Katolička Dalmacija 279

Duhovne vježbe za članove Bratovštine Svih svetih u Korčuli održane u duhu blaženog Ivana Merza

Duhovne vježbe za članove Bratovštine Svih svetih u Korčuli održane u duhu blaženog Ivana Merza
Procesija svih korčulanskih bratovština ulicama Korčule u kojoj su se nosile i Merčeve relikvije

Na poziv vodstva Bratovštine Svih Svetih iz grada Korčule postulator kauze blaženog Ivana Merza isusovac pater Božidar Nagy, održao je pred samu svetkovinu Svih Svetih, glavnog zaštitnika Bratovštine, duhovne vježbe za članove Bratovštine.

Duhovne vježbe su započele u srijedu 30. listopada i završile 1. studenog na Svi Svete svečanom svetom misom. Po želji vodstva Bratovštine i njena gaštalda (predsjednika) Mihovila Depola, duhovne su vježbe za temu imale duhovnost blaženog Ivana Merza i njegova duhovna i apostolska ostvarenja koja nam je ostavio u baštinu. Duhovne vježbe održavale su se u samoj crkvi Svih Svetih za koju se stoljećima brine Bratovština koja je osnovana prije više od sedam stoljeća, odnosno 1301. godine.

Duhovne vježbe završile su na Svetkovinu Svih Svetih. U 10 sati krenula je velika procesija u kojoj su sudjelovali članovi svih triju bratovština koje postoje i djeluju u gradu Korčuli. Procesija je išla ulicama stare gradske jezgre, a članovi Bratovština nosili su zastave i ostala obilježja svih triju Bratovština iz Korčuli. 

Po prvi puta u procesiji su nošene i relikvije blaženog Ivana Merza koje je njegova Postulatura za ovu prigodu poklonila Bratovštini. Dok je Merčeve relikvije nosio postulator Nagy, mjesni župnik don Frano Kuraja nosio je relikvijar s relikvijama drugih svetaca koje se čuvaju i štuju u crkvi Bratovštine Svih Svetih.

Nakon procesije započela je svečana misa koju je predvodio postulator pater Božidar Nagy. U propovijedi je najprije govorio o blaženstvima koja su čitana u Evanđelju svetkovine Svih Svetih, a potom je govorio i o blaženom Ivanu Merzu koji je u svome životu savršeno ostvario duh blaženstava i tako postigao svetost koju mu je priznala Crkva uzdignuvši ga na čast oltar kao prvog blaženika laika Crkve u Hrvata.

Nakon završetka mise uslijedio je zajednički ručak svih bratima u prostorijama kuće Bratovštine Svih Svetih koja se nalazi odmah kraj istoimene crkve.

misija / ika