Bože sačuvaj 1798

Tko se istinski opredijelio za svoj narod?!

Tko se istinski opredijelio za svoj narod?!
ILUSTRACIJA

Čekaonica je nepredvidljivo mjesto. Svašta tamo možete zateći, čuti ili pročitati. Ljudi uglavnom šute te izbjegavaju bilo kakav izravan kontakt očima. Neka lica su zabrinuta, neka zamišljena, neka blaga i spokojna. Lupkanje nogama odaje razinu nestrpljivosti. Posebno u bolničkoj čekaonici.

“Gospodična, jeste li vi na redu? Hoćete li brzo? Ja sam toliko nestrpljiva. Pravi sam živac. Znate, ja sam već u 83.godini i praktički sam gotova. Nedostaje mi pet organa i jedva čujem i hodam, ali se ne dam.” Govor ove simpatične gospođe ubrzo je prekinuo gospodin koji je stajao posljednji u redu. “Ne brinite se gospođo, izbori su pred vratima i kako god da okrenete svi smo uskoro gotovi!”; na što je nagluha baka kroz smijeh odgovorila: ”Ma važno je samo uskladiti glavu i noge. Onda bi možda manje svakodnevno zapinjala!”

Možda nije dobro čula što je gospodin rekao, ali je zapravo dala odličan odgovor. Kad bi barem uskladili sebe oni koji nas vode i mi koji im poklanjamo povjerenje, možda ne bi bilo toliko teško ovo čekanje konačnog reda u našem društvu. Čini mi se da smo zarobljeni u nekoj velikoj čekaonici lišenoj jasne i dobre komunikacije, čekajući da se stvari napokon promjene i da učinimo nešto u ovom životu prije nego izgubimo zdravlje.

Ponovno nam na vrata kucaju izbori. Kako se bliži dan izbora tako mi medijske kampanje sve više sliče na top shop reklame koje propagiraju brza i jeftina rješenja, s jednom razlikom - ako nazovete odmah i date svoj glas, možda ćete dobiti i posao. Drugog načina nema. Samo je važno da si nečiji i da se za nekoga opredijeliš iako realnog izbora i nemaš.

Što uopće može biti dobar izbor? Jasno mi je da svatko polazi od svoje osobne situacije. Oni koji se bave poduzetništvom žele što bolje uvjete za sebe pa u skladu s tim i biraju političku opciju. Jednako je s prosvjetarima, medicinarima i ostalim strukama i zanimanjima. S druge strane, svatko od svemu ima svoje mišljenje, sustav vrijednosti i načela o čemu bi mogli raspravljati u nedogled. Tu se odmah povlači pitanje prava na mišljenje i komentiranje, posebno kada se radi o Crkvi. Dok ama baš svatko može komentirati bilo koje vjersko pitanje, predstavnicima Crkve se to pravo nastoji oduzeti. Zašto to uskratiti bilo kome tko je sposoban za kritičko mišljenje koje zna iznijeti na pravi način?!

Vidjevši kakve reakcije izaziva promatranje stvarnosti u svjetlu Evanđelja, jasno je kako to nije baš najpopularnija stvar. No, duboko vjerujem da se kvalitetni i dugoročni načini pristupa stvarnosti kriju baš u Evanđelju. Upravo je i TCI seminar obilježen takvim načinom razmišljanja. Pohađajući ga i ove godine shvatila sam da je živo komuniciranje u ovom pluralnom i digitaliziranom svijetu itekako moguće, baš kao i vodstvo koje istovremeno može biti blago i čvrsto, jasno postavljeno i poticajno. Upravo to je ono što nam treba danas i u politici.

Bez gotovih rješenja, dajući jedno novo svjetlo u odnosu prema brojnim pitanjima, što može potaknuti samoinicijativu i razvoj svakog pojedinca koji čvrsto stoji na zemlji, u povezanosti s drugima, pogleda usmjerenog prema onom što ga nadilazi, ali i poziva u trajan i osoban odnos. Tada nije više važno da si nečiji i da igraš ulogu koja ti je nametnuta nego da u punini živiš ono za što si stvoren.

Tko nam to nudi?! Tko se od ponuđenih opcija istinski opredijelio za svoj narod?!

Anđeo Gospodnji navijestio je Mariji i ona je izabrala. No, prije toga, na današnji dan i Gospodin je izabrao nju te je učinio sve da  postane dostojna njegova poziva. Njegov program joj je dao da živi svoju puninu. Čvrsto na zemlji, za druge i u odnosu s Njim. Postala je Majkom svega stvorenog i Kraljicom Neba i Zemlje.

Neka Ona bude nadahnuće i novo svjetlo u promatranju stvarnosti, svim vrsnim ženama i muškarcima.

Iva Ivković Ivanišević

N.B. Kao što vidite iz potpisa na početku i na kraju ove kolumne, naša Iva uplovila je u bračnu luku, udala se za svoga Ivana i tako djevojačkom prezimenu Ivković dodala još jedno - Ivanišević.
Čestitamo i neka im je s Božjim blagoslovom.

REDAKCIJA PORTALA MISIJA