Bože sačuvaj 2018

Samo Tvoja ljubav može!

Samo Tvoja ljubav može!
Papa s volonterima na završetku Svjetskog dana mladih u Krakovu

Sjećam se kako se na svakoj nedjeljnjoj misi za mlade orila crkva, dok je prisutna mladost tako srčano pjevala pjesmu: ''Lutao sam ovim svijetom sam bez cilja i bez nade. Umoran od svojih rana, umoran od svih lutanja. Sve dok me tvoja ljubav Bože nije dotakla. Sve dok me tvoja ljubav Bože nije podigla iz blata. Samo Tvoja ljubav može učiniti da sve procvjeta. Samo tvoja ljubav može upaliti nova svjetla. Samo tvoja ljubav, Bože''.

Slažem se da bi se u crkvama češće trebala oriti liturgijska glazba, no važnije je najprije iz ovih prizemnih riječi iščitati tolike vapaje i jasne težnje mladog čovjeka, koje se tako jednostavno mogu izreći, zbog čega su ove duhovne šansone toliko drage. One govore koliko se toga promijenilo, ali je ostala ona ista ljudska čežnja za duhovnim kao i za prestankom lutanja. To je potvrdila i ona moćna tišina na zagrebačkom glavnom trgu za vrijeme molitvenog bdijenja.

''Vaša ga nazočnost gotovo pretvara u hram, čiji je svod samo nebo, koje se večeras čini kao da se naginje nad nas'', rekao je tada papa Benedikt XVI. Zaista je tako i bilo. Čovjek je pokazao da se istinski može susresti s božanskim. Jednako tako se divim smionosti i silini one mladosti koja je dočekala papu Franju na ''Svjetskom danu mladih''. Ma ima li boljih suradnika od mladosti koja njeguje svoj um i prosvjetljuje ga snagom vjere.

Nije li vrijeme da se čitava Crkva, počevši od lokalne razine, svakodnevno otkriva i priznaje takvo blago!? Na milijune mladih, u toliko krhkom i nesigurnom svijetu, pokazalo je da baš oni mogu biti promjena koja nam treba. Živa i hodajuća Crkva, koja ne odbacuje ovaj svijet, nego ga posvećuje. Vjerujem da je svaki ovakav susret korak prema promjeni pogrešne slike o Crkvi, kao suvišnoj, grijehom uništenoj instituciji koja se protivi ljudskom razumu i postignućima.

Papa Franjo zato konstantno poziva kršćane na angažman i revoluciju, poštujući pritom ljudsku cjelovitost. Aplikacija ''Docat'' je neupitno kreativan i hvale vrijedan doprinos tome. Ne zaboravimo što je vrhunac svakog susreta takve vrste! U čemu se krije ta ljubav koja sve može? U euharistijskom slavlju i molitvi! No, kako nekome dokazati moć molitve i pričesti? Koliko puta možemo vidjeti kako se odnos s Bogom svodi na sferu privatnog, zbog čega je Crkva u potpunosti izostavljena. Koliko puta je i sam Isus izostavljen iz liturgije dok nemarno dolazimo pred oltara, ne primjećujući njegovu stvarnu prisutnost.

Dobro se, stoga na spomendan sv. Ivana Marie Vianneya, podsjetiti na važnost pričesti i molitve. ''Kod tog lijepog Sakramenta kršćani su kao ljudi koji umiru od žeđi kraj nekog potoka, a bilo bi dovoljno sagnuti glavu. Nisu svi dobri koji se pričešćuju, ali će dobri biti samo među onima koji se pričešćuju''.

Ovo neka bude odgovor svima kojima tuđa grešnost predstavlja opravdanje za odbacivanje Crkve i izbjegavanje sakramenta euharistije. Neka vam je blagoslovljen blagdan sv. Arnira, suzaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

''Možete moliti stavljajući se jednostavno u Božju prisutnost. Kada netko nema ništa više za reći, nego samo zna da je On tu - to je samo po sebi najbolja molitva; Često pomislim kako ćemo, kada se dođemo klanjati pred našim Gospodinom u Presvetom Oltarskom Sakramentu, dobiti od Gospodina sve što poželimo, ako ga to pitamo s vrlo živom vjerom i vrlo čista srca.'' (Sv. Ivan Maria Vianney)

iva ivković