Bože sačuvaj 5257

S Blaženom Djevicom Marijom u novu godinu

S Blaženom Djevicom Marijom u novu godinu
Procesija s Gospom u Sućurju na Hvaru

Na početku svake godine, pa tako i ove, stoji jedna žena. Čvrstom, ali opet toliko nježnom rukom otvara vrata našeg doma. Ništa ne daje toliku sigurnost i mir kao kada te na povratku dočeka njezin lik i pogled u kojem se krije cijeli tvoj svijet. Ništa joj nije nepoznato ni tuga ni radost zbog čega joj se stalno vraćaš, kao na Izvor svoga postojanja da obnoviš sebe i vratiš se svojoj biti. Ona je jednom riječju - majka.

Veliki je blagoslov imati majku koja te brižno prati kroz stalnu životnu strku. Ostati siročetom znači izgubiti svoju zvijezdu vodilju. No, i tada imamo priliku za povratak na Izvor svega. Često nam se taj Izvor čini nestvarnim i nemogućim poput bajke. Marija je Nebeska majka. Nema onoga kome ne pripada dio Neba, pa tako i njezino majčinstvo. Otkad je nje, nitko nije siroče.

O tome govori i prekrasna priča nepoznatog autora. Katolički misionar u Japanu molio je brevijar vozeći se u vlaku. Iz knjige mu ispadne sličica Majke Božje. Dječak koji mu je sjedio nasuprot podigne sličicu s poda. Prije nego što ju je vratio svećeniku radoznalo upita: „Tko je to? „Svećenik se nasmiješi i odgovori: „To je moja mama." Na to ga dječak odmjeri i reče: „Ne sličiš joj. „A svećenik kaza: „Imaš pravo. Iako se trudim."

Na početku ove godine stoji Svetkovina Svete Bogorodice Marije. Ona stoji na vratima Svijeta i Neba te čeka na naš povratak. Možda joj i nismo slični, ali imamo priliku to postati. Sve što se od nas traži je da budemo otvoreni za suradništvo jer upravo je to učinila i Marija. Biti suradnikom, nije lako. Reći da, prvi je korak koji nam osigurava doživotnog partnera. Nakon toga više nismo sami, nego ulazimo u proces preobrazbe svega stvorenog i u novo stvaranje. To je ono ''novo'' za kojim trebamo težiti. ''Evo službenice Gospodnje. Neka mi bude po riječi tvojoj''.

Marija je rekla da i time je dobila ulogu svoga života. Postala je Bogorodica. To ne znači da ju je život mazio. Dobro ona zna što je muka i patnja te koliko može zaboljeti majčinsko srce. Uz sve to, bez imalo ustezanja, cijeli svoj život je predala Bogu. Postoji li onda itko bolji u čije ruke možemo prepustiti sve ono što nas čeka u novoj godini? U Novoj godini želim vam da se vratite sebi i obnovite na samom Izvoru života. Želim da se oslobodite svega spektakularnog i da se otvorite suradnji s Bogom poput Marije.

''Ne kažem da budete savršeni, nego samo da budete sveti. Da svjetlošću, koju ste baštinili, svijetlite i kada ste tamni i kada ste svijetli.Da se postojano odlučujete za svjetlo kao što je svjetlo odvijeka opredijeljeno za svako biće... Nemojte se truditi da se vaša svetost očituje pred drugima ni pred vama samima.Onaj od koga svetost izlazi i komu se vraća poznaje vaša srca, i nemojte nastojati da se pred njim očituje vaša svetost... Budite sveti, ali neka vaša svetost bude blaga prema svakome. Blagost je, naime, najviša zahtjevnost. Bez blagosti mudrost ne poučava, istina ne prosvjetljuje, ljubav ne okrepljuje. Bez blagosti ni svetost nije sveta. Svetošću sve spašavate od bezimenosti, svetošću i ljubav imenujete.'' (Stjepan Lice)

Iva Ivković