformu i dovoljno utjecaja za donošenje promjena, ali nikako ne mogu otkriti koja su to ženska prava ugrožena! Što vam je opravdanje? Znanost? Ne mislite valjda na znanost koja nepobitno pokazuje da je nerođene dijete ljudsko biće! Ne slavite majčinstvo, predivno, najčarobnije i najmističnije žensko iskustvo! Iz svega mogu samo zaključiti da postoje dva razloga hoda za prava žena: besplatna kontracepcija i neograničeno pravo na pobačaj. Sve to na račun poreznih obveznika. Možda zato ne podnosite pro life feministkinje i ne govorite o pravim motivima svog protesta!? Strašno je priznati da dva milijuna žena jednostavno slavi ubijanje nerođene djece!''.

Pitam se što bi se dogodilo kada bi neki voditelj, na bilo kojoj našoj televiziji, postavio provokativna pitanja vezana za prava žena!? Provokativna samo utoliko jer ne izruguju ili banaliziraju nauk Crkve, što je kod nas veoma popularno. Divimo se holivudskim zvijezdama i ''šeramo'' njihove izjave oko politike i svega ostalog, a naše rado ismijavamo i tako lako proglašavamo primitivnima, osim ako će stati pred kolonu ''hod za život''.

Tugujemo nad demografskim podacima i zgražavamo se nad sposobnošću čovjeka da zlostavlja i muči ljudska i životinjska bića. Bliža nam je kultura iz turskih sapunica i baptizam Oprah Winfrey, nego vlastita kultura i religija kojoj pripadamo. Šokirani smo onim čime nas cijepi farmaceutska industrija, a lako prihvaćamo kontracepciju i ostale medicinske zahvate u potpunosti suprotne ljudskoj prirodi.

Možemo sami sebe zavaravati da su sve to zastrašivanja katoličke Crkve koja se sve češće uspoređuje s nacističkim režimom i srednjim vijekom, što pokazuje da imamo većih problema od nepoznavanja hrvatskog jezika i matematike. Kada bi se objavili demanti i isprike (ako uopće postoje) svih lažnih vijesti o vjerskim i Crkvenim temama, mjesecima ne bi bilo mjesta za ikakvu drugu vijest. Ne sumnjam da će Istina sama progovoriti i da je zaista nekad bolje šutjeti, ali samo ako se u pozadini ne krije stav: ''Bolje pusti, znaš kako stvari danas funkcioniraju...''.

Stvari funkcioniraju tako da u ''očima države'' žena nije trudna sve do osmog tjedna djetetovog razvoja. Znači li da dijete do tada ne postoji? Što je žena u tom razdoblju? Takvi i slični stavovi proizlaze iz nepoštivanja života u korijenu. Srećom, ''oči države'' nisu one čiji mi pogled određuje vrijednost. Ni moju, ni djetetovu. Moju vjeru u život možete testirati ranim nametima i porezima. Promjenom zakona i javnog mnijenja ne mora se nužno promijeniti ono u čovjeku. To me ujedno raduje, ali i rastužuje, jer lakše je roditi i odgojiti dijete nego promijeniti čovjekovu iskrivljenu svijest.

"Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih...'' (Jer 1, 5 ).

Iva Ivković Ivanišević