Katolička Dalmacija 934

Nadbiskup Barišić u konkatedralnom dekanatu istaknuo važnost svećeničkog zajedništva u pastoralu

Nadbiskup Barišić u konkatedralnom dekanatu istaknuo važnost svećeničkog zajedništva u pastoralu
Molitvom je započeo završni susret župnika i župnih vikara Konkatedralnog dekanata u Splitu

U srijedu 6. studenoga, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, održan je završni susret župnika i župnih vikara Konkatedralnog dekanata u Splitu. Ovaj dekanat koji obuhvaća sjeverni i istočni dio grada ima trinaest župa u kojima sveukupno djeluje osamnaest dijecezanskih svećenika. Petorica su župni vikari – svi ovogodišnji ređenici, a župnicima koji nemaju vikare nedjeljom i blagdanima pomažu svećenici iz središnjih ustanova Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na susretu što ga je predvodio nadbiskup mons. Marin Barišić sudjelovalo je šesnaest svećenika te generalni vikar mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić. Nakon uvodnog pozdrava Nadbiskupa i kratkog osvrta pastoralnog vikara župnici i župni vikari su po redu izvještavali o stanju svojih župnih zajednica, o svom svećeničkom radu i aktivnostima u katehizaciji osobito djece i mladih te ostalih vjernika i vjerničkih skupina. 

Bilo je vrlo zanimljivo čuti iskustva pojedinačnih župnika, počevši od dekana don Radojka Vidovića, kako djeluju i snalaze se u svojim specifičnim crkvenim sredinama te se nose s različitim problemima, nastojeći što bolje odgovoriti na današnje pastoralne potrebe svojih vjernika i izgrađivati u svojim zajednicama živu Crkvu Božju.

Postoje značajne razlike između pojedinačnih župa ne samo s obzirom na brojčanu veličinu vjernika u njima nego i s obzirom na to gdje vjernici žive – većinom u svojim obiteljskim kućama ili većim dijelom u višekatnim zgradama i neboderima. Istaknuto je da je međusobna suradnja župnika na zajedničkim susretima u okviru dekanata dobra, naglašena je potreba da se, osim redovite pripreme za sakramente, što više djece i mladih na različite načine uključi u neki oblik župne kateheze. 

O tome su neki župnici iznosili svoja osobna ohrabrujuća iskustva, naglašavajući da u župnom vjeronauku valja ustrajno raditi. U raspravu se uključivao i generalni vikar iznoseći podatke kako koja župa izvršava svoje obveze prema Ordinarijatu te dajući druge potrebne informacije s obzirom na planove izgradnje ili popravka crkvenih objekata.

Nadbiskup je na kraju istaknuo važnost svećeničkog zajedništva u pastoralnom radu i redovitog sudjelovanja na zajedničkim susretima bilo dekanatskim, bilo na dijecezanskoj razini u Vepricu ili pak na proslavi svetog Dujma, odnosno đakonskom i svećeničkom ređenju. Svećenici župnici se ne smiju izolirati od drugih kolega nego su živi udovi jedne mjesne Crkve. 

Zahvalio je svima na svakidašnjem pastoralnom zauzimanju u današnjim složenim i izazovnim uvjetima crkvenog rada, poželio ustrajnost u daljnjem radu i Božji blagoslov. Izrazio je nadu da će se mladi kapelani dobro uklopiti u pastoralni rad i suradnju sa svojim župnicima. Susret je završio zajedničkim objedom.

Misija / Nediljko A. Ančić / Smn