Katolička Dalmacija 372

Brnažani molili zagovor prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića za zdravlje i novu crkvu njemu u čast

Brnažani molili zagovor prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića za zdravlje i novu crkvu njemu u čast
Vjernici su u procesiji nosili svečevu sliku koja se časti u nacionalnom svetištu u Šibeniku

Zajednica vjernika u Brnazama kod Sinja jučer je procesijom u kojoj su nosili najstariju sliku sv. Nikole Tavelića, koja se čuva u njegovu nacionalnom svetištu u Šibeniku, i svečanom misom obilježila blagdan ovoga sveca kojega pola stoljeća časte kao mjesnog nebeskog zaštitnika.

Misu i procesiju od gradilišta nove crkve, gdje su vjernici dočekali svečevu sliku pristiglu iz Šibenika, do Društvenog doma u kojemu se od rušenja starog sakralnog objekta privremeno održavaju bogoslužja predvodio je fra Ivan Bradarić, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, uz asistenciju fra Antonija Mravka, župnog vikara za Brnaze, i fra Borisa Čarića, Brnažanina koji je od 2011. do 15. rujna ove godine vodio Hrvatsku katoličku misiju u Münchenu, a sad je na službi ekonoma Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Prvo čašćenje Nikole Tavelića u Brnazama bilo je organizirano 14. studenoga 1969. kada su na mjesnom groblju održali svečano misno slavlje koje je predvodio fra Ivan Abrus, tadašnji sinjski župnik. Bilo je to slavlje uoči svečeve kanonizacije koje je održano 21. lipnja 1970. u Vatikanu.

Nekoliko godina kasnije u Brnazama je izgrađena crkva posvećena prvom hrvatskom službeno kanoniziranom svecu rodom iz Šibenika, i to kao filijalna crkva župe Gospe Sinjske. Budući da se naselje širilo i da je usporedno s tim rastao broj vjernika, sakralni prostor postao je pretijesan i neuvjetan.

Crkva je stoga srušena, a na njezinoj lokaciji je prije godinu dana blagoslovljen temeljni kamen za izgradnju nove crkve posvećene svetom Nikoli Taveliću, brnaškom nebeskom zaštitniku. 

Nova crkva, na kojoj se upravo završavaju armirano-betonski radovi, imat će oko 1700 četvornih metara površine, od čega će liturgijski prostor zauzimati 440 kvadrata i imat će 300 sjedećih mjesta, polivalentna dvorana imat će 370 metara kvadratnih, a ostalo se odnosi na druge sadržaje. Zvonik nove brnaške crkve bit će visok 40,5 metara, a na njegovu vrhu uzdizat će se križ.•

Toni Paštar