Katolička Dalmacija 834

Mons. Komarica na splitskom Sućidru: Apostol Andrija se ni pod koju cijenu nije želio odreći Krista

Mons. Komarica na splitskom Sućidru: Apostol Andrija se ni pod koju cijenu nije želio odreći Krista
Središnje je euharistijsko slavlje na Sućidru predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica

Župa svetog Andrije apostola na Sućidru u Splitu svečano je proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika u subotu 30. studenoga. Središnje svečano euharistijsko slavlje predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica. U koncelebraciji su bili župnik don Ivan Čotić, župni pomoćnik don Vedran Torić, don Hrvoje Dragun, don Ivan Alojzije Terze, salezijanac i don Hrvoje Relja. Svečanost je pjesmom uveličao župni mješoviti zbor.

U prigodnoj homiliji mons. Komarica se osvrnuo na život sv. Andrije, rekavši: „Sveti Andrija je bio Kristov apostol i mučenik. Svojim životom je spremno posvjedočio za svoja kršćanska uvjerenja. Na Kristov poziv je zajedno sa svojim bratom Šimunom Petrom ostavio svoju ribarsku mrežu postavši ribarom ljudi. Raspet je na križ u obliku slova X jer se ni pod koju cijenu nije želio odreći Krista“.

Dodao je i kako je u Banjolučkoj biskupiji za vrijeme rata sedam svećenika ubijeno samo zbog toga što su pripadali „Kristovoj vojsci“. „Osim tih svećenika, koji su pomagali i Srbima i muslimanima, ubijeni su brojni kršćani samo zbog svojih uvjerenja. Pretrpjeli smo veliku nepravdu u borbi protiv zla. Željeli su nas protjerati s područja Banjolučke biskupije samo zbog naše pripadnosti hrvatskom narodu i zbog našeg kršćanskog identiteta koji se najbolje očitovao u našem zajedništvu. 

No, nisu uspjeli. Krist je sačuvao svoj narod milošću svoje ljubavi“, istaknuo je biskup Komarica, dodavši kako su mnogobrojni splitski svećenici i vjernici na različite načine pomagali Banjolučkoj biskupiji. „Posebno među njima moram spomenuti ratnog nadbiskupa Antu Jurića i njegova nasljednika mons. Marina Barišića. Iskreno sam vam zahvalan na svemu“, nastavio je.

Pojasnio je i kako smo svi mi Kristovi apostoli. „Apostol znači poslanik. Svi smo mi Gospodinovi poslanici u vremenu u kojem živimo. Živite svoja kršćanska uvjerenja u svojim obiteljima i na svojim radnim mjestima jer na taj način postajete živo sjeme evanđeoske riječi“, naglasio je mons. Komarica.

Podsjetio je nazočne vjernike kako smo svi stvoreni za nebo do kojeg nas vodi „autentični kršćanski život“. Pojasnio je kako ne postoji privatno kršćanstvo upozorivši „kako se svojih kršćanskih vrednota ne smijemo odreći ni pod cijenu progona“.

Okupljene župljane i njihove goste pozdravio je župnik don Ivan Čotić koji je zahvalio mons. Komarici na dolasku i poticajnoj riječi. Zahvalio je i prisutnim svećenicima kao i predvoditelju duhovne obnove pateru Marku Korneliju Glogoviću. Riječi zahvale uputio je i pjevačima dječjeg zbora, zbora Andrijane, sastavu mladih „Izidor“, župnom mješovitom zboru i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u proslavi.

misija / slavko blažić / smn