Bože sačuvaj 3315

Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje

Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje
Ilustracija preuzeta sa stranice župe sv. Josipa

Svaki vjernik je sigurno mnogo puta u svom životu izmolio molitvu 'Oče naš'. Svjesno ili nesvjesno je zavapio: "Dođi kraljevstvo tvoje!". No, znamo li što uistinu molimo? Ove nedjelje proslavili smo blagdan Krista Kralja. Dok završava još jedna liturgijska godina, ovdje na zemlji Njegovo Kraljevstvo je već prisutno, kako smo ga i molili, ali ne u potpunosti. U svojoj će se punini ostvariti tek kada dođe Gospodin. Imamo li dovoljno strpljenja i ustrajnosti u čekanju tog spasonosnog dolaska?

Ponekad mi se čini da strpljena baš i nemamo. Dok jednima govor o Kristu kao kralju zvuči kao nekakva staromodna priča iz dalekih vremena, drugima se ta ideja o miroljubivom kralju čini utopijskom i ne dovoljno senzacionalnom pa se tim previše i ne zamaraju. Takvi bi radije iščekivali nekog novog superjunaka, nekog tko će, poput Mel Gibsona u filmu " Hrabro srce", u velikom stilu pobijediti neprijatelje i pritom ,onako zgodan i markantan, osvojiti zemlje i nemali broj ženskih srdaca.

Sigurna i sasvim opravdana je činjenica da čovjek današnjice vapi za junakom i spasiteljem. Pa kako i ne bi pored tolikih antijunaka, koji sjede u svojim palačama daleko od naroda. Toliko se bijesa nagomilalo u čovjeku zbog nepravdi, da ideja o nekakvom rješenju mirnim putem ili o čekanju 'više' pravde i ne pruža na prvi pogled vrijednu zadovoljštinu. Uz to, u javnosti, do izražaja teško dolaze pravedni ljudi, pa i kada se čuje njihov govor čini nam se slab i neuvjerljiv.

Krist ne spada ni u jedan od tih profila. Postoji li danas čovjek koji je spreman sebe bezuvjetno žrtvovati za narod? Mislim da sami znate odgovor na to pitanje. Kakav je Krist Kralj odgovor nam daje sv. Pavao u Poslanici Kološanima, u svom odjeku na drevnu liturgijsku pjesmu.

"On je slika Boga nevidljivoga, Prvorođenac svakog stvorenja. Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji.... on je prije svega i sve stoji u njemu. On je Glava... on je Početak... Jer svidjelo se Bogu u njemu nastaniti svu Puninu i po njemu - uspostavivši mir krvlju križa njegova - izmiriti sa sobom sve....". (Kol1, 15-20)

Značenje Krista Kralja možemo najjasnije opisati prenesenim značenjima riječi Alfa i Omega. On je kao bogočovjek Alfa - prvi u Božjem planu o čovjeku i svijetu. Sve što je stvoreno usmjereno je prema Njemu i zbog Njega. On je i Omega. U njemu jedinom možemo doseći svoje pobožanstvenjenje, najboljeg sebe. U nama se treba ostvariti Kristova Punina, zato za ostvarenje svog Kraljevstva on strpljivo traži angažirane i stalne suradnike.

Njega ne možemo mjeriti ljudskim mjerilima, ali od njega možemo naučiti kako postati i ostati istinski junak. Svojim utjelovljenjem Krist se sjedinio sa svakim čovjekom, zbog čega smo svi njegovi srodnici. Dio smo kraljevskog roda, dakle imamo sve preduvjete i potrebnu snagu da mu budemo dostojni suradnici. Kako su lijepo opjevali prvi kršćani u liturgijskim pjesmama tu sreću što smo Kristovi; "On nas izbavi po Sinu njegove ljubavi, po Kristu i s Kristom i u Kristu".

U tome je sažeta tajna cijele kršćanske egzistencije. Biti, živjeti i djelovati u Kristu Isusu, kamenu temeljcu svemira i čovječanstva. Slici Boga nevidljivog. To je pravi Kralj. Onaj koji je jedini istinski sposoban i svemoćan odvesti nas našem Izvoru. On je pravi junak, Pantokrator, koji u bitci stupa prvi i prolijeva vlastitu krv za spas naroda, a ne tuđu. Križ je njegov stijeg i snaga, a jedini zakon, ljubav.

Na križu ne prestaje njegova bitka. On vjerno vodi ljude u svoje Kraljevstvo, združivši u sebi čovjekovu narav s drugom osobom Trojstva. Ima li boljeg kralja od Njega? Neka nam ovaj kraljevski blagdan bude poticaj za angažman, prosvijetljenje za mudrost u izboru ovozemaljskih vođa i ohrabrenje za istinsko zajedništvo.

iva ivković

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.