Bože sačuvaj 6477

Kad narastem bit ću tehnološki višak

Kad narastem bit ću tehnološki višak
ILUSTRACIJA

Ako ste mislili da je dobivanje i realiziranje bolničkih uputnica najdugotrajniji proces, promislite još jedan put. Kako smo i navikli, društvo se o nama počinje brinuti tek kada postanemo "slučajevi". Onda nam, za to zadužene institucije, upute uputnicu ili preporuku koju u ovom slučaju konkretno, jedan učitelj, nakon dugo vremena, dočeka kao posljednju zraku nade da se ipak netko u ovom društvu brine o njemu.

Tehnološki višak postajete onda kada, iz nekog razloga, nestane potrebe za vašim radnim mjestom. Možete u potpunosti ostati bez posla ili bez punog radnog vremena. U tom slučaju, država je dužna nadoknaditi vam štetu za novonastalo stanje. U školskom sustavu ne postoji mogućnost otpremnina, ali zato postoji bodovna lista tehnoloških višaka koji imaju prednost pri idućem zapošljavanju.

Nakon što uložite u sebe i odškolujete se, odjednom postanete višak! Paradoksalno je i otužno da je status tehnološkog viška nešto najambicioznije što danas možete ostvariti u prosvjeti. Prosvjetar, jedino na takav način može imati prednost ili ikakvu šansu za boljim ili radnim mjestom uopće. Još je gore kada to pravo ne možete iskoristiti, jer zbog nekog razloga niste podobni.

Priča o toj "javnoj tajni" ide ovako:
- "Opet sam ostala bez sati. O mirovino sanjana, tko zna hoćemo li se sresti..."
- "Gledaj na to s pozitivne strane, sada si prioritet. Vjerojatno ćeš dobiti preporuku ili uputnicu kao tehnološki višak."
- "Daj Bože, to je jedini način da negdje konkuriram..."

Nakon godinu dana, dugo isčekivana uputnica stigla je na željenu adresu, pomalo isfrustriranog radnika koji je već zbrojio financijske gubitke i polovičan radni staž.
- "Stigla je uputnica, sutra zovem školu! O Bože, ne znam hoću li noćas moći spavati."
- "Ma šta se brineš, važno je da naiđeš na normalne i susretljive ljude. Pa majka si dvoje djece, radiš godinama, ako ti nećeš imati prednost, onda stvarno ne znam tko bi mogao..."
- "Nadam se! Ravnatelj je odlično zvučao preko telefona. Rekao je da dođem sutra do njega na razgovor."

Stigao je dugo iščekivani dan...
- "Kolegice, dobrodošli! Izgledate divno. Elokventni ste, a vidim da imate i puno pohvala na svoj dosadašnji rad! Još ste i majka... Pa vi ste kao zmaj... hahahaha... No, idemo staviti karte na stol. Molim vas da ovo ne shvatite osobno. Znate, pritisci su ogromni! Mjesto, institucije... Moje ruke su vezane i ja nažalost moram negativno odgovoriti na vašu uputnicu!"
- "Ne razumijem... Što negativno možete reći? Da postoji nekakav problem ili da nisam prioritet ne bi me valjda slali ovdje?"
- "Kolegice draga, vi ništa ne razumijete! Taj papir koji imate, samo je preporuka. Ja nisam dužan uvažiti je. Vi se možete prijaviti, ali ja vam to ne bih savjetovao. Nije dobro zamjeriti se ikome, a ako mislite slati kojekakve inspekcije, uzalud vam trud, nisam ja ovdje od jučer. Iza mene je trideset godina staža. Zna se koja je tu politika i mi imamo svoje provjerene ljude! Ma doći će i vaše vrijeme. Samo se nadam da ćete biti pametni!"

U našoj okolini svakodnevno se odvijaju ovakve "javne tajne" dok mi pričamo o promjenama i reformama. Mijenjali bi demografsku sliku i nastavne sadržaje, a mozgovi su nam ucijenjeni političkom pripadnošću. Najgore je poniženje koje čovjek pritom doživi.
Ljudi trpe nepravdu, gutaju knedle i ne žele nikoga opterećivati jer misle da uvijek može biti i gore. Dok oni tako razmišljaju sve zaista i postaje gore.

Ne znamo tko vuče konce, ali znamo tko visi na njima. Često vidimo muku na licima nadređenih dok nam smanjuju satnicu usred godine, jer tako navodno traži ministarstvo, koje u stvari, nema pojma tko si ti, a tvoju školu ne mogu naći ni pod povećalom. Znaš da svatko igra za nekoga i uhvati te tuga zbog sebe, svoje obitelji i svih onih iznimaka koje teško mogu doći do izražaja.
Do kada ćemo šutjeti?

Mudri pustinjak prorokovao je nekome: "Narednih pet godina ćeš imati težak život". Znatiželjnik upita: "A potom?". "Potom ćeš se priviknuti." (Iz knjige: "Duhovitost duhovnih")
Bože, koji si gladnima pravde bliži nego ikada, sačuvaj nas nepravde!

iva ivković