Bože sačuvaj 4588

Mudrost je više od znanja

Mudrost je više od znanja

S prvim pahuljama u Hrvatsku je i službeno stigla zima. Najinspirativnije godišnje doba, ako ćemo suditi po Facebook statusima, koji su podijeljeni na one koji vole i na one koji ne vole "bijelu elementarnu nepogodu". Po pitanju ljudskog stanja duha, Božić se čini već tako daleko. Sada se vraćamo u životnu rutinu i čekamo neke nove blagdane uz atmosferu siječanjskih akcija i "stopostotnih" popusta.

- "Ajme divote, praznik je!"

- "Je, al' nešto nas malo praznika čeka ove godine."

- "Istina! Sve pada na vikend, al' eto bar je Gospa dobra pa pada na ponedjeljak i Uskrs srećom pada u nedjelju!"

- "Šta je uopće u srijedu?"

- "Tad su ti tri Kralja. Moram raskitit kuću, jer dan iza dolazi Božić za pravoslavce."

Problem je upravo u tome što smo blagdane nekako ogolili, sveli na razinu praznika i ponekad učinili besmislenima poput stopostotnog popusta ili duplog Božića koji zapravo ne postoji i to bi trebali znati svi kršćani.

Ne vidim ništa loše u ljudskoj potrebi za odmorom i uživanjem. Naime, do tridesete godine živimo, bez odmora, puni "duha", entuzijazma i kreativnosti boreći se za posao i stabilnost, narednih tridesetak godina radimo od "jutra do sutra" jer o nama ovisi još nekoliko života. Onda dođe vrijeme mirovine i prvotnog spokoja koji se vrlo brzo pretvari u nemir i puko preživljavanje uz nagomilane zdravstvene problem. Neki imaju sreću da uživaju uz unučad, a neki će biti napušteni jer su stari, dosadni i ništa više ne razumiju.

Dakle, samo polazište i perspektiva iz koje promatramo stvarnost je pogrešna. Za promijenu takvog stanja, potrebna nam je mudrost koja je puno više od znanja. Ona je sposobnost koja dovodi do Istine.

Upravo su takvu mudrost posjedovali Kraljevi - magi. Bili su učenjaci u pravom smislu jer nikada nisu prestali tragati, prije svega za istinom o sebi, svemiru i nepoznatom Bogu.

Da bi traganje bilo uspješno, najprije moramo pronaći najbolju perspektivu promatranja, iz koje naš pogled na stvarnost neće biti ograničen vlastitim ograničenjima. To prije svega znači da trebamo biti ponizni i otvoreni da bismo upoznali "neprijatelja". Biti otvoren prema drugome i drugačijem je preduvjet za otkrivanje tajne svijeta i postojanja.

Sveta tri Kralja ostavljaju sve i kreću na put otvoreni za ono što im dolazi u susret. Misterij je to kojem se moraju približiti da bi ga otkrili. To nam svjedoči o njihovoj iznimnoj hrabrosti, povjerenju i mudrosti. Ne morate biti teolozi ili kršćani da biste krenuli u korak s njima i oponašali ih. Oni predstavljaju poziv koji je namijenjen svakom čovjeku.

Nisu na svoju misiju slali predstavnike niti su se smatrali hodajućim i sveznajućim bogovima. Njihov pogled je bio usmjeren u Nebo gdje su našli zvijezdu vodilju i najveću životnu sigurnost. Znali su biti mali, ponizni i vođeni, zbog čega je njihovoj mudrosti s razlogom pripala kruna.

Na koncu, mudrost im je dala, ne samo da dođu nego i da prepoznaju Izvor istine i Kralja nad Kraljevima. Duboko su mu se poklonili. Nije to umanjilo njihovu vrijednost ili ih ponizilo. Pognuli su glave da bi im Kralj svega dao krunu vječne slave, vrjedniju od zlata.

Zato ih i dan danas častimo i spominjemo u nadi da će primjer njihove mudrosti jednom zaista i zaživjeti.

"...pravednim mislima mislite o Gospodinu i tražite ga u jednostavnosti srca. Jer njega nalaze koji ga ne iskušavaju i otkriva se onima koji mu ne uskraćuju svoju vjeru." (Mudr1, 1-2)

Iva Ivković