Katolička Dalmacija 481

Obilježena 25. godišnjica Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Gospe od Zdravlja u Splitu

Obilježena 25. godišnjica Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Gospe od Zdravlja u Splitu
25. obljetnica obilježena je cjelovečernjim koncertom kojim je ravnao fra Stipica Grgat

U utorak 19. studenoga 2019. u okviru devetnice Gospi od Zdravlja, obilježili su cjelovečernjim koncertom 25. obljetnicu djelovanja Mješoviti zbor mladih i Komorni orkestar Gospe od Zdravlja. U prepunoj crkvi Gospe od Zdravlja uz jubilarce sudjelovali su još: dječji zbor Gospe od Zdravlja, muška klapa „Gospa od Zdravlja“ i župski mješoviti zbor Gospe od Zdravlja. Za orguljama je bila s. Zorislava Radić. Izvedbom je ravnao fra Stipica Grgat. Nazočne su pozdravili fra Mate Matić gvardijan samostana i provincijal fra Marko Mrše.

Kada se prije 25 godina uz naše onodobne i današnje voditelje s puno zanosa okupila šačica mladića i djevojaka s nakanom da pokušaju svojim pjevanjem oblikovati nedjeljnu svetu misu u 10 sati u crkvi Gospe od Zdravlja, nisu ni slutili da će se to maleno zrno razviti u moćno stablo i da će njegova bujna krošnja donijeti tolike plodove. Nazvali su se Mješoviti zbor mladih Gospe od Zdravlja. 

Odmah na početku kao temeljnu odrednicu njihova djelovanja uzeli su misao vodilju: osobni rast u vjeri i navještaj Evanđelja kroz glazbu. Započelo je skromno, ali se na tome nije ostalo. Prvi nastupi koji su uslijedili očigledno su unijeli samopouzdanje i rodili nadu da će se tako nastaviti. Ozbiljan pristup poslu koji rade pokazao se učinkovitim. Broj članova iz godine u godinu sve se više povećavao.

Kroz proteklih 25 godina djelovanja, kroz zbor je prošlo stotine mladića i djevojaka, srednjoškolaca i studenata zaljubljenika u crkvenu glazbu. Za mnoge od njih boravak u zboru nije bio puka formalnost. Naprotiv, neki su pronašli vlastiti put u odabiru životnog zvanja i ostvarili se kao profesionalni glazbenici, neki su se opredijelili za duhovno zvanje redovnice i svećenika, dobar broj njih je u zboru našlo životnog druga i zasnovali obitelj.

Uz Mješoviti zbor mladih, paralelno iste godine naši su voditelji poduzeli još jedan smioni korak okupivši u najnezgodnija ratna vremena umjetnike glazbenike mahom članove orkestra opere HNK u Splitu i studente glazbene akademije i stvorili instrumentalni sastav (Komorni orkestar) koji se tako divno uklopio u rad kako s mladim tako i mješovitim župskim zborom. Njihova nazočnost i njihovo muziciranje dalo je sasvim novu sliku, kvalitetniji i potpuniji zamah glazbenoj strani u crkvi na Dobrome. Može se reći da je time oživjela negdašnja tradicija bogatog glazbovanja u crkvi na Dobrome u Splitu.

Nizale su se godine i stjecalo iskustvo u zajedničkom nastojanju koje će uroditi brojnim nastupima u rodnome Splitu, domovini i inozemstvu. Svi ti nastupi i sav trud nisu ostali neopaženi. Naprotiv, sretni smo što su ga prepoznale najviše društvene strukture našega Grada i Županije kad su nam u prigodi obilježavanja dvadesete obljetnice dodijelile dva značajna priznanja, dvije vrijedne nagrade koje obvezuju, nagradu Grada Splita i nagradu Splitsko-dalmatinske županije. Večeras jedni i drugi stojimo ponosni na to. Stojimo ponosni na prijeđeni put kojim smo zajedno koračali punih 25 godina.

U ovoj prigodi i ovome svečanom času ostajemo zahvalni dragome Bogu i Gospi od Zdravlja na svim milostima. Zahvalni smo Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, matičnom samostanu i župi Gospe od Zdravlja. Na poseban način zahvalni smo našim dragim sponzorima i dobročiniteljima. Bez njih bi bilo nemoguće postići sve što smo postigli. Bez njih bi bilo nemoguće susresti se više puta sa Svetim Ocem Papom u Rimu, bilo bi nemoguće toliko puta gostovati u Saveznoj Republici Njemačkoj, Austriji, Italiji i mnogim mjestima diljem Lijepe naše, pronoseći slavu Dobre Majke na Dobromu, naše Gospe od Zdravlja.

misija / franjevci-split